Πολιτική

Απόδραση από το… Αλκατράζ για την κυβέρνηση – Βασικός στόχος ο περιορισμός της φθοράς

Παρότι η κυβέρνηση πέρασε σχεδόν αβρόχοις ποσί την κοινοβουλευτική δοκιμασία της έγκρισης του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών που στέλνει τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο διά τα περαιτέρω, το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο κάθε άλλο παρά πανηγυρικό είναι.

Πέραν του ότι υπάρχουν άλλα δύο υψηλά εμπόδια τα οποία θα πρέπει να υπερπηδηθούν την ερχόμενη εβδομάδα – στις 29 Ιουλίου η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ελέγξει τα πεπραγμένα του «αμαρτωλού» ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 μέχρι σήμερα, και μια μέρα αργότερα η ψηφοφορία επί των προτάσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ / Νέας Αριστεράς για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη –, στην κυβέρνηση αναγνωρίζεται ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.

Ποιο είναι αυτό; Μα, ακριβώς, ότι μπορεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να επιτρέπει στη Ν.Δ. να περνάει ό,τι ακριβώς επιθυμεί (ενίοτε τεντώνοντας επικίνδυνα σε θεσμικό επίπεδο διαδικασίες και πρακτικές), ωστόσο αναγνωρίζεται πως στους πολίτες περνά μια αίσθηση ασυδοσίας και σταθερής απόπειρας συγκάλυψης ή διάχυσης ευθυνών.

Για παράδειγμα, μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι πολίτες θεωρούν διαχρονικές τις ευθύνες του πολιτικού κόσμου για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ωστόσο, «σημαδεύουν» την κυβέρνηση για τη σημερινή κατάσταση με τους «Φραπέδες», τους «Χασάπηδες» και τους αισχρούς διαλόγους που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Απώλειες

Με πιο απλά λόγια στην κυβέρνηση αναγνωρίζεται ότι, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για διάχυση των ευθυνών ή για αλλαγή της ατζέντας, η φθορά παραμένει και συνεχίζεται.

Και μπορεί η ανυπαρξία πειστικού εναλλακτικού κυβερνητικού αφηγήματος από την αντιπολίτευση να μην της επιτρέπει να εισπράξει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία – η οποία πέρασε ένα δίμηνο-κόλαση στις αρχές του χρόνου και είδε κι έπαθε να ανακάμψει λίγο – δεν συνεχίζει να μετρά δημοσκοπικές απώλειες που καθιστούν τον στόχο του… καβατζώματος του 30+% μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου όλο και πιο δύσκολο.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μιλούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους για «πισωγύρισμα» και εμφανίζονται εξαιρετικά προβληματισμένα για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία – και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλειοψηφία της Κ.Ο. σε γενικές γραμμές συμφωνεί με τη στρατηγική της κυβέρνησης (εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά όχι προανακριτική για Βορίδη και Αυγενάκη), ωστόσο, εκφράζονται και κάποιες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά της, ιδίως όσον αφορά στον αντίκτυπο που θα έχουν στην κοινωνία, η οποία – υπενθυμίζεται – ήδη έχει χρεώσει στην κυβέρνηση την τραγωδία των Τεμπών, τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία των μετρήσεων της κοινής γνώμης.

Εν πάση περιπτώσει, ενώ οι πληροφορίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να φθάσουν στη Βουλή κι άλλα τμήματα της δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή, ακόμα χειρότερα, νέες δικογραφίες από άλλες έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ο βασικός βραχυπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης είναι το λεγόμενο damage control ή, για να το πούμε πιο λαϊκά, η «άμυνα λεωφορείο» ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της φθοράς και να… κατοχυρωθούν τα κεκτημένα, τουλάχιστον μέχρι να αποσαφηνιστεί η κατάσταση και να φανεί το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς από το σκάνδαλο των παρανόμων επιδοτήσεων – και, βέβαια, να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κι άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης που είναι μπλεγμένα στην υπόθεση.

