Πολιτική

Ανάχωμα στις τιμές «φωτιά» ψάχνει η κυβέρνηση με το «καλάθι του νοικοκυριού»

Με το «καλάθι του νοικοκυριού» προσπαθεί η κυβέρνηση σε πρώτη φάση να βάλει ανάχωμα στο κύμα ακρίβειας που «χτυπά» τα ελληνικά νοικοκυριά.

Κυβέρνηση και εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ συμφώνησαν σε πενήντα προϊόντα πρώτης ανάγκης που θα αποτελούν «το καλάθι του νοικοκυριού» και των οποίων οι τιμές θα είναι χαμηλές και δεν θα ανέβουν τους επόμενους μήνες.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές: «Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την πίεση που προκαλεί ο πληθωρισμός στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και, πέρα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση φαινομένων κερδοσκοπίας, συνεργάζεται με εκπροσώπους της αγοράς για τη συγκράτηση των τιμών στο πλαίσιο του εφικτού.

Για το σκοπό αυτό προωθείται η πρωτοβουλία «καλάθι του νοικοκυριού», στο οποίο θα περιλαμβάνονται προϊόντα που ικανοποιούν σημαντικές ανάγκες και για τα οποία δεν υπάρχουν υποκατάστατα, συνεπώς η ζήτησή τους είναι ανελαστική».

Στόχος είναι οι τιμές τους να παραμένουν αμετάβλητες ή να αυξηθούν σε πολύ μικρό βαθμό, με έμφαση σε προϊόντα που είναι ελκυστικά για νοικοκυριά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και στα μεσαία στρώματα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί η συνεργασία μεταξύ του κράτους και επιχειρήσεων χονδρικής και λιανικής πώλησης αγαθών δεν προβλέπει κυρώσεις ή περιορισμούς, ούτε ανταλλάγματα.

Άλλωστε η συγκεκριμένη απόφαση, προσπαθεί να τονώσει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των εμπόρων προς όφελος των καταναλωτών, όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Το καλάθι θα είναι, ωστόσο, δημοσιευμένο και συνεπώς όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις εξελίξεις στις τιμές και τυχόν απότομες ανατιμήσεις, γεγονός που θα λειτουργεί αποτρεπτικά.

Το μέτρο θα αφορά καταστήματα – αλυσίδες, που έχουν τζίρο άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά την συνάντηση που είχαν οι αρμόδιοι υπουργοί με τους βιομήχανους συμφωνήθηκε να συνδράμουν και εκείνοι στην προσπάθεια αυτή, ώστε να διαμορφωθεί ένα καλάθι προϊόντων που θα προσφέρεται στον καταναλωτή στις χαμηλότερες δυνατές τιμές.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προτείνει στα σούπερ μάρκετ 30 κατηγορίες προϊόντων από τις οποίες θα προέλθουν τα προϊόντα που θα περιλαμβάνει το «καλάθι του νοικοκυριού».

Πρόκειται για:

1. ΡΥΖΙ (τύπου «Καρολίνα» μακρύκοκκο).

2. ΨΩΜΙ (Ψωμί για τοστ, φρατζόλα, Φρυγανιές)

3. ΖΥΜΑΡΙΚΑ (Μακαρόνια Νο 6)

4. XOIPINO (Συσκευασμένα)

5. ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ (Συσκευασμένα)

6. ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ (Γαλοπούλα ή/και πάριζα)

7. ΨΑΡΙΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ( Ένα τουλάχιστον προϊόν)

8. ΓΑΛΑ ΝΩΠΟ ΠΛΗΡΕΣ (Γάλα φρέσκο πλήρες)

9. ΓΑΛΑ ΝΩΠΟ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΛΙΠΑΡΑ ( Γάλα φρέσκο χαμηλά λιπαρά <2%)

10. ΓΑΛΑ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ (εβαπορέ)

11. ΓIAOYPTΙ (από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις, από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά <2%)

12. TYPIA (Φέτα, Γκούντα, Τυρί με Χαμηλά Λιπαρά)

13. ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (Χυμός τομάτας διατηρημένος)

14. AYΓA (Κλωβοστοιχίας και Αχυρώνα)

15. ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΦΥΤΙΚΑ ΛΙΠΗ (Μαργαρίνες)

16. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (Παρθένο ελαιόλαδο)

17. ΑΛΛΑ ΒΡΩΣΙΜΑ ΕΛΑΙΑ (Ηλιέλαιο)

18. ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ (Τουλάχιστον ένα από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια κατεψυγμένα)

19. ZAXAPH (Λευκή ζάχαρη)

20. ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ (Παιδικές τροφές-φόρμουλα μωρών, Παιδικές τροφές-γάλα βρεφικής ηλικίας)

21. ΚΑΦΕΣ (Ελληνικός, Στιγμιαίος, Γαλλικός)

22. ΤΣΑΪ-ΧΑΜΟΜΗΛΙ

23. KAKAO ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ (Κακάο σε σκόνη)

24. ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΝΕΡΟ ( Εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό 500ml ή 1lt)

25. ΧΥΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ (Χυμός πορτοκάλι)

26. ΕΙΔΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ (Απολυμαντικά χεριών και αντισηπτικά Απορρυπαντικά πλυντηρίου (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες), Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες. Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι, Χαρτί κουζίνας)

27. ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ (Οδοντόκρεμες, Χαρτί υγείας, Σερβιέτες, Ταμπόν Σαμπουάν, Σαπούνια σε στερεή κατάσταση, Πάνες ακράτειας)

28. ΕΙΔΗ ΓΙΑ ΜΩΡΑ (Πάνες για μωρά, Είδη ατομικής υγιεινής για μωρά – μωρομάντηλα, Είδη ατομικής υγιεινής για μωρά σαμπουάν)

29. ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ (για σκύλους και γάτες)

30. ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ (Ένα τουλάχιστον είδος αναψυκτικού)

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button