Απέναντι στον Μητσοτάκη και τους συμψηφισμούς του

Συνταγή που πετυχαίνει δεν την αλλάζεις, και αυτό φαίνεται πως ισχύει -κατά το ΠΑΣΟΚ– και για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με την ηγετική ομάδα, το «σύστημα Μαξίμου» χρησιμοποιεί σήμερα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ακριβώς την ίδια στρατηγική όπως και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και των Τεμπών.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης καταλαβαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να συμψηφίσει τις ευθύνες «για την πολιτική κάλυψη σε έναν μηχανισμό διασπάθισης των ευρωπαϊκών πόρων που κατένειμε παράνομα βοσκότοπους, άρα και επιδοτήσεις, με συκοφαντίες και λάσπη». Αναφορικά με τα δημοσιεύματα και την εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη απαντούν πως το Κίνημα ανέστειλε τις κομματικές ιδιότητες, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, δεν ισχύει για την Νέα Δημοκρατία.
Σε κάθε περίπτωση η σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση είναι πάρα πολύ έντονη και το «Ποντίκι» έχει πληροφορίες που θέλουν το Κίνημα να κάνει δεύτερες σκέψεις για τη συναίνεση που χρειάζεται για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Κυρίως γιατί υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε όλα αναξιόπιστος.
Μοντέλο… υποκλοπών
Η πεποίθηση που κυριαρχεί στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως η κυβέρνηση προσπαθεί, όπως και με τις υποκλοπές, να ρίξει την ευθύνη αλλού. Να διαστρεβλώσει, να περιπλανήσει και αργότερα να επιτεθεί. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως επιχειρείται και τώρα. Καθόλου τυχαία δεν ήταν και η προσωπική αναφορά του Ανδρουλάκη, ο οποίος ανέφερε πως αποκάλυψε ένα σκάνδαλο και, αντί να κυνηγούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το περιβάλλον του, καλούσαν εκείνον να απολογηθεί με σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Όσον αφορά τη συμμετοχή στελεχών του κόμματος σε επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η θέση του Ανδρουλάκη είναι ξεκάθαρη: «Αν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εμπλέκεται, έχει τον οποιοδήποτε θεσμικό ρόλο και προσβάλλουν οι πράξεις του τον αξιακό κώδικα που έχω καθορίσει για το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης, μέσα σε λίγη ώρα θα είναι παρελθόν για το κόμμα μας».
Τις επόμενες μέρες το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τις εκκλήσεις του για θετική ψήφο της πρότασής του για Προανακριτική, καθώς «η Εξεταστική Επιτροπή θα οδηγήσει σε παραγραφή ενδεχόμενου αδικήματος του Μάκη Βορίδη, διότι η πρώτη πράξη, που είναι το “συμφωνώ”, προηγείται της συνταγματικής αναθεώρησης».
Στο κάδρο ο «πρωθυπουργός της παρακμής»
Η στρατηγική της «σκληρής γλώσσας» απέναντι στον Μητσοτάκη θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και στις επόμενες συζητήσεις στη Βουλή. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους. Αφενός το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι είναι σημαντικό να πληγεί η εικόνα του πρωθυπουργού, καθώς ο ίδιος είναι υπεύθυνος για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφετέρου το βλέμμα είναι στραμμένο και στους κεντρώους ψηφοφόρους.
Καθόλου τυχαίες δεν είναι οι αναφορές του Ανδρουλάκη για «νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό», ταυτίζοντας παράλληλα τον πρωθυπουργό με την παρακμή, τη διαπλοκή και την αναξιοπιστία, ο οποίος δεν διστάζει μέσα «από μεθοδεύσεις να καλύψει “γαλάζιες” συμμορίες και “γαλάζιους” υπουργούς».
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ με κοινοβουλευτική εμπειρία τονίζουν στο «Π» ότι πίσω από την Εξεταστική και την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης βρίσκεται ο ίδιος ο Μητσοτάκης.
«Όταν εμείς αντιμετωπίζουμε φαινόμενα που προσβάλλουν τους πολίτες, παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις. Καθαρές αποφάσεις, για διαφάνεια. Όταν εσείς, ως κυβέρνηση που διαχειρίζεται δισεκατομμύρια -Ταμείο Ανάκαμψης, ευρωπαϊκούς πόρους, επιδοτήσεις, φόρους του ελληνικού λαού-, βρίσκετε την παραμικρή ευθύνη οποιουδήποτε υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, αντί να επιλέξετε τον δικό μου καθαρό δρόμο, επιλέγετε τον λερωμένο δρόμο του κ. Μητσοτάκη, της συγκάλυψης και της ατιμωρησίας. Και αυτή τη στρατηγική θα την πληρώσετε στις επόμενες εθνικές εκλογές».
Οι παραπάνω δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περιγράφουν και το κεντρικό πολιτικό αφήγημα που πρωταγωνιστεί στις τάξεις του κόμματος.
Υπονομεύεται η μάχη για την κάθαρση;
Η αλήθεια είναι όμως ότι για τα δικά τους «πράσινα» στελέχη στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί ένα άγχος. Στην ερώτηση αν μπορεί να υπονομευθεί η μάχη για την κάθαρση που επιδιώκει ο Ανδρουλάκης, η απάντηση δεν είναι εύκολη. Αντιθέτως, υπάρχει η εκτίμηση ότι μπορεί να υπερισχύει η άποψη περί διάχυσης ευθυνών, πράγμα που ακουμπά και τις δημοσκοπήσεις, όπου ένας στους τρεις πολίτες θεωρεί ότι για το σκάνδαλο έχουν ευθύνες όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν.
Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ, παρότι δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν ούτε στελεχικά ούτε φυσιογνωμικά, κουβαλάει πολλά βάρη του παρελθόντος (Άκης Τσοχατζόπουλος, Siemens κ.λπ.) και μπορεί εύκολα να γίνουν οι «διασυνδέσεις».
Μεγαλώνει η απόσταση για το σύνταγμα
Οι πρόσφατες εξελίξεις, τα «πυρά» που έχουν ανταλλαχθεί, αλλά και η «ντρίμπλα» του Μητσοτάκη με την επιλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα στην Προεδρία της Δημοκρατίας μεγαλώνουν τις αποστάσεις για τη συναίνεση που χρειάζεται για τη συνταγματική αναθεώρηση. Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη ο Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είχε μιλήσει για τέσσερα άρθρα για τα οποία θα μπορούσαν να αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις.
Τα κομβικά άρθρα προς αναθεώρηση πάντως είναι ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και το άρθρο 86 του Συντάγματος για την ποινική μεταχείριση υπουργών, τη συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο και στην αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια.
Αυτή η Βουλή είναι η προτείνουσα και όσα άρθρα συγκεντρώσουν πλειοψηφία 180 βουλευτών μπορούν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή με 151 «ναι». Ωστόσο, όσα άρθρα περάσουν με πλειοψηφία από 151 έως 179 βουλευτές χρειάζονται 180 θετικές ψήφους στην επόμενη Βουλή. Πράγμα που σημαίνει ότι η εξίσωση δεν είναι και πολύ εύκολη.
Διαβάστε επίσης:
Ιστορικό ρεκόρ στις τιμές των ενοικίων – Από 91% έως 116% πάνω τα φοιτητικά διαμερίσματα
Άρια Αδελφότητα: Η σύγχρονη εκδοχή του Ναζισμού στις ΗΠΑ