Ετοιμάζουν το τέλος του Ζελένσκι τα δυτικά ΜΜΕ – Ο ύπουλος εχθρός της Ουκρανίας, η ίδια η αυταρχική ηγεσία της

Στο έλεος των δυτικών ΜΜΕ βρίσκεται το άλλοτε αγαπημένο παιδί της Δύσης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που «βυθίζει» τη χώρα του περισσότερο στο πηγάδι της διαφθοράς, μετά την απόφασή του να καταργήσει επί της ουσίας την ανεξαρτησία δύο φορέων (NABU και SAPO), που δημιουργήθηκαν υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της ΕΕ για να ελέγχουν την κατάχρηση κεφαλαίων στην Ουκρανία.
Μετά τις πρώτες διαδηλώσεις στη διάρκεια του πολέμου και τις σπάνιες επικρίσεις από Ευρωπαίους συμμάχους για τον νόμο που υπέγραψε που περιορίζει την ανεξαρτησία υπηρεσιών κατά της διαφθοράς, δήλωσε σήμερα ότι ενέκρινε… άλλο νομοσχέδιο που ενισχύει το… σύστημα επιβολής του νόμου της Ουκρανίας και, όπως ισχυρίζεται, την ανεξαρτησία των υπηρεσιών καταπολέμησης της διαφθοράς.
Ο Ζελένσκι έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι το νομοσχέδιο είναι… ισορροπημένο και «διατηρεί την αυτονομία των υπηρεσιών καταπολέμησης της διαφθοράς» που είχε περιορισθεί από άλλο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας αυστηρή κριτική εκ μέρους των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας και το οποίο πέρασε βιαστικά από το Κοινοβούλιο προχθες, Τρίτη, μία ημέρα αφότου oi υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν δύο αξιωματούχους κατά της διαφθοράς για δήθεν διασυνδέσεις με τη Ρωσία και πραγματοποίησαν έρευνες σε υπαλλήλους της υπηρεσίας για άσχετες υποθέσεις.
Ο νόμος οδήγησε μερικούς από τους Ευρωπαίους συμμάχους του Κιέβου να ασκήσουν την πιο σφοδρή κριτική μετά τη ρωσική εισβολή το 2022. Εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων αργά χθες βράδυ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, στις πρώτες διαδηλώσεις αυτού του είδους στη διάρκεια του πολέμου.
Οι επικριτές του νόμου λένε πως η κυβέρνηση φαίνεται να προσπαθεί να περιορίσει το έργο υπηρεσιών κατά της διαφθοράς ώστε να προστατεύσει αξιωματούχους.
Έπειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες η Ουκρανία θεωρούνταν μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο, η καταπολέμηση της διαφθοράς έχει γίνει ο πιο σημαντικός όρος για την κυβέρνηση του Κιέβου ώστε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρύτερα να ενσωματωθεί στη Δύση.

Το θέμα κινδυνεύει να προκαλέσει εχθρότητα με τους πιο πιστούς συμμάχους του Κιέβου σε μια ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη στιγμή, κατά την οποία προσπαθεί να εξομαλύνει τη σχέση με τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος των οποίων Ντόναλντ Τραμπ επικρίνει συχνά τον Ζελένσκι.

Η NABU δήλωσε πως ακόμα κι αν η ρωσική παρείσφρηση είναι πρόβλημα, τα μέτρα ήταν υπερβολικά, καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση της αποστολής της. Επενδυτές και το κοινό επικαλούνται σταθερά τη διαφθορά ως μία από τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία. Η καταπολέμησή της τίθεται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση δισεκατομμυρίων δυτικής οικονομικής βοήθειας. Ουκρανοί πολιτικοί αναλυτές δήλωσαν πως ο νόμος κινδυνεύει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στον Ζελένσκι σε ένα κρίσιμο στάδιο του πολέμου εναντίον της Ρωσίας.
Στο πλαίσιο αυτό, τα δυτικά ΜΜΕ πετούν τον Ζελένσκι στα… σχοινιά.
«Ως δημοκρατικό κράτος, η Ουκρανία δέχεται επιθέσεις: Ο πρώτος και πιο προφανής εχθρός της είναι η Μόσχα, η οποία από καιρό επιθυμεί να επαναφέρει τη χώρα στην εποχή που ήταν παιχνίδι του Κρεμλίνου, ένας απλός δορυφόρος της Ρωσίας. Ωστόσο, υπάρχει και ένας άλλος ύπουλος και διαβρωτικός εχθρός από μέσα — η ημι-αυταρχική ηγεσία της ίδιας της χώρας», γράφει το Politico σε άρθρο με τίτλο: «Ο ύπουλος εχθρός της Ουκρανίας: Η ίδια της ηγεσία».