Θετική ατζέντα

Ωστόσο, σε πιο μεσοπρόθεσμο διάστημα – διάβαζε ΔΕΘ, αλλά όχι μόνο – ο σχεδιασμός δεν αλλάζει:

● αλλαγή ατζέντας,

● προβολή θετικού έργου της κυβέρνησης,

● κινήσεις στην εξωτερική πολιτική που δείχνουν ανάκτηση της πρωτοβουλίας

● και, φυσικά, ένα νέο «πακέτο» που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ και το ύψος του οποίου έχει ήδη προσδιοριστεί τουλάχιστον στο 1,5 δισ. ευρώ, αν και κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης να… ξύσει τον πάτο του βαρελιού, προκειμένου το ποσό αυτό να αυξηθεί επαρκώς ώστε να συμπεριλάβει περισσότερους ευάλωτους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, ουδεμία εντύπωση προκαλεί η παρέμβαση Πιερρακάκη για τον μηδενισμό χρεώσεων που είχαν επιβάλει τράπεζες για τις συναλλαγές μέσω ΑΤΜ και συστήματος ΔΙΑΣ, παρέμβαση που έγινε με τις ευλογίες του Μητσοτάκη και σε συνεννόηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Μάλιστα, πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι, ευκαιρίας ή αφορμής δοθείσης, θα υπάρχουν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες αγγίζουν δύο ευαίσθητες χορδές των πολιτών: το πορτοφόλι και την καθημερινότητά τους.

Παράλληλα, λένε κυβερνητικές πηγές, τέτοιες κινήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδεικνύει αντανακλαστικά και αποτελεσματικότητα, δύο χαρακτηριστικά που είχαν «σφραγίσει» το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης θητείας της και τα οποία έμοιαζαν να λείπουν από το καλοκαίρι του 2023 και εντεύθεν.

Ούτως ή άλλως, οι λεγόμενες «μεγάλες» μεταρρυθμίσεις έχουν πάει στην άκρη, καθώς δεν έχουν άμεσα αποτελέσματα ούτε «γκελ» στους πολίτες, που ενδιαφέρονται κυρίως για το πώς η ζωή τους θα γίνει λίγο καλύτερη ή, εν πάση περιπτώσει, λιγότερο δύσκολη.

Πρωτοβουλίες στα εθνικά θέματα

Από την άλλη, η ανακοίνωση Μητσοτάκη για την ίδρυση δύο θαλάσσιων πάρκων στο νότιο Αιγαίο και στο Ιόνιο αποτέλεσε μια κίνηση που, μετά από ένα δύσκολο διάστημα όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική της χώρας, έδειξε ότι η Αθήνα αναλαμβάνει εκ νέου την πρωτοβουλία και προχωρεί σε κινήσεις που, αν μη τι άλλο, κατοχυρώνουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σε μια περίοδο που οι διεθνείς ισορροπίες αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς και το διεθνές περιβάλλον μοιάζει με κινούμενη άμμο.

Περίπου αυτό είπε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι η χώρα «δεν φοβάται» και «δεν τρέχει πίσω από κανέναν», ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσει, ακόμη και αν υπάρχουν αντιδράσεις από «παράνομες αξιώσεις».

Η κίνηση αυτή, ωστόσο, είχε και «εσωτερική» στόχευση, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έσπευσε να δηλώσει ότι «το γεγονός ότι βγάζει ανακοίνωση η Τουρκία είναι μια απάντηση σε αυτούς που μιλάνε για ενδοτική πολιτική της χώρας. Δηλαδή το γεγονός ότι αντιδρά η Τουρκία θα έπρεπε να προβληματίσει κάποιους τζάμπα πατριώτες εντός συνόρων».

Η συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του ερμηνεύτηκε ως «καρφί» τόσο για τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας όσο και για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν πολλές φορές ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά.

Πάντως, αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι – και ελέω Τραμπ – το πολυαναμενόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιανουάριο, ακόμα δεν έχει «βρει» ημερομηνία, παρά κάποιες κατά καιρούς πληροφορίες για τη διεξαγωγή του, ενώ, με εξαίρεση δύο συναντήσεις «στο πόδι», στο περιθώριο άλλων εκδηλώσεων, ο Μητσοτάκης δεν έχει συναντηθεί ακόμα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νέα «μέτωπα»

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση μοιάζει να βρίσκεται σε μια διαρκή «τραμπάλα»: κάθε φορά που κάνει κάτι που την «ανεβάζει», έρχεται κάτι άλλο που τη… ρίχνει.

Επί παραδείγματι, πλέον, εκτός σοβαρού απροόπτου, η πώληση στην Τουρκία των ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter Typhoon (και, μαζί, και των εξελιγμένων πυραύλων αέρος-αέρος Meteor) θα πρέπει να θεωρείται ως fait accompli, καθώς Βερολίνο και Λονδίνο έδωσαν τις ευλογίες τους για μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων. Κι αυτό, παρά τις προσπάθειες της Αθήνας να εξαιρεθεί από το «πακέτο» ο Meteor, ο οποίος έδινε συγκριτικό πλεονέκτημα στα Rafale της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Την ίδια στιγμή, με αφορμή τον ορισμό των νέων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, υπουργείο Δικαιοσύνης και Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων συγκρούστηκαν μετωπικά, με την Ένωση σε μια εξαιρετικά υψηλών τόνων ανακοίνωση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αδιαφόρησε για τον νόμο που η ίδια ψήφισε πέρσι, ο οποίος καθιέρωνε διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας στα Ανώτατα Δικαστήρια για τα πρόσωπα που τελικά θα αναλάβουν την ηγεσία της Δικαιοσύνης ως ένα προστάδιο που προηγείται της τελικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η Ένωση σημείωσε δηκτικά ότι «δεν τον έχουμε ανάγκη αυτόν τον νόμο που αξιοποιείται a la cart μόνο εάν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συμβαδίζει με τις κυβερνητικές επιλογές. Καταργήστε τον! Είναι πιο ειλικρινές».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αντεπιτέθηκε από το βήμα της Βουλής λέγοντας ότι «η χώρα έχει ακόμη σύνταγμα, γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να τηρηθεί, αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», προσθέτοντας ότι «η δικαστική εξουσία δεν μπορεί να αυτονομηθεί από τις άλλες δύο, γιατί τότε πάμε σε άλλο καθεστώς που δεν έχει σχέση με δημοκρατία».

Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο ο Φλωρίδης είπε ότι «είδα την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ορισμένοι ζητούν να καταργηθεί η Βουλή και η κυβέρνηση, να πάμε σε ένα κράτος δικαστών, για κάτι που δεν ισχύει πουθενά στον κόσμο, δεν υπάρχει πουθενά δικαστική εξουσία που να μην έχει έμμεση νομιμοποίηση στη λαϊκή κυριαρχία».

Από την πλευρά τους οι δικαστές σχολίασαν το γεγονός ότι στις προαγωγές για το ανώτατο δικαστήριο της χώρας η κυβέρνηση δεν επέλεξε ούτε έναν από τους αρεοπαγίτες που ψηφίστηκαν, κάνοντας λόγο για «το τέλος των ψευδαισθήσεων ή μαθήματα για το πώς ακυρώνεται ένας νόμος στην πράξη».

Διαβάστε επίσης:

Κυβερνητικές πηγές για Ανδρουλάκη: Τρικυμία εν κρανίω για να δικαιολογήσει τους «πράσινους φραπέδες»

Σκέρτσος σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ: Ζητούν την παραίτησή μου επειδή αυτονόητα διεκδικώ οι τοποθετήσεις δημοσίων προσώπων να γίνονται με ανοιχτά χαρτιά

Βουλή: Αποπομπή Σκέρτσου ζητεί ο Ανδρουλάκης – Άγρια κόντρα με Πιερρακάκη και για τα ATM

Πηγή: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr

Back to top button