Πολιτική

Δ.Μάντζος: «Δεν κυβερνά το ΠΑΣΟΚ ώστε να απολογείται για το κυβερνητικό αλαλούμ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών»

Καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου ήταν σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Απαντώντας στα σχόλια κυβερνητικών στελεχών αναφορικά με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής που διατηρούν επιφυλάξεις για το σχέδιο νόμου του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, ο Δ. Μάντζος σημείωσε ότι «την τελευταία φορά που έλεγξα, πριν έρθω στο στούντιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ήταν πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν κυβέρνηση. Το πρόβλημα, λοιπόν, της Κυβέρνησης δεν θα το μεταβιβάσει η ίδια στην αντιπολίτευση».

Έκανε λόγο για κυβερνητικό αλαλούμ, καθώς «ο ένας υπουργός Επικρατείας, κ. Σκέρτσος, εισηγείται το σχέδιο νόμου, ο άλλος υπουργός Επικρατείας κ. Βορίδης το χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό και ο τρίτος υπουργός Επικρατείας ο κ. Κοντογεώργης απαντά πως, όχι, είναι συνταγματικό. Τρεις υπουργοί Επικρατείας δεν μπορούσαν να έχουν συνεννοηθεί πριν έρθει αυτό το σχέδιο νόμου στη Βουλή; Και φταίει το ΠΑΣΟΚ; Κυβερνά το ΠΑΣΟΚ για να απολογείται για αυτό το κυβερνητικό αλαλούμ;».

Παράλληλα, ο Δ. Μάντζος εξήγησε ότι στη Χαριλάου Τρικούπη «δουλεύουμε εξαντλητικά δημοκρατικά για να προσέλθουμε με πλήρη άποψη στην ψηφοφορία για το σχέδιο νόμου. Η συζήτηση αυτή αποδίδει καρπούς σε επίπεδο ενημέρωσης για ένα σχέδιο νόμου αξιακό και ταυτοτικό, που αφορά σε δικαιώματα».

Επανέλαβε ότι «για εμάς είναι μία θετική μεταρρύθμιση την οποία θα στηρίξουμε από θέση αρχής», τονίζοντας, ωστόσο ότι δεν υπάρχει η προϋπόθεση της κομματικής πειθαρχίας καθώς «εμείς δεν έχουμε ανάγκη διαπιστευτηρίων προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γνωρίζει η ελληνική κοινωνία ποιο είναι το ΠΑΣΟΚ από τη δεκαετία του ’80 και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, στηρίζοντας όλες τις μεγάλες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η αξιακή μας παρακαταθήκη και αυτές και οι προγραμματικές μας θέσεις.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν προγραμμάτιζε και πρότεινε κάτι, ήταν ομόθυμη, ακόμη και κόντρα σε κοινωνικές αντιδράσεις, όπως τη δεκαετία του ’80 με τον πολιτικό γάμο, τη δεκαετία του ’90 και του ’00 με την απαλοιφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.. Ενώ, όταν ήταν αντιπολίτευση, στάθηκε αξιακά υπέρ του συμφώνου συμβίωσης, της αναδοχής, της ταυτότητας φύλου».

Όσον αφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Δημήτρης Μάντζος εκτίμησε ότι «πρέπει να ακούσουμε τα αιτήματα των αγροτών, ιδίως όταν είναι δίκαια και διατυπώνονται με έναν τόσο συμβολικό και κοινωνικά ωφέλιμο τρόπο», παρουσιάζοντας σειρά προτάσεων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Εμείς έχουμε μιλήσει για το μηδενισμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που σημαίνει φορολογική δικαιοσύνη. Μπορεί να βρεθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος και για τους αγρότες, όπως βρέθηκε για τις φοροαπαλλαγές στις ενδοομιλικές συναλλαγές, τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

Πρέπει να υπάρξει επιτέλους συνθήκη ενεργειακής δημοκρατίας με αξιοποίηση των θεσμών της ενεργειακής κοινότητας, ώστε να υπάρχει αυτοπαραγωγή ενέργειας από τους αγρότες και μείωση του ενεργεικού κόστους.

Να υπάρξει άμεση καταβολή επιτέλους, μετά από πολλούς μήνες, των αποζημιώσεων από τις φυσικές καταστροφές από τον ΕΛΓΑ και των άμεσων ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Και, τέλος, να επιβληθούν πρόστιμα για την ασυδοσία στην αγορά. Ήμουν το Σάββατο στη Βέροια. Από τα 2,50€ που πωλείται μία κομπόστα ροδάκινο στα σούπερ μάρκετ, μόλις τα 0,17€ πηγαίνουν στον παραγωγό. Τι συμβαίνει στο ενδιάμεσο;

Πότε θα αντιμετωπίσει η Πολιτεία αυτή τη στρεβλή κατάσταση;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button