Γεραπετρίτης: Με Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Άγκυρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Μέσα στους πρώτους μήνες του 2026 θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, το Συμβούλιο θα γίνει παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε πως οι ημερομηνίες δεν έχουν αποφασιστεί, αλλά θα γίνουν γνωστές το διήμερο 20-21 Ιανουαρίου, όταν θα θα γίνει μία συνάντηση που θα προετοιμαστεί τον νέο γύρο του πολιτικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
«Μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα βρεθούν οι δύο ηγέτες με τον παραδοσιακό τρόπο που βρίσκονται, δηλαδή και κατ’ ιδίαν και με την παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των διπλωματικών τους συμβούλων, οπότε θα αποκατασταθεί. Θέλω να σας πω όμως το ακόλουθο: Το γεγονός ότι μπορεί να μην βρέθηκαν, δεν σημαίνει αναγκαστικώς ότι υπάρχει κρίση στις σχέσεις, όπως επίσης και το αντίστροφο. Το ότι βρισκόμαστε, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι συμφωνούμε σε όλα», δήλωσε αρχικά ο Γεραπετρίτης.
«Εκείνο, το οποίο επιδιώκουμε, είναι να επέλθει μία σχέση κανονικότητας. Να το πω διαφορετικά. Εγώ από την πρώτη μέρα είπα είναι οι γείτονές μας, θα πρέπει να συνομιλούμε. Δεν θα πρέπει να είναι είδηση το γεγονός ότι βρισκόμαστε για να μπορέσουμε να συζητούμε για τα τεράστια θέματα, τα οποία είναι κοινού ενδιαφέροντος, τις μεγάλες κοινές προκλήσεις. Άρα, δεν χρειάζεται από μια συνάντηση ηγετών ή από ένα Ανώτατο Συμβούλιο να παράγονται κατ’ ανάγκην μεγάλες συμφωνίες και διακηρύξεις. Θα πρέπει να βρισκόμαστε και να συζητούμε. Αυτό είναι το αναγκαίο και το επιβάλει η γεωγραφία μας» πρόσθεσε.
Ο κ. Γεραπετρίτης, σημείωσε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών δεν έκλεισαν ποτέ. Όπως είπε, «είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν οι δίαυλοι αυτοί, έτσι ώστε να μπορούμε να προλαμβάνουμε, αντί να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα».
«Τα ήρεμα νερά είναι μια επιλογή του πρωθυπουργού, μια βασική θεμελιώδης πολιτική επιλογή. Μας έδωσε πολύ χρόνο να ανασυνταχτούμε και για την άμυνά μας και για την οικονομία μας και για τη διπλωματία μας. Και νομίζω ότι τα οφέλη θα φανούν, διότι σήμερα η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρότερη από ότι ήταν στο παρελθόν» είπε καταλήγοντας.
Διαβάστε επίσης:
Γκίλφοϊλ: Ο πολιτιστικός διάλογος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας








