Δασμοί Τραμπ: Οι Βρυξέλλες παίρνουν το όπλο τους, αλλά «όλες οι επιλογές έχουν… πόνο»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πίστευε ότι βρισκόταν κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, οι ελπίδες αυτές γκρεμίστηκαν και τώρα ετοιμάζει αντεπίθεση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στον επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα απαιτήσει περαιτέρω παραχωρήσεις από το μπλοκ για να επιτύχει συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου ενός βασικού δασμού για τα περισσότερα ευρωπαϊκά προϊόντα που θα μπορούσε να είναι της τάξης του 15% ή και υψηλότερος, σύμφωνα με άτομα που έχουν ενημερωθεί για τις συνομιλίες.
Αυτό ήταν μια ανεπιθύμητη έκπληξη για την ΕΕ, η οποία εργαζόταν για μια συμφωνία που θα διατηρούσε τους βασικούς δασμούς στο 10%, μια ήδη σκληρή παραχώρηση για ορισμένες από τις 27 χώρες της. Η μετατόπιση ώθησε τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και τον μεγαλύτερο εξαγωγέα της, η οποία προηγουμένως ήταν πιο συγκρατημένη όσον αφορά τα αντίποινα των ΗΠΑ, να κινηθεί πιο κοντά στην πιο συγκρουσιακή θέση της Γαλλίας, σύμφωνα με άτομα που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις.
Τώρα, τα κράτη μέλη της ΕΕ πιέζουν την Κομισιόν να προετοιμάσει νέα και ισχυρά μέτρα για να αντεπιτεθεί στις αμερικανικές εταιρείες, πέραν των ανταποδοτικών δασμών στα αγαθά, εάν δεν μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την 1η Αυγούστου που έχει θέσει ο Τραμπ, ανέφεραν οι άνθρωποι αυτοί. «Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», δήλωσε την Παρασκευή Γερμανός αξιωματούχος σύμφωνα με την Wall Street Journal. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία, αλλά πρόσθεσε: «Αν θέλουν πόλεμο, θα τον έχουν».
Σημείο καμπής
Η ώθηση στην αύξηση των πιθανών αντιμέτρων σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για την ΕΕ μετά από μήνες διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της μεγαλύτερης εμπορικής σχέσης στον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, περισσότερα από 5 δισ. δολάρια αγαθών και υπηρεσιών διακινούνται καθημερινά μεταξύ των δύο οικονομιών. Η Κομισιόν, η οποία είναι υπεύθυνη για την εμπορική πολιτική του μπλοκ, δήλωσε την Κυριακή ότι επιθυμεί μια διαπραγμάτευση για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία και παραμένει βαθιά εμπλεκόμενη στις διαπραγματεύσεις. Εάν δεν βρεθεί ικανοποιητικό αποτέλεσμα, όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, δήλωσε εκπρόσωπος.
Την Κυριακή, ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ. «Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε μια συμφωνία», δήλωσε ο Lutnick στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS. «Και θα είναι σπουδαίο για την Αμερική, διότι ο πρόεδρος έχει την πλάτη της Αμερικής». Τους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, ο επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς έχει πετάξει στην Ουάσινγκτον μισή ντουζίνα φορές. Είχε πολλαπλά τηλεφωνήματα και μηνύματα με εμπορικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Και έχει πει ότι η Ευρώπη ήταν πρόθυμη να μειώσει τους δασμούς και να αγοράσει δεκάδες δισ. δολάρια αμερικανικών ενεργειακών προϊόντων και προηγμένων ημιαγωγών. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειές τους, τα αποτελέσματα για τις Βρυξέλλες είναι πενιχρά. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Τραμπ απείλησε με δασμούς 30% στις εισαγωγές των περισσότερων αγαθών από την ΕΕ, από το 20% που ο πρόεδρος έθεσε για πρώτη φορά τον Απρίλιο. Ακόμη και Γερμανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι πίεζαν για μια γρήγορη συμφωνία, δεν βλέπουν πλέον μια συμφωνία με τις ΗΠΑ ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.
Μέσο κατά του εξαναγκασμού
Την Παρασκευή, το Βερολίνο έδειξε ότι θα μπορούσε να στηρίξει την ΕΕ χρησιμοποιώντας το λεγόμενο μέσο κατά του εξαναγκασμού, ένα νομικό εργαλείο που επιτρέπει στο μπλοκ να ανταποδώσει τον οικονομικό εκφοβισμό με μια σειρά περιορισμών στο εμπόριο και τις επενδύσεις. Δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ θεωρούν το εργαλείο ως το ισχυρότερο εμπορικό όπλο του μπλοκ και ως έσχατη λύση. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ηγείται του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το μέσο δημιουργήθηκε για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης «και δεν είμαστε ακόμη εκεί».
Αυτή η εκτίμηση μπορεί να αλλάξει. Η Επιτροπή προετοιμάζει ήδη μέτρα που θα μπορούσαν να εισαχθούν με τη χρήση του μέσου κατά του καταναγκασμού, δήλωσαν άτομα που έχουν ενημερωθεί για το θέμα. Μετά την επιστροφή του Σέφκοβιτς από την Ουάσινγκτον, περισσότερα κράτη μέλη δηλώνουν τώρα ότι θέλουν να είναι έτοιμο το εργαλείο. Τα μέτρα που ετοιμάζονται περιλαμβάνουν πιθανές εισφορές ή άλλους περιορισμούς στις ψηφιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ και περιορισμούς στην πρόσβαση αμερικανικών εταιρειών στην αγορά δημοσίων συμβάσεων του μπλοκ, είπαν οι πηγές.
