Lifestyle

Η Τζέιν Φόντα μαζί με 550 αστέρες του Χόλιγουντ επανιδρύουν την επιτροπή κατά του μακαρθισμού για την ελευθερία του λόγου

Η θρυλική μορφή του Χόλιγουντ Τζέιν Φόντα προχώρησε στην επανεκκίνηση της Επιτροπής για την Πρώτη Τροπολογία, μετά τις απειλές λογοκρισίας της κυβέρνησης Τραμπ. Η πρωτοβουλία της εποχής Μακάρθι ξεκίνησε από τον πατέρα της, Χένρι Φόντα, στα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Η αναβίωση της επιτροπής έχει τύχει υποστήριξης από πολλές διασημότητες.

Περισσότεροι από 550 άνθρωποι του θεάματος που θα συμμετάσχουν με τη Φόντα στην αντίθεση της πρόσφατης κυβερνητικής παρέμβασης στα μέσα ενημέρωσης περιλαμβάνουν τους: Σπάικ Λι, Νάταλι Πόρτμαν, Φλόρενς Πιου, Πέδρο Πασκάλ, Μάικλ Κίτον, Βαϊόλα Ντέιβις, Σον Πεν, Μπίλι Άιλις, Τζούλια Λούις-Ντρέιφους, Μπάρι Τζένκινς, Ίθαν Χοκ, Πάτρικ Στιούαρτ, Νίκολας Κέιτζ, Άαρον Σόρκιν, Τζουλιάν Μουρ, Τζανέλ Μονάε, Γκρέισι Άμπραμς, Μπάρμπρα Στράιζαντ και Γούπι Γκόλντμπεργκ.

Η επίσημη δήλωση της επιτροπής αναφέρει: «Αυτή η Επιτροπή δημιουργήθηκε αρχικά κατά την Εποχή Μακάρθι, μια σκοτεινή εποχή κατά την οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταπίεζε και καταδίωκε Αμερικανούς πολίτες για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Στοχοποιούσαν αιρετούς αξιωματούχους, κυβερνητικούς υπαλλήλους, ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες. Μπήκαν σε μαύρη λίστα, παρενοχλήθηκαν, φιμώθηκαν, ακόμη και φυλακίστηκαν».

«Η Εποχή Μακάρθι τελείωσε όταν Αμερικανοί από όλο το πολιτικό φάσμα τελικά ενώθηκαν και υπερασπίστηκαν τις αρχές του Συντάγματος ενάντια στις δυνάμεις καταστολής. Αυτές οι δυνάμεις επέστρεψαν. Και είναι η σειρά μας να σταθούμε μαζί για να υπερασπιστούμε τα συνταγματικά μας δικαιώματα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμμετέχει για άλλη μια φορά σε μια συντονισμένη εκστρατεία για να φιμώσει τους επικριτές στην κυβέρνηση, τα μέσα ενημέρωσης, τη δικαστική εξουσία, τον ακαδημαϊκό χώρο και τη βιομηχανία ψυχαγωγίας».

«Αρνούμαστε να μείνουμε άπραγοι και να αφήσουμε αυτό να συμβεί. Η ελευθερία του λόγου και η ελεύθερη έκφραση είναι τα αναφαίρετα δικαιώματα κάθε Αμερικανού, ανεξαρτήτως υπόβαθρου και πολιτικών πεποιθήσεων – ανεξάρτητα από το πόσο φιλελεύθερος ή συντηρητικός μπορεί να είναι. Η ικανότητα να επικρίνει, να αμφισβητεί, να διαμαρτύρεται, ακόμη και να χλευάζει όσους βρίσκονται στην εξουσία, είναι θεμελιώδης για αυτό που η Αμερική πάντα φιλοδοξούσε να είναι».

