Επίθεση Δούκα στην κυβέρνηση για τις αλλαγές στις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Επιθυμεί δημάρχους ανίσχυρους

Την σφοδρή αντίδραση του δήμαρχου Αθηναίων προκάλεσε η εισαγωγή στο Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ που αλλάζει το όριο εκλογής των δημάρχων, ουσιαστικά καταργώντας τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Με ανάρτησή του στο Χ ο Χάρης Δούκας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση κορυφώνει την επίθεση της στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εν μέσω καλοκαιριού και απαξιώνοντας ακόμη και την μονοπαραταξιακή επιτροπή που συγκρότησε για την επεξεργασία του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σήμερα το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε ένα σχέδιο ερήμην των αιρετών στους δήμους».
Η κυβέρνηση κορυφώνει την επίθεση της στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εν μέσω καλοκαιριού και απαξιώνοντας ακόμη και την μονοπαραταξιακή επιτροπή που συγκρότησε για την επεξεργασία του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σήμερα το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε ένα σχέδιο… pic.twitter.com/tkxQlwS5xU
— Haris Doukas (@h_doukas) July 25, 2025
«Κεντρική του επιδίωξη να περιορίσει τη δημοκρατική νομιμοποίηση των δημάρχων και η σπουδή να μην ξανασυμβεί το παράδειγμα της Αθήνας το 2023, καθώς και άλλων προοδευτικών δημάρχων και περιφερειαρχών. Είναι ένα εκλογικό σύστημα που έχει εφαρμοστεί στα νησιά Φίτζι και στη Νέα Ζηλανδία. Θα έχουμε εκλογή δημάρχου σε ένα γύρο, με ποσοστά ακόμη και μικρότερα του 30%», υποστήριξε.
Καταλήγοντας ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι «επιθυμεί δημάρχους ανίσχυρους, χειραγωγούμενους και απολύτως εξαρτώμενους από την κυβέρνηση. Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να απαντήσουν».
Διαβάστε επίσης
Πέρασε η τροπολογία για τον μηδενισμό των χρεώσεων για αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ
Ζαχαράκη: «Μετά από 15 αιώνες η Ιερά Μονή Σινά αποκτά νομική προσωπικότητα στην Ελλάδα»
Φάμελλος: «Οι πρακτικές που εφαρμόστηκαν στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πρακτικές Καμόρα» (video)