Αυτό θα ήταν επιπλέον των μέτρων που έχει ήδη προετοιμάσει η ΕΕ. Η ΕΕ είχε καταρτίσει νωρίτερα δύο πακέτα δασμών που στόχευαν σε εξαγωγές των ΗΠΑ προς το μπλοκ αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από αεροπλάνα μέχρι φυστικοβούτυρο και ουίσκι, αν και δεν έχουν τεθεί σε ισχύ. Το δεύτερο πακέτο χρειάζεται ακόμη επίσημη υπογραφή από τα κράτη μέλη, αλλά και τα δύο θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν γρήγορα αν χρειαστεί, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ελπίδες για συμφωνία
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και τα κράτη μέλη εξακολουθούν να ελπίζουν ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας. Το μπλοκ δεν σκοπεύει να δρομολογήσει αντίποινα πριν από την προθεσμία του Τραμπ την 1η Αυγούστου και η προετοιμασία μέτρων που θα μπορούσαν να εισαχθούν με τη χρήση του μέσου αντι-αναγκασμού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το εργαλείο θα αναπτυχθεί. Αλλά προετοιμάζονται για μια πιθανή μάχη που αναγνωρίζουν ότι θα μπορούσε να έχει βαρύ κόστος και για τις δύο πλευρές σε μια εμπορική σχέση που αποτιμάται σε τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η συμφωνία που οι δύο πλευρές πλησίαζαν νωρίτερα αυτό το μήνα θα έβλεπε την ΕΕ να προσφέρεται να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών ενεργειακών προϊόντων και ημιαγωγών και να αποδέχεται έναν βασικό δασμό 10% για τα περισσότερα αγαθά. Ορισμένα στοιχεία εξακολουθούσαν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες. Τα στοιχεία αυτά περιλάμβαναν τους τομείς που θα εξαιρεθούν από τον βασικό δασμό και την ανακούφιση που θα μπορούσε να λάβει η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία από τους δασμούς 25% που αντιμετωπίζει σήμερα.
Παρόλα αυτά, η Επιτροπή ήταν αισιόδοξη. Ενώ άλλοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ είχαν λάβει επιστολές που περιέγραφαν υψηλότερους δασμούς που θα αντιμετώπιζαν σύντομα, ο Σέφκοβιτς δήλωσε στις 9 Ιουλίου ότι «οι διαπραγματεύσεις γλίτωσαν την ΕΕ από την αντιμετώπιση υψηλότερων δασμών». Τρεις ημέρες αργότερα, ο Τραμπ ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια επιστολή με την οποία απειλούσε το μπλοκ με δασμούς 30% από την 1η Αυγούστου. Ο Σέφκοβιτς ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα για να δει αν μια συμφωνία ήταν ακόμη δυνατή.
Πίεσεις, αντίμετρα και… πόνος
Ενώ ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ πρότεινε ότι ο βασικός δασμός 10% που είχαν διαπραγματευτεί οι δύο πλευρές εξακολουθεί να έχει νόημα, ο Λούτνικ είπε ότι η εισφορά θα πρέπει να είναι υψηλότερη, δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης. Ο Σέφκοβιτς έφυγε από τις συναντήσεις του με την αίσθηση ότι οι ΗΠΑ πίεζαν για έναν βασικό δασμό 15% ή περισσότερο, δήλωσαν άτομα που είχαν ενημερωθεί για το θέμα. Ο Σέφκοβιτς ενημερώθηκε επίσης ότι οι αμερικανικοί δασμοί στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας του μπλοκ αναμένεται να παραμείνουν στο σημερινό επίπεδο του 25% και ότι οι δασμοί για τα φαρμακευτικά προϊόντα θα μπορούσαν να φθάσουν στο 100%.
Η Γαλλία και ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ πίεζαν εδώ και καιρό την ΕΕ να λάβει σκληρότερη στάση έναντι των ΗΠΑ, ενώ η Γερμανία είχε ενθαρρύνει το μπλοκ να επιδιώξει μια γρήγορη, προκαταρκτική συμφωνία με τον Τραμπ. Οι Γερμανοί ηγέτες θεώρησαν αρχικά την επιστολή του Τραμπ που απειλούσε με δασμούς 30% ως ένα τέχνασμα της τελευταίας στιγμής για να αποσπάσει καλύτερους όρους. Τελικά έκαναν στροφή 180 μοιρών όταν έμαθαν για την πίεση που άσκησαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα στην ΕΕ να δεχτεί υψηλότερους βασικούς δασμούς και καμία ανακούφιση για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας της. Η αλλαγή αυτή έπεισε το Βερολίνο να ανοίξει την πόρτα για αντίποινα, δήλωσε αξιωματούχος με γνώση της κατάστασης.
Τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να καθορίσουν πόσες ακόμη παραχωρήσεις θα ήταν διατεθειμένα να κάνουν για να επιτύχουν μια συμφωνία και ποια αντίμετρα θα λάβουν σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, δήλωσε την Παρασκευή διπλωμάτης της ΕΕ. «Όλες οι επιλογές θα έχουν πόνο», δήλωσε ο διπλωμάτης.
Διαβάστε επίσης
Microsoft: Κυβερνοεπίθεση στους servers της εταιρείας, εντοπίστηκε κενό ασφαλείας
Πηγή: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | topontiki.gr