Κόσμος

Μπάιντεν στο BBC: «Σύγχρονος κατευνασμός» η πίεση του Τραμπ στην Ουκρανία για παραχώρηση εδαφών – «Ανόητος» όποιος πιστεύει ότι ο Πούτιν θα σταματήσει

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε στο BBC ότι η πίεση της κυβέρνησης Τραμπ προς την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία είναι «σύγχρονος κατευνασμός», σε μια αποκλειστική συνέντευξη, την πρώτη του μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Μιλώντας στο Ντέλαγουερ τη Δευτέρα, είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πιστεύει ότι η Ουκρανία είναι μέρος της Ρωσίας και «όποιος πιστεύει ότι θα σταματήσει» αν παραχωρηθεί κάποιο έδαφος στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας «είναι απλά ανόητος».

Ο Μπάιντεν ότι ανησυχεί για τη διάλυση των σχέσεων ΗΠΑ-Ευρώπης υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που, όπως είπε, «θα αλλάξει τη σύγχρονη ιστορία του κόσμου».

Σε μια εκτενή συνέντευξη στην εκπομπή Today του BBC Radio 4, ο Μπάιντεν αμφισβητήθηκε για το δικό του ιστορικό στην Ουκρανία, καθώς και για την απόφασή του να τερματίσει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή το 2024 σε προχωρημένο στάδιο της κούρσας, αφού μια παραπαίουσα επίδοση στο ντιμπέιτ προκάλεσε ανησυχίες για την καταλληλότητά του και βύθισε το Δημοκρατικό Κόμμα σε κρίση.

Ο Μπάιντεν αποχώρησε λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, και όταν ρωτήθηκε αν θα έπρεπε να είχε αποχωρήσει νωρίτερα και να δώσει περισσότερο χρόνο για να επιλεγεί ο αντικαταστάτης του, είπε: «Δεν νομίζω ότι θα είχε σημασία. Φύγαμε σε μια στιγμή που είχαμε έναν καλό υποψήφιο».

«Τα πράγματα κινήθηκαν τόσο γρήγορα που ήταν δύσκολο να φύγουμε. Και ήταν μια δύσκολη απόφαση», είπε. «Νομίζω ότι ήταν η σωστή απόφαση.»

Ερωτηθείς σχετικά με τη μεταχείριση των συμμάχων των ΗΠΑ από τη σημερινή κυβέρνηση, ο πρώην πρόεδρος καταδίκασε τις εκκλήσεις του Τραμπ να πάρουν οι ΗΠΑ πίσω τη διώρυγα του Παναμά, να αποκτήσουν τη Γροιλανδία και να κάνουν τον Καναδά το 51ο κράτος.

(AP Photo/Evan Vucci)

«Τι στο διάολο συμβαίνει εδώ; Ποιος πρόεδρος μιλάει ποτέ έτσι; Δεν είμαστε τέτοιοι», δήλωσε. «Είμαστε για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τις ευκαιρίες, όχι για τη δήμευση».

Σχετικά με την Ουκρανία, ο Μπάιντεν αμφισβητήθηκε για το αν έδωσε αρκετή υποστήριξη στο Κίεβο ώστε να διασφαλίσει ότι θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο, σε αντίθεση με το να αντισταθεί απλώς στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια των τριών ετών των μαχών, ο Λευκός Οίκος του άλλαξε τη θέση του σχετικά με τη χρήση των όπλων που προμηθεύτηκαν οι ΗΠΑ και με την πάροδο του χρόνου ήρε ορισμένους περιορισμούς.

«Τους δώσαμε ό,τι χρειάζονταν για να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία τους και ήμασταν έτοιμοι να απαντήσουμε, πιο επιθετικά, αν ο Πούτιν κινηθεί ξανά», είπε.

Ο Μπάιντεν ρωτήθηκε επίσης σχετικά με τα σχόλια της κυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με τα οποία το Κίεβο πρέπει να παραχωρήσει κάποια εδάφη προκειμένου να εξασφαλίσει μια ειρηνευτική συμφωνία που θα έθετε τέλος στις μάχες.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς παρουσίασε πρόσφατα το όραμα των ΗΠΑ για ένα ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό θα «παγώσει τις εδαφικές γραμμές… κοντά στο σημείο που βρίσκονται σήμερα».

Είπε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία «θα πρέπει και οι δύο να εγκαταλείψουν κάποια από τα εδάφη που κατέχουν σήμερα». Ο υπουργός Άμυνας Pete Hegseth επανέλαβε αυτό το μήνυμα, λέγοντας ότι η επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας πριν από το 2014 είναι «μη ρεαλιστική».