Αυτό υποστηρίζουν εδώ και μήνες οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές, καθώς η προεδρική διοίκηση της Ουκρανίας συγκεντρώνει όλο και περισσότερη εξουσία, αποδυναμώνοντας άλλους κυβερνητικούς και περιφερειακούς θεσμούς — συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλίου της χώρας — και ταυτόχρονα εκφοβίζοντας τους επικριτές της σε μια προσπάθεια να τους σιωπήσει με εκστρατείες διαμαρτυρίας ή χαρακτηρίζοντάς τους ως μαριονέτες της Ρωσίας.
Λένε ότι η έκταση αυτής της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης έγινε πιο σαφής αυτή την εβδομάδα, μετά την κατάργηση από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι των δύο βασικών φορέων καταπολέμησης της διαφθοράς, οι οποίοι είχαν στο στόχαστρό τους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η κίνηση αυτή προκάλεσε τις πρώτες πανεθνικές διαμαρτυρίες στους δρόμους από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας το 2022.
Στο Κίεβο, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο, ενώ πλήθη βετεράνων, εν ενεργεία στρατιωτών και πολιτών συγκεντρώθηκαν σε δεκάδες άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Λβιβ και των πόλεων της πρώτης γραμμής Οδησσός και Ντνίπρο. Παρά τις διαδηλώσεις, ο Ζελένσκι ενέκρινε τον νέο νόμο, ο οποίος θα παραχωρήσει σημαντική εξουσία στο Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NABU) και στην Εξειδικευμένη Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς (SAP) στην πολιτική.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μακροχρόνιος… εχθρός-φίλος του Ζελένσκι, μπορεί να υπήρξε ένας άθελά του σύμμαχος, καθώς ο Ουκρανός ηγέτης έβαλε στο στόχαστρο τους υπεύθυνους για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα του.
«Ξέρει ότι οι ΗΠΑ δεν θα του ασκήσουν πίεση», δήλωσε ένας πρώην υπουργός του Ζελένσκι, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί υπό τον φόβο αντιποίνων. Η απόφαση να καταργηθούν οι υπηρεσίες προήλθε από «την συνειδητοποίηση ότι η NABU θα συνέχιζε να πλησιάζει και άλλους στον εσωτερικό κύκλο της κυβέρνησης», ανέφεραν, επικαλούμενοι μια έρευνα της NABU για κατάληψη γης από τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό Ολέξι Τσερνίσοφ.
«Αυτό είναι το αποκορύφωμα της αυστηροποίησης των μέτρων στο εσωτερικό. Το νέο αφήγημα είναι απλό: Είτε είσαι με τον Ζελένσκι είτε είσαι πράκτορας της Ρωσίας», πρόσθεσαν.
Σύμφωνα με τον Στιβ Μπάνον, πρώην στενό συνεργάτη του Τραμπ και παρουσιαστή του podcast «War Room», η απόφαση του Ζελένσκι να στοχεύσει τις υπηρεσίες καταπολέμησης της διαφθοράς μπορεί να ήταν έξυπνη. «Ξέρει ότι το MAGA προσπαθεί να τον κατηγορήσει για κλοπή δισεκατομμυρίων. Καλύτερα η Marjorie Taylor Greene και το War Room να γκρινιάζουν για τη διαφθορά παρά να έχει ένα γραφείο και ανθρώπους εκεί [που] δεν ελέγχει να κάνουν κάτι γι’ αυτό», είπε στο POLITICO.
Με φόντο τις αντιδράσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθεια προς την Ουκρανία, που δόθηκαν υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν, ενδέχεται να έχουν κακοδιαχειριστεί. «Ο Μπάιντεν έδωσε 350 δισ. δολάρια σε εξοπλισμό ή μετρητά. Και τα μετρητά είναι χειρότερα… Υποτίθεται ότι θα αγόραζαν οι ίδιοι τον εξοπλισμό. Αλλά υποψιάζομαι ότι δεν ξόδεψαν κάθε δολάριο για αυτόν τον σκοπό». Και συνέχισε: «Θα θέλαμε να μάθουμε τι έγινε με αυτά τα λεφτά», δήλωσε.
