Κόσμος

Η Μόσχα απαγορεύει τις εξαγωγές βενζίνης για έξι μήνες

Η Ρωσία σήμερα απαγόρευσε τις εξαγωγές βενζίνης για έξι μήνες από την 1η Μαρτίου για να διατηρήσει σταθερές τις τιμές εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης και να επιτρέψει τη συντήρηση των διυλιστηρίων στη χώρα που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.

Η είδηση για την απαγόρευση, την οποία μετέδωσε πρώτος ο ρωσικός όμιλος ενημέρωσης RBC, επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Ο RBC επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, έγραψε ότι ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ενέκρινε την απαγόρευση έπειτα από πρόταση που έκανε ο Νόβακ με επιστολή του με ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου. Μια δεύτερη πηγή είπε στο Reuters ότι η απόφαση ελήφθη, αλλά το διάταγμα δεν έχει εκδοθεί.

«Προκειμένου να αντισταθμιστεί η υπερβολική ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα που θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση των τιμών στην εγχώρια αγορά», αναφέρει στην πρόταση ο Νόβακ όπως μετέδωσε ο RBC.

Η τιμή της βενζίνης είναι θέμα που απασχολεί αυτοκινητιστές και αγρότες στη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα σιτηρών στον κόσμο, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 15ης-17ης Μαρτίου, ενώ ορισμένα ρωσικά διυλιστήρια έχουν πληγεί από επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τους τελευταίους μήνες.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας βάζουν στο στόχαστρο ενεργειακές υποδομές σε μια προσπάθεια να καταστρέψουν την εφοδιαστική αλυσίδα και να πλήξουν το ηθικό του αντιπάλου, καθώς επιδιώκουν να αποκτήσουν το πάνω χέρι σε αυτόν τον πόλεμο, στον οποίο – δύο χρόνια μετά την έναρξή του – δεν διαφαίνεται τέλος σύντομα.

Οι εξαγωγές πετρελαίου, πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου, είναι μακράν το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Ρωσίας – μια σημαντική πηγή εσόδων για την οικονομία του 1,9 τρισεκ. δολαρίων – και διασφαλίζουν στη Μόσχα κορυφαία θέση στην παγκόσμια ενεργειακή σκηνή.

Το Κρεμλίνο συνεργάζεται με την Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, για να διατηρήσουν υψηλές τις τιμές στην ευρύτερη ομάδα του ΟΠΕΚ+ η οποία περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και βασικούς του συμμάχους.

Η Ρωσία έχει ήδη μειώσει εθελοντικά τις εξαγωγές πετρελαίου και καυσίμων κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως κατά το πρώτο τρίμηνο, στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΟΠΕΚ+ να στηρίξει τις τιμές.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button