Η δήλωση συνέχιζε: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει δύναμη στην αλληλεγγύη και δύναμη στους αριθμούς. Θα σταθούμε μαζί – ένθερμα ενωμένοι – για να υπερασπιστούμε την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης από αυτήν την επίθεση. Δεν πρόκειται για κομματικό ζήτημα. Γι’ αυτό προτρέπουμε κάθε Αμερικανό που νοιάζεται για την Πρώτη Τροπολογία – τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας μας – και κάθε καλλιτέχνη σε όλο τον κόσμο που βλέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως φάρο ελευθερίας να ενωθεί μαζί μας».

«Και σε όσους επωφελούνται από το έργο μας ενώ απειλούν τα μέσα διαβίωσης των καθημερινών εργαζομένων, υποκύπτουν στην κυβερνητική λογοκρισία και τρέμουν μπροστά στον κτηνώδη εκφοβισμό: σας βλέπουμε και η ιστορία δεν θα ξεχάσει. Αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα ακούσετε νέα μας».

Η αρχική επιτροπή ιδρύθηκε ως απάντηση στην επιτροπή αντιαμερικανικών δραστηριοτήτων της Βουλής, με επικεφαλής τον γερουσιαστή Τζόζεφ ΜακΚάρθι, η οποία κατηγόρησε πολλές προσωπικότητες του θεάματος ότι συμπαθούσαν τους κομμουνιστές.

Αυτό δημιούργησε ένα διαβόητο κλίμα καχυποψίαςτην παράνοια του «Κόκκινου Τρόμου» που ορίστηκε από την καταστολή – και εκτροχίασε πολλές καριέρες.

Μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1950, ο ΜακΚάρθι έχασε τη δημόσια δημοτικότητα και αξιοπιστία του, αφού πολλές από τις κατηγορίες του βρέθηκαν ψευδείς.

«Είμαι 87 ετών», είπε η Φόντα. «Έχω δει πόλεμο, καταστολή, διαμαρτυρίες και αντιδράσεις. Έχω δεχτεί εγκώμια και με έχουν στιγματίσει ως εχθρό του κράτους. Αλλά μπορώ να σας πω το εξής: αυτή είναι η πιο τρομακτική στιγμή της ζωής μου».

«Όταν νιώθω φοβισμένη, κοιτάζω την ιστορία. Μακάρι να υπήρχε ένα μυστικό εγχειρίδιο με όλες τις απαντήσεις – αλλά ποτέ δεν υπήρξε. Το μόνο πράγμα που έχει λειτουργήσει – ξανά και ξανά – είναι η αλληλεγγύη: να ενωνόμαστε, να βρίσκουμε θάρρος σε αριθμούς πολύ μεγάλους για να τους αγνοήσουμε και να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον».

Η πρωτοβουλία της Φόντα έρχεται μετά την αναστολή της εκπομπής Jimmy Kimmel Live! από την Disney – υπό την πίεση της κυβέρνησης Τραμπ.

Η κίνηση αυτή αντιμετωπίστηκε με διαμαρτυρίες, καταδίκη και από τις δύο πλευρές του πολιτικού χώρου και ανησυχίες ότι η κυβέρνηση Τραμπ απειλούσε τα δικαιώματα της Πρώτης Τροπολογίας.

Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ πανηγύρισε την αναστολή της εκπομπής του Κίμελ, αποκαλώντας την «μεγάλη είδηση ​​για την Αμερική». Επαίνεσε επανειλημμένα τον πρόεδρο της FCC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών) Μπρένταν Καρ για τις ενέργειές του, λέγοντας στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα ότι ο Καρ θα πρέπει να ανακαλέσει τις άδειες των ραδιοτηλεοπτικών φορέων για δυσμενή κάλυψη.

Διαβάστε επίσης:

Οι πρωταγωνιστές της «Μεγάλης των μπάτσων σχολής» επιστρέφουν στο «Γαλάζιο Στρείδι» – Η φωτογραφία (video)

Σαρλίζ Θερόν: Εντυπωσιακή εμφάνιση στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού χωρίς… μπλούζα! (Video)

Γιάννης Μπέζος: «Η ανοησία στην τηλεόραση παραμένει» (Video)

Πηγή: LIFESTYLE | topontiki.gr

Back to top button