Με την πίεση του κόσμου και της ΕΕ να αυξάνεται επί του Ζελένσκι, ο Ουκρανός ηγέτης φάνηκε να κάνει μια παραχώρηση την Τετάρτη το βράδυ, δηλώνοντας στην τακτική βραδινή του ομιλία ότι θα προωθήσει νέα νομοθεσία που θα ανταποκρίνεται στα αιτήματα των διαδηλωτών και θα διασφαλίζει ότι «όλες οι προδιαγραφές για την ανεξαρτησία των θεσμών καταπολέμησης της διαφθοράς θα τεθούν σε εφαρμογή».
Το τι εννοούσε παραμένει ασαφές και δεν έχει κατευνάσει την οργή του κοινού για τον νόμο που υπέγραψε με τέτοια βιασύνη.
Οι δύο εν λόγω υπηρεσίες δημιουργήθηκαν το 2015 μετά από επιμονή της ΕΕ και άλλων διεθνών εταίρων, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες ήθελαν να δουν την Ουκρανία να καταπολεμά πραγματικά το βαθιά ριζωμένο και ενδημικό πρόβλημα της διαφθοράς και πίεσαν για τη δημιουργία ανεξάρτητων από την κυβέρνηση φορέων καταπολέμησης της διαφθοράς, οι οποίοι θα ήταν αρκετά ισχυροί ώστε να διερευνούν παραβάσεις ανώτερων αξιωματούχων και ατόμων με πολιτικές διασυνδέσεις.
Ωστόσο, ο νόμος αριθ. 12414, τον οποίο ο Ζελένσκι υπέγραψε γρήγορα μετά την επίσπευση της ψήφισής του με σχεδόν άνευ προηγουμένου βιασύνη, αφαιρεί πλέον τόσο από τη NABU όσο και από τη SAP την ανεξαρτησία τους. Αντ’ αυτού, παρέχει στην εισαγγελία τη δυνατότητα να εκδίδει εντολές προς αυτές τις υπηρεσίες και να αναθέτει υποθέσεις σε δικούς της εισαγγελείς, καταργώντας ουσιαστικά τις διασφαλίσεις που προστατεύουν τους φορείς αυτούς από αδικαιολόγητες πολιτικές παρεμβάσεις.
Στην ομιλία του την Τρίτη το βράδυ, ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε τους Ουκρανούς ότι δεν είχε καμία πρόθεση να υπονομεύσει το έργο καμίας από τις δύο υπηρεσίες, υπονοώντας ότι οι αλλαγές ήταν απαραίτητες για να προστατευθούν οι υπηρεσίες από τη ρωσική επιρροή. «Η υποδομή καταπολέμησης της διαφθοράς θα λειτουργήσει, μόνο χωρίς ρωσική επιρροή — πρέπει να απαλλαγεί από αυτήν. Και πρέπει να υπάρχει περισσότερη δικαιοσύνη», έγραψε στο διαδίκτυο.
Ωστόσο, ούτε ο ίδιος ούτε ο ισχυρός επικεφαλής του προσωπικού του, Αντρέι Γερμάκ, ο οποίος ενεργεί ως συνπρόεδρος, έχουν υποδείξει πώς ακριβώς η Μόσχα θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τις δύο υπηρεσίες.
Η Λέσια Βασιλένκο, βουλευτής της αντιπολίτευσης με το φιλοευρωπαϊκό κόμμα Holos, χαρακτήρισε την κατάργηση της δομής καταπολέμησης της διαφθοράς «κακή απόφαση. Λάθος απόφαση». Μιλώντας στο POLITICO, είπε: «Είμαι πολύ περήφανη για τους Ουκρανούς που βγήκαν στους δρόμους για να υπερασπιστούν το σωστό και το είδος της Ουκρανίας που πραγματικά θέλει ο λαός». Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια επανάσταση εν μέσω πολέμου».
Σίγουρα, οι αξιωματούχοι της NABU και της SAP θεωρούν τον νόμο αριθ. 12414 ως απειλή για την αποστολή τους. «Στην πραγματικότητα, η υποδομή καταπολέμησης της διαφθοράς καταργήθηκε με τις ψήφους 263 βουλευτών», δήλωσε ο επικεφαλής της NABU, Semen Kryvonos, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής εισαγγελέα καταπολέμησης της διαφθοράς, Oleksandr Klymenko. «Οι δύο ανεξάρτητες υπηρεσίες, η NABU και η SAP, καθίστανται ουσιαστικά πλήρως εξαρτημένες». (Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, 18 από τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του νέου νόμου είναι ύποπτοι σε έρευνες της NABU).