«Πρόκειται για σύγχρονο κατευνασμό», δήλωσε ο Μπάιντεν τη Δευτέρα, αναφερόμενος στην πολιτική του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Νέβιλ Τσάμπερλεϊν, ο οποίος προσπάθησε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 να κατευνάσει τις απαιτήσεις του Αδόλφου Χίτλερ σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να αποφευχθεί ένας καταστροφικός ολοκληρωτικός πόλεμος στην Ευρώπη.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι «η Ευρώπη θα χάσει την εμπιστοσύνη της στη βεβαιότητα της Αμερικής και στην ηγεσία της Αμερικής».

(AP Photo/Carolyn Kaster)

Οι ηγέτες της Ευρώπης «αναρωτιούνται, λοιπόν, τι κάνω τώρα; … Μπορώ να βασιστώ στις Ηνωμένες Πολιτείες; Θα βρίσκονται εκεί;», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι αναμένει από τη Ρωσία να κρατήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε παράνομα από τη Μόσχα το 2014, και τον περασμένο μήνα κατηγόρησε τον ηγέτη της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι βλάπτει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, όταν ο Ζελένσκι απέρριψε την πρόταση.

Σύμφωνα με αναφορές, οι πρόσφατες προτάσεις των ΗΠΑ για τη διευθέτηση της εκεχειρίας δεν περιλαμβάνουν μόνο την επίσημη αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Κριμαίας ως τμήμα της Ρωσίας, αλλά και την de facto αναγνώριση από τις ΗΠΑ του ρωσικού ελέγχου άλλων κατεχόμενων περιοχών στην Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει επιβεβαιώσει δημοσίως τις λεπτομέρειες.

«Δεν έχω αγαπημένους. Δεν θέλω να έχω ευνοούμενους. Θέλω να γίνει μια συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ τον περασμένο μήνα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία.

Συζητώντας για τον Πούτιν, ο Μπάιντεν είπε: «Δεν καταλαβαίνω πώς οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αν επιτρέψουμε σε έναν δικτάτορα, έναν κακοποιό, να αποφασίσει ότι θα πάρει σημαντικά τμήματα γης που δεν του ανήκουν, αυτό θα τον ικανοποιήσει. Δεν το καταλαβαίνω».

Είπε επίσης ότι φοβάται ότι ορισμένες χώρες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία μπορεί «απλώς να πούμε ότι πρέπει να κάνουμε μια διευκόλυνση» στον Πούτιν, αν η Ουκρανία παραχωρήσει τελικά εδάφη.

Ο Τραμπ αντιστέκεται εδώ και καιρό στη συνέχιση του επιπέδου της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης που παρείχε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι απώτερος στόχος του είναι να τερματιστεί η αιματοχυσία. Στο παρελθόν έχει πει ότι ο Ζελένσκι έπαιζε τον Μπάιντεν «σαν βιολί».

(AP Photo/Carolyn Kaster)

Οι εντάσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Ουκρανού ηγέτη εξερράγησαν στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο, όταν ο Τραμπ και ο Βανς έβρισαν τον Ζελένσκι και απαίτησαν να δείξει μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για την πολυετή υποστήριξη των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης τηλεοπτικής συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο.

«Το βρήκα κάπως κατώτερο της Αμερικής με τον τρόπο που έλαβε χώρα», δήλωσε ο Μπάιντεν για τη συνάντηση.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του Προέδρου Τραμπ, κατά τις οποίες έχει λάβει χώρα ένας ανεμοστρόβιλος εκτελεστικών ενεργειών, καθώς και σαρωτικές περικοπές στο μέγεθος και τις δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο Μπάιντεν ανέδειξε το δικό του ιστορικό και προσπάθησε να δημιουργήσει μια έντονη αντίθεση μεταξύ της εποχής που εγκατέλειψε το αξίωμά του και της σημερινής.

«Η οικονομία μας αναπτυσσόταν. Κινούμασταν προς μια κατεύθυνση όπου το χρηματιστήριο ήταν πολύ ψηλά. Βρισκόμασταν σε μια κατάσταση όπου επεκτείναμε την επιρροή μας σε όλο τον κόσμο με θετικό τρόπο, αυξάνοντας το εμπόριο» δήλωσε για την κατάσταση της χώρας όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.

Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, λέει ότι οδηγεί σε μια αναγκαία αναμόρφωση της σχέσης του κόσμου με τις ΗΠΑ, επανεξισορροπώντας το εμπόριο, ελέγχοντας την παράνομη μετανάστευση και καθιστώντας την κυβέρνηση πιο αποτελεσματική. Γιόρτασε το ορόσημο των 100 ημερών με μια θριαμβευτική ομιλία την περασμένη εβδομάδα. Τι πιστεύει ο Μπάιντεν για την έναρξη του Τραμπ 2.0;

«Θα αφήσω την ιστορία να το κρίνει αυτό», δήλωσε. «Δεν βλέπω τίποτα που να ήταν θριαμβευτικό».

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button