Πολιτική

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Τα ονόματα υποψηφίων που ακούγονται για μεγάλους δήμους και περιφέρειες

Μπορεί οι εθνικές εκλογές να προηγούνται χρονικά, όμως οι κομματικοί μηχανισμοί κάθε άλλο παρά θεωρούν ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές που θα ακολουθήσουν λίγους μήνες μετά είναι ήσσονος σημασίας.

Ήδη μάλιστα έχουν πέσει στο τραπέζι και τα πρώτα ονόματα για μεγάλους δήμους και περιφέρειες της χώρας.

Τα επιτελεία των κομμάτων έχουν στραμμένο το βλέμμα στις εθνικές εκλογές στο πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά, τοποθετούν ταυτόχρονα στο κάδρο και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου.

Σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ η αναζήτηση υποψηφίων έχει ξεκινήσει, καθώς στόχος είναι σχεδόν σε κάθε δήμο ή περιφέρεια οι υποψήφιοι να βρίσκονται εγκαίρως σε προεκλογική εγρήγορση, ενισχύοντας και την κινητοποίηση για τις εθνικές κάλπες.

Όπως σημειώνουν «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακου», στη βάση αυτή, από τα κομματικά στρατηγεία επιδιώκουν έως την προσεχή Άνοιξη να έχουν οριστικοποιηθεί οι «εκλεκτοί» για τους μεγάλους δήμους και τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Είναι σαφές ότι προβάδισμα για νέα υποψηφιότητα έχουν οι νυν δήμαρχοι και περιφερειάρχες που είχαν λάβει κομματική στήριξη και στις εκλογές του 2019, αλλά δεν αποκλείονται επαναξιολογήσεις ιδίως σε περιοχές όπου διαφαίνονται «αντάρτικες» υποψηφιότητες.

Για τη ΝΔ κεντρικός στόχος είναι να διατηρήσει τη συντριπτική υπεροπλία της στις περιφέρειες και μία εικόνα κυριαρχίας στους δήμους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν μία βάση στελεχών στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και να ενισχύσουν το σήμα συνεργασιών σε «προοδευτική» κατεύθυνση, με την προσδοκία ότι αυτό θα το εκμεταλλευτούν και στις εθνικές εκλογές, που θα προηγηθούν.

Για το ΠΑΣΟΚ το βασικό ζητούμενο θα είναι μία νέα εκλογική επιβεβαίωση ότι στον χώρο της Αυτοδιοίκησης διαθέτει σημαντικές δυνάμεις.

Οι σκέψεις για τους δήμους

Ανάμεσα στις περιοχές της Αττικής που κεντρίζουν περισσότερο το κομματικό βλέμμα είναι, κατά πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», η Κηφισιά όπου πάντως ο νυν δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος θα είναι εκ νέου υποψήφιος, καθώς και η Νέα Σμύρνη όπου ο Σταύρος Τζουλάκης δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Στα νότια (Γλυφάδα, Παλαιό Φάληρο κ.λπ.) δεν φαίνεται να προκύπτουν ως τώρα μεγάλες ανατροπές.

Από τα βόρεια της Αθήνας βγαίνει μπροστά ο μηχανικός Γιώργος Παπαδημητρίου και στα Βριλήσσια ο πολιτικός επιστήμονας Γιάννης Πισιμίσης. Στα ανατολικά, μεταξύ άλλων, στον Δήμο Σαρωνικού επανέρχεται στις συζητήσεις ο πρώην δήμαρχος, Γιώργος Σωφρόνης.

Εκτός Αττικής, η Πάτρα είναι ίσως η περίπτωση που «πονοκεφαλιάζει» τη ΝΔ, καθώς θα ήθελε δυνατή υποψηφιότητα απέναντι στον νυν δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη (ΚΚΕ), ο οποίος έχει πετύχει δύο θητείες. Στα ονόματα προερχόμενα από νεοδημοκρατικό περιβάλλον που έχουν διακινηθεί είναι εκείνο του Ιάσονα Φωτήλα, του δημοτικού συμβούλου Κωνσταντίνου Σβόλη και του επίκουρου καθηγητή Παναγιώτη Πλώτα.

Αντίστοιχα, την Πειραιώς ενδιαφέρει πολύ και η θεσσαλική πρωτεύουσα με το όνομα του δικηγόρου Θανάση Μαμάκου. Η αναζήτηση ισχυρού υποψηφίου παραμένει στον δήμο Πύργου, όπου έχει διακινηθεί το όνομα του βουλευτή Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα.

Το “παιχνίδι” στις περιφέρειες

Η προσοχή εστιάζεται περισσότερο στο Βόρειο Αιγαίο, όπου στελέχη δείχνουν να αντικρίζουν με ενδιαφέρον τις κινήσεις της οικονομολόγου Μαριάνθης Καφετζή – Ραυτοπούλου, καθώς και του πρώην υφυπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Ο βασικός παίκτης στην Κρήτη, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, συγκεντρώνει τα θετικά σχόλια των γαλάζιων στελεχών, έχοντας καλή συνεργασία με την κυβερνητική μηχανή.

Τέλος, να υπενθυμιστεί ότι το 2019 η ΝΔ είχε επικρατήσει στις 12 από τις 13 περιφέρειες, χωρίς να έχει σε όλες επίσημες υποψηφιότητες.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button