Παρά τους ισχυρισμούς του Ζελένσκι, αυτή είναι και η άποψη των αξιωματούχων και των διπλωματών της ΕΕ. Εδώ και μήνες διαμαρτύρονται πικρά — αν και πάντα ιδιωτικά — για την οπισθοδρόμηση του Ουκρανού προέδρου σε θέματα δημοκρατίας. Είναι δυσαρεστημένοι με τις εκκαθαρίσεις και τις ανακατατάξεις που οδήγησαν στην αποχώρηση από την κυβέρνηση πιο ανεξάρτητων υπουργών και αξιωματούχων, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και ο πρώην επικεφαλής του εθνικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι.
Δεν ένιωθαν άνετα με την απόλυση του διοικητή των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Βαλέρι Ζαλούζνι, ο οποίος είχε συγκρουστεί με τον πρόεδρο τόσο για τη στρατηγική του πολέμου όσο και για την ανάγκη κινητοποίησης πολύ περισσότερων Ουκρανών για να πολεμήσουν, για να μην αναφέρουμε την ανεξήγητη επιρροή που φαίνεται να ασκεί ο Γερμάκ στον Ζελένσκι. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξέφρασαν επίσης φόβους ότι η αναζήτηση προδοτών και Ρώσων συνεργατών από τις αρχές μετατρέπεται σε πολιτικό κυνήγι μαγισσών με στόχο την φίμωση των επικριτών.
Ωστόσο, μέχρι τώρα, αυτές οι ανησυχίες παρέμεναν ιδιωτικές — κυρίως για να μην δοθεί προπαγανδιστικό πλεονέκτημα στη Μόσχα ή να υπονομευθεί η υποστήριξη της Δύσης προς την άμυνα της Ουκρανίας.
Αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από την έγκριση του νέου νόμου, η Ευρωπαία Επίτροπος για τη Διεύρυνση Μάρτα Κος δήλωσε ότι η κατάσταση θα βλάψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας. «Ανεξάρτητοι φορείς όπως η NABU και η SAPO είναι απαραίτητοι για την πορεία της Ουκρανίας προς την ΕΕ», έγραψε. Εν τω μεταξύ, οι πρέσβεις των χωρών του G7 στο Κίεβο εξέδωσαν κοινή δήλωση εκφράζοντας τις «σοβαρές ανησυχίες» τους.
Άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εξέφρασαν επίσης τη διαφωνία τους, μεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ζήτησε εξηγήσεις από τον Ζελένσκι.
Γιατί λοιπόν οι αξιωματούχοι της ΕΕ εκφράζουν μόνο τώρα δημοσίως τις ανησυχίες τους;
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η κίνηση κατά των οργανισμών ήταν τόσο προκλητική. Σύμφωνα με δημόσια αρχεία και ανώνυμους αξιωματούχους της καταπολέμησης της διαφθοράς που μίλησαν στο POLITICO, η NABU είχε ξεκινήσει έρευνες για τις συναλλαγές μελών του προεδρικού γραφείου και υπουργών. Επιπλέον, η προεδρική διοίκηση είχε αρχίσει να κυνηγάει ακτιβιστές κατά της διαφθοράς, όπως τον Vitaly Shabunin, επικεφαλής της ΜΚΟ Anti-Corruption Action Center.
Ο Shabunin προειδοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ο γενικός εισαγγελέας του Zelensky θα σταματήσει τις έρευνες εναντίον όλων των φίλων του προέδρου».
Η σφοδρότητα της δημόσιας αντίδρασης πιθανότατα τράβηξε και την προσοχή της ΕΕ. Η Kyiv Independent, ένα αγγλόφωνο μέσο ενημέρωσης που διαβάζεται προσεκτικά στις Βρυξέλλες, δημοσίευσε ένα έντονα επικριτικό κύριο άρθρο με τον τίτλο: «Ο Zelensky μόλις πρόδωσε τη δημοκρατία της Ουκρανίας — και όλους όσους αγωνίζονται για αυτήν».
Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μύκολα Κνιαζιτσκι συμφωνεί επίσης ότι ο λόγος για την αποδυνάμωση των υπηρεσιών ήταν το γεγονός ότι είχαν στο στόχαστρό τους άτομα του προεδρικού περιβάλλοντος. «Η NABU ήταν κοντά στο να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον αρκετών εξαιρετικά επιρροή ατόμων και οι αρχές έπρεπε να προστατεύσουν επειγόντως τον εαυτό τους», δήλωσε στο POLITICO.
