Γαλλία: Οργή για τις περικοπές στον προϋπολογισμό – Συγκρούσεις, συλλήψεις και χιλιάδες κόσμου στις απεργιακές διαδηλώσεις (Photos/Videos)

Χιλιάδες πολίτες στη Γαλλία έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους των μεγάλων πόλεων, από το Παρίσι έως τη Μασσαλία, για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές στον προϋπολογισμό και τα μέτρα λιτότητας.
Το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι από 600.000 έως 900.000 διαδηλωτές θα κατέβουν στους δρόμους στη διάρκεια της ημέρας.
Σύμφωνα με τη Le Figaro, μέχρι το μεσημέρι είχαν συλληφθεί 94 άτομα, εκ των οποίων τα 15 στο Παρίσι, ενώ 32 παραμένουν υπό κράτηση. Τουλάχιστον 476 ξεχωριστές διαδηλώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα
Στη Μασσαλία, περίπου 15.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδήλωση σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, με τον αριθμό να είναι σημαντικά υψηλότερος σύμφωνα με τους διοργανωτές, όπως ανέφερε η Le Figaro.
RENNES | Police Repression
The police CHARGE and GAS the protesters at Place de Bretagne. #18septembre #France #Protest pic.twitter.com/1o2seUhslx
In all cities, the police ATTACK the people mobilised against Macron’s austerity plans.https://t.co/XFeVcnXWGY…—
World News
(@ferozwala) September 18, 2025
Στο Παρίσι, περίπου 100 διαδηλωτές κατάφεραν να φτάσουν στο υπουργείο Οικονομίας, «ανάβοντας καπνογόνα», καθώς κατευθύνονταν προς την Place de la Bastille, όπου αργότερα μέσα στην ημέρα θα πραγματοποιηθεί η κεντρική διαδήλωση, σύμφωνα με τη Le Monde.
Στο περιθώριο των διαδηλώσεων υπήρξαν αναφορές για συγκρούσεις στη Νάντη, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων, και στη Λυών, όπου τα γαλλικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για τρεις τραυματίες.
In Lyon, central France, the protest turned violent, leaving several injured, including a police officer and a journalist. pic.twitter.com/kvyUvSEDuZ
— AlertBreakingNews (@Yass_Smith) September 18, 2025
Τα αιτήματα των διαδηλωτών
Εκπαιδευτικοί, μηχανοδηγοί στους σιδηροδρόμους, φαρμακοποιοί και προσωπικό νοσοκομείων απεργούν στη Γαλλία ενώ ακόμα και μαθητές απέκλεισαν σήμερα τα σχολεία τους στη Γαλλία.
Τα συνδικάτα ζητούν αυξημένες δαπάνες για τις δημόσιες υπηρεσίες, επιβολή υψηλότερων φόρων στους πλούσιους και κατάργηση μιας αμφιλεγόμενης αλλαγής στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι κοινωνικές εντάσεις εντείνονται καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο νεοδιορισμένος πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνού αντιμετωπίζουν πολιτική κρίση και πιέσεις για να θέσουν τα δημόσια οικονομικά υπό έλεγχο.
Big protest here in France today
Victory to the workers
Fuck Macron pic.twitter.com/6V7iSdPjbw
— TmsCrypto
(@TmsCrypto10) September 18, 2025
«Οι εργαζόμενοι που εκπροσωπούμε είναι θυμωμένοι», ανέφεραν τα κυριότερα συνδικάτα της χώρας σε κοινή τους δήλωση, στην οποία καταδίκασαν τα «βίαια» και «άδικα» δημοσιονομικά σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης.
Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους
Περίπου 80.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες κινητοποιούνται σε όλη τη Γαλλία, με έντονη παρουσία στο Παρίσι.
Protesters Storm Ministry of Economy in Paris
Social anger sweeps across France this Thursday — for the second time in eight days — to protest the brutal budget measures announced this summer. https://t.co/jNqwELiVW8 pic.twitter.com/SS7EiY4kNp
— Sputnik Africa (@sputnik_africa) September 18, 2025
Ο αρχηγός της αστυνομίας Λοράν Νουνιέζ κάλεσε τους καταστηματάρχες κατά μήκος της διαδρομής των διαδηλώσεων να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να προστατεύσουν τις βιτρίνες τους.
Την ίδια στιγμή, αν και ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός Σεμπαστιέν Λεκορνού απέσυρε γρήγορα μία από τις πιο αντιδημοφιλείς προτάσεις -την κατάργηση δύο αργιών- δεν απέκλεισε τις υπόλοιπες.
Αυτές περιλαμβάνουν την αναθεώρηση των επιδομάτων ανεργίας, την αποσύνδεση των συντάξεων από τον πληθωρισμό και την αύξηση των ιατρικών εξόδων.
Διαβάστε επίσης:
Οι οικογένειες θυμάτων του δυστυχήματος της Air India μηνύουν την Boeing