Κόσμος

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητά με ψήφισμα την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου

Σαφές μήνυμα στέλνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο καλεί τις αρχές της Λιβύης να ακυρώσουν το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Η ολομέλεια της Ευρωβουλής ενέκρινε με 454 ψήφους υπέρ, σειρά συστάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ και τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι πρέπει να τερματιστούν οι ξένες παρεμβάσεις στην χώρα και να ακυρωθεί το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Επίσης ζητούν την αποχώρηση όλων των μισθοφόρων, των ξένων μαχητών και των ξένων δυνάμεων από το έδαφος της Λιβύης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις λιβυκές αρχές να προχωρήσουν σε ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης που υπογράφηκε το 2019 για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο.

Ζητούν επίσης να μην εφαρμοστεί καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στην συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, η οποία υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button