Ε.Σ.Α.μεΑ.: Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία στα πλοία και στα λιμάνια της χώρας

Μία ακόμη επιστολή για την απαράδεκτη κατάσταση που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις, καθώς και τα εμποδιζόμενα άτομα εν γένει, στις θαλάσσιες μεταφορές, απέστειλε η ΕΣΑμεΑ στο υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς πρόσφατα ενημερώθηκε για ακόμη ένα περιστατικό άρνησης εξυπηρέτησης ατόμου με αναπηρία σε ferry boat στο δρομολόγιο Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου στις 22/7/2025.
Μέσα στον καύσωνα, σύμφωνα με την καταγγελία, το άτομο με αναπηρία αναγκάστηκε για ακόμη μία φορά να παραμείνει στο γκαράζ! Πρόκειται για ένα περιστατικό μέσω του οποίου αναδεικνύεται όχι μόνο το ζήτημα της απουσίας προσβασιμότητας, αλλά και το ζήτημα της ασφάλειας των επιβατών με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα όταν ταξιδεύουν με πλοίο, καθώς και το γεγονός ότι τα πληρώματα των πλοίων δεν λαμβάνουν επιμόρφωση – ενημέρωση στην εξυπηρέτηση των επιβατών με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα.
Το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί καθημερινότητα για χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες με αναπηρία των νησιών μας, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό πλοίων σε όλη τη χώρα δεν είναι προσβάσιμο.
Η ΕΣΑμεΑ ζητά να εκδοθεί το αναθεωρημένο ΠΔ «Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 44/2011 “Κανονισμός ενδιαιτήσεως και καθορισμού αριθμού επιβατών των επιβατηγών πλοίων”(Α΄110)», για το οποίο η διαβούλευσή του έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2024, έναν ολόκληρο χρόνο πριν, με τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ: «Είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟ το Άρθρο 1. Α2 στο σημείο 7 για τις απαιτήσεις προσβασιμότητας να συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τα πλοία που εκτελούν πλόες μικρότερους των 30 ν.μ. και τα ferry boats ανοικτού τύπου, αλλά όλα τα επιβατηγά/οχηματαγωγά πλοία, ανεξαρτήτως χρόνου κατασκευής, σταδίου κατασκευής/διασκευής, μήκους, αριθμού επιβατών κ.λπ.» αναφέρει σε ανακοινωσή της η ΕΣΑμεΑ και συνεχίζει: «Η καθυστέρηση στην έκδοση του αναθεωρημένου ΠΔ αφήνει μέχρι σήμερα “παραθυράκι“ σε πλοία που λειτουργούν σε κοντινούς προορισμούς να μην είναι προσβάσιμα, όπως είναι για παράδειγμα, Ε/Γ-Ο/Γ πλοία ανοικτού τύπου σε γραμμές με μεγάλη κίνηση επιβατών καθημερινά, Πέραμα-Παλούκια, Κεραμωτή-Θάσος, Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, Ρίο-Αντίρριο κ.α., αλλά και σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει και ο κατάλληλος υποβοηθητικός εξοπλισμός για την ασφαλή επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών με αναπηρία ή με μειωμένη κινητικότητα».
Ταυτόχρονα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν τηρείται η εγκύκλιος του υπουργείου Ναυτιλίας «Εκπαίδευση προσωπικού επιβατηγών πλοίων και ναυτιλιακών εταιριών για τη σωστή εξυπηρέτηση των ΑμεΑ». Ελάχιστα είναι τα λιμάνια και οι εταιρίες που έχουν εκπαιδεύσει το προσωπικό τους μέχρι σήμερα.
Η ΕΣΑμεΑ τονίζει στον υπουργό ότι: «Εάν η Ελλάδα θέλει να θεωρείται παγκόσμιος, ποιοτικός και προσβάσιμος προορισμός, οφείλει να παρέχει υπηρεσίες ποιοτικές και ισότιμες προς όλους τους πολίτες της. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πλοία που δεν πληρούν τις προδιαγραφές των πρωτοκόλλων προσβασιμότητας».
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΝΑΠ: Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Αίγινας
Καύσωνας: Τι πρέπει να τρώμε στα 40άρια – Ποια φαγητά καλύτερα να αποφεύγονται
Προκήρυξη 245 θέσεων ειδικευμένων ιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