Υγεία

Φυματίωση: Μια απειλή που δεν έχει σβήσει

Δεύτερη αιτία θανάτου από λοιμώδες αίτιο μετά τη λοίμωξη COVID-19 παγκοσμίως αποτελεί η φυματίωση, η οποία παρουσιάζει διεθνώς νέα αυξητική τάση, κατά την αποδρομή της πανδημίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και ο ΕΟΔΥ, τo 2021 περίπου 10,6 εκατομμύρια ασθενείς νόσησαν από φυματίωση.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 10% των ασθενών ήταν παιδιά.

Η φυματίωση ευθύνεται για περίπου 1,6 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως μέσα στο 2021, αποτελεί την 2η αιτία θανάτου από λοιμώδες αίτιο μετά τη λοίμωξη COVID-19 και την 13η αιτία θανάτου συνολικά.

Σημαντική η επίπτωση στη χώρα μας

Στην Ελλάδα, προ της πανδημίας COVID-19 (2004-2019), με βάση το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων, δηλώνονταν ετησίως κατά μέσο όρο 570 περιπτώσεις ενεργού φυματίωσης, με υπολογιζόμενη μέση επίπτωση 5,2 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού.

Ωστόσο, λόγω της σημαντικής υποδήλωσης, η πραγματική επίπτωση της φυματίωσης στην Ελλάδα υπολογίζεται μεγαλύτερη.

Πολυανθεκτική φυματίωση

Η πολυανθεκτική φυματίωση παραμένει μια απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς πέρα από τις δυσκολίες στον χειρισμό της, μόνο το 1/3 των ασθενών είχε πρόσβαση στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μέσα στο 2020.

“Μεταξύ των συνδυασμένων παρεμβάσεων, που απαιτούνται για την ανάσχεση της ανάδυσης της φυματίωσης, η απρόσκοπτη πρόσβαση στην κατάλληλη αντιφυματική αγωγή είναι αναγκαία για τη θεραπεία των πασχόντων και για την πρόληψη της διασποράς της φυματίωσης στην κοινότητα.

Σημαντικό ποσοστό ασθενών με ενεργό φυματίωση ξεκινούν αντιφυματική αγωγή, αλλά τη διακόπτουν πριν την ολοκλήρωσή της, με κίνδυνο υποτροπής της μεταδοτικής νόσου και ανάπτυξης αντοχής στα βασικά αντιφυματικά φάρμακα”, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Θεραπεία

Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελούν τα νέα βραχύτερα θεραπευτικά σχήματα που εγκρίθηκαν πρόσφατα, τόσο για τη λανθάνουσα, όσο και για την ενεργό φυματίωση.

Ο ΠΟΥ απηύθυνε πρόσφατα έκκληση για δράση σε όλες τις κυβερνήσεις, προτρέποντάς τες να επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων βραχύτερων από του στόματος θεραπευτικών σχημάτων για την ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button