Πολιτική

Χ.Δούκας: Διασφαλίζουμε ότι οι πόλεις μας συνεργάζονται για την αποτελεσματική ένταξη πολιτών τρίτων χωρών στην κοινωνία

Με την είσοδο επτά νέων μελών κι ένα επικαιροποιημένο πλαίσιο συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε χτες στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, η συνάντηση εκπροσώπων από 21 δήμους της χώρας, στο πλαίσιο του Μνημονίου του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη Μεταναστών και Προσφύγων.

Πρόκειται για ένα δίκτυο ελληνικών δήμων που ανταλλάσσουν και σχεδιάζουν μαζί πρακτικές εφαρμογές στον τομέα της ένταξης προσφύγων και μεταναστών.

Δημιουργήθηκε το 2018 στη βάση μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και λειτουργεί με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Βασικοί άξονες δράσεις του Δικτύου είναι η ένταξή τους στην αγορά εργασίας και η διασύνδεση κέντρου- περιφέρειας για τον σκοπό αυτό, η ενδυνάμωση δημοτικών δομών και θεσμών, όπως των Κέντρων Ένταξης Μεταναστών και των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων και η προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης και επικοινωνίας.

Οι νέοι δήμοι που υπέγραψαν το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας είναι οι Αγιάς, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καβάλας, Καλλιθέας, Μυτιλήνης και Σερρών, ενώ σύντομα, αναμένεται να προσχωρήσουν και άλλοι δήμοι.

«Ο τρόπος διασφάλισης της συνοχής σε κοινωνίες πολιτισμικής διαφορετικότητας αποτελεί θέμα προτεραιότητας και οι πόλεις διαδραματίζουν αποκλειστικό ρόλο στην προσπάθεια εξεύρεσης και εφαρμογής λύσεων», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και πρόσθεσε:

«Με την υπογραφή του μνημονίου οι παρόντες δήμοι δηλώνουμε ότι έχουμε την τεχνογνωσία όχι μόνο να υλοποιήσουμε ενταξιακές πολιτικές, αλλά και να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση στον σχεδιασμό πολιτικών, με στόχο την αποτελεσματική ένταξη μεταναστών και προσφύγων.

Αυτή η διαδικασία θα έχει οφέλη, όχι μόνο για τους μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στους δήμους μας, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες».

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο περιέχει τους ακόλουθους άξονες συνεργασίας μεταξύ των δήμων:

1. Ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας, που σχετίζονται με την ένταξη πολιτών τρίτων χωρών, την προώθηση της αρμονικής συνύπαρξης και τη διαμόρφωση τοπικών σχεδίων ένταξης.

2. Υποστήριξη της επιχειρησιακής ικανότητας τοπικών υπηρεσιών, μέσω της ανταλλαγής πληροφορίας και της διασύνδεσης δημοτικών δομών που δραστηριοποιούνται στον τομέα εξυπηρέτησης πολιτών τρίτων χωρών.

3. Πραγματοποίηση επισκέψεων μελέτης στους δήμους-μέλη για τη χαρτογράφηση και αξιολόγηση ενταξιακών αναγκών και αναπτυξιακών προκλήσεων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

4. Εντοπισμός χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων για την υλοποίηση των σκοπών του παρόντος μνημονίου συνεργασίας και τη συμμετοχή σε προτάσεις χρηματοδότησης για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων.

5. Διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την προώθηση βασικών ενταξιακών αρχών και προτεραιοτήτων.

6. Συντονισμός και υλοποίηση δράσεων, όπως έρευνες πεδίου και πιλοτικά προγράμματα.

7. Διοργάνωση εκδηλώσεων (σεμινάρια, ημερίδες, εργαστήρια κλπ) για τα μέλη του Δικτύου Πόλεων, σε θεματικές που άπτονται του περιεχομένου του Δικτύου, σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς.

8. Προώθηση και ενημέρωση κοινών ειδικού ενδιαφέροντος, καθώς και γενικού κοινού, όποτε κρίνεται απαραίτητο, αναφορικά με τοπικές δράσεις και ενταξιακές πρωτοβουλίες.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button