Πολιτική

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση η ακρίβεια – Το νέο εργαλείο και τα μέτρα ανάχωμα

Σε μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση εξελίσσεται το θέμα της ακρίβειας, με τα αρμόδια υπουργεία να αναζητούν μέτρα-ανάχωμα στα «χτυπήματα» που δέχονται οι πολίτες .

Ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος τόσο σε επίπεδο θέρμανσης, όσο και σε εκείνο της καθημερινής διαβίωσης όπως είναι τα σούπερ μάρκετ.

Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία δίνουν μια ανάσα ωστόσο οι πολίτες περιμένουν να δουν στην πράξη νέα μέτρα στήριξης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2023 που κατατέθηκε στη Βουλή, το Α.Ε.Π. εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 210 δισ. ευρώ το 2022 από 183 δισ. ευρώ που ήταν το 2019.

Το ίδιο διάστημα η Ευρωζώνη παρουσιάζει υποδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης.

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 169,1% ως ποσοστό του Α.Ε.Π. στο τέλος του 2022, σε σχέση με το 193,3% του Α.Ε.Π. το 2021.

Σημειώνει μείωση δηλαδή της τάξης του 24,2% σε σχέση με το χρέος του 2021. Το 2023, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 161,6% ως ποσοστό του Α.Ε.Π., παρουσιάζοντας περαιτέρω μείωση κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες.

«Παρά τις εξωγενείς προκλήσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταπολεμήσει την αισχροκέρδεια σε όλο τα φάσμα της λιανικής και χονδρικής αγοράς καθώς και στην αγορά στερεών και υγρών καυσίμων, ενώ παράλληλα έχει ενεργοποιήσει μία δέσμη πρωτοβουλιών για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση κατά της ακραίας κερδοσκοπίας περιλαμβάνονται:

● Πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων

● Πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση ηλεκτρικών συσκευών στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»

● Πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση καυσόξυλων, πέλλετ, μπρικετών και προσανάμματος

● Πλαφόν τιμών στα μοριακά τεστ και τις εξετάσεις αντιγόνου

● Πλαφόν στα πάγια τέλη ηλεκτρικού ρεύματος και δυνατότητα του καταναλωτή να αλλάζει πάροχο χωρίς ποινή

● Διενέργεια ελέγχων από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς σε τακτική βάση. Τους τελευταίους επτά μήνες έχουν διενεργηθεί μόνο από τη ΔΙΜΕΑ: 1.902 έλεγχοι, έχουν βεβαιωθεί 107 πρόστιμα και κυρώσεις ύψους 2.330.000 ευρώ. Εκκρεμεί ακόμα η επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις που υπάρχουν ευρήματα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την χθεσινή ενημέρωση των συντακτών δεν ξεκαθάρισε αν τελικά θα υπάρξει νέα παρέμβαση στο ντίζελ κίνησης που έχει πάρει πάλι την ανηφόρα.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι καινούργιο στο τραπέζι. Μπαίνουμε στη φάση της εφαρμογής των όσων ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Να θυμίσω ότι το επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο και στο μέγεθος και στην περίμετρό του φέτος, έτσι ώστε να μπορέσει να ικανοποιήσει τις ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών και πιο αποτελεσματικά. Συνεχίζεται η οριζόντια στήριξη στο ρεύμα.

Έχουμε αυτή την παρέμβαση στο Diesel θέρμανσης, η οποία θα είναι στην αντλία. Αυτό θα βοηθήσει, έτσι ώστε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να ξεκινήσει χαμηλότερα από τους φόβους που όλοι είχαμε.

Από εκεί και πέρα, είμαστε εδώ, παρακολουθούμε. Επαναλαμβάνω: Η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι κάθε καινούρια δυνατότητα που δημιουργείται, αξιοποιείται για όφελος των πολιτών, πάντοτε μέσα στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Ειδικό καλάθι» με 50 βασικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη με του εκπροσώπους των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της χώρας συζητήθηκε εξάλλου η συγκράτηση των ανατιμήσεων σε αγαθά πρώτης ανάγκης.

Έτσι η κυβέρνηση θα έχει ένα νέο εργαλείο στα χέρια της κι αυτό είναι το καλάθι των 50 προϊόντων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις εξέλιξη των τιμών αλλά και τις επιλογές των επιχειρήσεων.

Τα προϊόντα αυτά θα προέρχονται από 20 βασικές κατηγορίες που καταναλώνει καθημερινά ο μέσος καταναλωτής, όπως για παράδειγμα το γάλα, το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα όσπρια, τα απορρυπαντικά, και άλλα.

Στόχος είναι να συγκρατηθούν οι τιμές τους παρά την τεράστια έκρηξη του πληθωρισμού.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button