Υποψιάζεται επίσης ότι ο Ζελένσκι και ο Γερμάκ θεώρησαν ότι μπορούσαν να περιορίσουν την ανεξαρτησία των υπηρεσιών και να γλιτώσουν την τιμωρία. «Πιστεύουν ότι ούτε η ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ θα δείξουν το ίδιο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες των φορέων όπως στο παρελθόν, καθώς θα εξακολουθήσουν να είναι υποχρεωμένες να υποστηρίζουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Κνιαζιτσκι.
Την ίδια ώρα, άρθρο που δημοσιεύθηκε στον Economist με τον τίτλο «Εξέγερση στην Ουκρανία λόγω των επιθέσεων της κυβέρνησης κατά των φορέων καταπολέμησης της διαφθοράς» και τον υπότιτλο «Ο Πρόεδρος Ζελένσκι ενισχύει τον έλεγχό του», σημειώνεει ότι η ψηφοφορία για την υπονόμευση των σημαντικότερων μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία ρίχνει σκιά στο μέλλον της χώρας.
Παράλληλα, σε άλλο άρθρο με τίτλο «ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε ένα στρατηγικό λάθος», τονίζει πως η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας δεν εξαρτάται μόνο από το θάρρος και τα όπλα, αλλά και από την εμπιστοσύνη: την εμπιστοσύνη των δικών της πολιτών και των δυτικών συμμάχων της. Αυτή η συμφωνία βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο. Στις 22 Ιουλίου, η Ράντα, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, ψήφισε ένα νομοσχέδιο που θα θέσει τους δύο κύριους φορείς καταπολέμησης της διαφθοράς της χώρας — το NABU, που διερευνά παραβάσεις, και το SAPO, που τις διώκει — υπό τον έλεγχο της προεδρίας. Αυτό δεν ήταν έργο ανέντιμων βουλευτών. Οργανώθηκε από την κορυφή, από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον πανίσχυρο επικεφαλής του προσωπικού του, Αντρέι Γερμάκ. Ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το κόμμα του προέδρου, «Υπηρέτης του Λαού». Ο νόμος αποτελεί άμεση απειλή για τη διεθνή υποστήριξη που έχει στηρίξει την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στο εσωτερικό, προκάλεσε τις πρώτες διαμαρτυρίες κατά του Ζελένσκι από την εισβολή.
Αν η Ουκρανία αρχίσει να θυμίζει το διεφθαρμένο, αυταρχικό καθεστώς από το οποίο προσπαθούσε να ξεφύγει, τότε οι δυτικοί πολιτικοί θα δυσκολευτούν να πείσουν τους πολίτες τους ότι η υπόθεση αξίζει την υποστήριξή τους. Η Δύση φέρει κι αυτή μέρος της ευθύνης. Οι ηγέτες της ηρωοποίησαν τον Ζελένσκι για την καθοριστική του στάση στην αρχή του πολέμου, και αυτό τους έκανε να παραβλέπουν τις αυξανόμενες αποτυχίες του και τις διώξεις πολιτικών αντιπάλων του, γράφει ο Economist, ενώ σε ένα ακόμη άρθρο προειδοποιεί ότι η αλαζονεία του Ζελένσκι θέτει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινής γνώμης.
Ήδη πριν από αρκετές ημέρες ο βρετανικός Spectator έγραφε ότι το πιο ανησυχητικό απ’ όλα είναι ότι κανένας ξένος δεν μπορεί να αντιστρέψει το σπιράλ των συλλήψεων πρώην πιστών στο καθεστώς, την καταστολή των μελών της αντιπολίτευσης, του κλεισίματος των μέσων ενημέρωσης και την καταβαράθρωση του ηθικού και της πίστης των Ουκρανών στον Ζελένσκι και την πολεμική του προσπάθεια.
Πολλοί από τους συμμάχους του Ζελένσκι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους κορυφαίους υπουργούς της χώρας, φοβούνται ότι θα μπορούσαν να διωχθούν ή να εξοριστούν εάν εγκαταλείψουν την εξουσία. Η ομάδα του Ζελένσκι έχει «κάνει πολλούς εχθρούς» στην πολιτική τάξη της Ουκρανίας, εξηγεί ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετείχε στη διάσκεψη της Ρώμης. «Φοβούνται ότι το μέλλον τους είναι η εξορία ή η φυλακή» – κάτι που, με τη σειρά του, αυξάνει τον «πειρασμό να γεμίσουν τις τσέπες τους όσο μπορούν».
Οι Financial Times γράφουν για προσχεδιάσμένη απόφαση Ζελένσκι για κατάργηση της ανεξαρτησίας των θεσμών, ενώ η Wall Street Journal κατηγορεί την ουκρανική κυβέρνηση για επίθεση στους θεσμούς κατά της διαφθοράς, που στέλνει το μήνυμα ότι όποιος ερευνήσει τη διαφθορά στο γραφείο του Ζελένσκι θα τιμωρηθεί και μιλά για τεράστιο δώρο στη ρωσική προπαγάνδα.
“Είναι κάτι εντελώς παράλογο εκ μέρους του γραφείου του προέδρου”, δήλωσε στο Ρόιτερς η 20χρονη φοιτήτρια στο Κίεβο Σολομίλα Τελισέφσκα. “Αντιβαίνει σε ό,τι πολεμάμε και σε ό,τι αγωνιζόμαστε, ειδικότερα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.
“Οι θεσμοί κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία είναι κρίσιμης σημασίας στο μεταρρυθμιστικό μονοπάτι της. Ο περιορισμός τους θα ήταν μια σημαντική οπισθοχώρηση”, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κάσπαρ Βέλντκαμπ σε ανάρτηση στο Χ.
Ο Μπενζαμέν Χαντάντ, ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας, δήλωσε ότι δεν είναι τόσο αργά να ανακληθεί η απόφαση.
Ο Γιάροσλαβ Ζελεζνιάκ, από το αντιπολιτευόμενο κόμμα Holos, είπε πως μαζί με άλλους βουλευτές θα προτείνουν ένα νομοσχέδιο “ώστε να ανατρέψουν αυτή τη μεγάλη ντροπή που εγκρίθηκε και υπογράφτηκε” και πως θα προσφύγουν επίσης εναντίον του νόμου στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ο νόμος εγκρίθηκε μία ημέρα αφότου η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας SBU συνέλαβε αξιωματούχο της NABU για δήθεν κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας και άλλον έναν για παράνομες διασυνδέσεις με ρωσικές επιχειρήσεις. Πραγματοποίησε επίσης σαρωτικές έρευνες και συλλήψεις υπαλλήλων της υπηρεσίες για άλλες κατηγορίες, περιλαμβανομένης της… πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
Σύμφωνα με τους όρους της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε καιρό πολέμου, περισσότεροι από 5.000 Ουκρανοί έχουν υποστεί κυρώσεις και η περιουσία τους έχει παγώσει. Το μέτρο, που επινοήθηκε αρχικά για να εμποδίσει πολιτικούς, ομάδες μέσων ενημέρωσης και ολιγάρχες που συνδέονται με τη Ρωσία που θέλει να επηρεάσει την ουκρανική πολιτική, χρησιμοποιείται τώρα ευρέως για να φιμώσει τους αντιπάλους του καθεστώτος, λένε οι επικριτές, καθώς και για να καταστείλει τα μέσα ενημέρωσης. «Οι κυρώσεις οδήγησαν στο κλείσιμο τριών καναλιών στο YouTube που ανήκουν σε επικριτές του Ζελένσκι τον τελευταίο μήνα», λέει ο Σεβτσένκο. «Η λογοκρισία συχνά θωρακίζει αυταρχικούς ηγέτες και η ανεξέλεγκτη εξουσία γεννά δικτατορία».

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται στο μέτωπο που εκτείνεται σε 1.000 και πλέον χιλιόμετρα. Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται αργά στα ανατολικά και ενέτειναν τις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις με εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Η προσδοκία για ένα ευρωπαϊκό μέλλον είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να διατηρηθεί η πολεμική προσπάθεια”, δήλωσε ο Βαλέρι Πέκαρ, ένας αναλυτής με έδρα το Κίεβο: “Μόνο η δημοκρατία και η ευρωπαϊκή επιλογή μιας δίνουν μια πιθανότητα να νικήσουμε”, έγραψε σε ανάρτηση στο Facebook.
Διαβάστε επίσης:
Συρία: Τεράστια έκρηξη συγκλόνισε το Ιντλίμπ – Πληροφορίες για πολλούς νεκρούς (Video)