Ινδία–Πακιστάν: Μια πυρηνική αντιπαλότητα με μακρά ιστορία αιματοχυσίας

Οι μακροχρόνιες εντάσεις ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις της Νότιας Ασίας, την Ινδία και το Πακιστάν, κορυφώθηκαν ξανά την Τετάρτη, με την Ινδία να εξαπολύει φονικές πυραυλικές επιθέσεις σε πακιστανικό έδαφος.
Σύμφωνα με το Ισλαμαμπάντ, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ το Πακιστάν έχει ήδη ξεκινήσει αντίποινα, σηματοδοτώντας νέα σοβαρή κλιμάκωση στη διαχρονικά εύθραυστη σχέση των δύο χωρών.
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν για στήριξη της φονικότερης επίθεσης εναντίον αμάχων στο Κασμίρ εδώ και χρόνια — στις 22 Απριλίου, όταν 26 πολίτες σκοτώθηκαν σε περιοχή υπό ινδικό έλεγχο. Η Ισλαμαμπάντ αρνείται κάθε ανάμειξη. Από τότε, τα επεισόδια πυροβολισμών στη Γραμμή Ελέγχου (LoC), η απέλαση πολιτών και το κλείσιμο συνόρων επανέφεραν το φάντασμα της πολεμικής σύγκρουσης.
Οι δύο χώρες έχουν πολεμήσει πολλές φορές — από μικροσυμπλοκές έως πλήρους κλίμακας πολέμους — μετά τον αιματηρό διαχωρισμό τους το 1947.
1947: Η Διχοτόμηση
Μετά από δύο αιώνες βρετανικής κυριαρχίας, η Ινδική υποήπειρος διαιρείται στις 15 Αυγούστου 1947 σε κυρίως ινδουιστική Ινδία και μουσουλμανικό Πακιστάν.
Η πρόχειρη διχοτόμηση πυροδοτεί αιματοχυσία που σκοτώνει ενδεχομένως πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και εκτοπίζει 15 εκατομμύρια.
Ο μονάρχης του Κασμίρ διστάζει να προσχωρήσει είτε στην Ινδία είτε στο Πακιστάν.
Μετά την καταστολή εξέγερσης εναντίον του, Πακιστανοί αντάρτες επιτίθενται και αυτός ζητά βοήθεια από την Ινδία, οδηγώντας σε ολοκληρωτικό πόλεμο.
Μια γραμμή κατάπαυσης του πυρός μήκους 770 χλμ., με την υποστήριξη του ΟΗΕ, χαράσσεται τον Ιανουάριο του 1949, διαιρώντας το Κασμίρ.
1965: Το Κασμίρ ξανά στο επίκεντρο
Το Πακιστάν ξεκινά δεύτερο πόλεμο τον Αύγουστο του 1965, εισβάλλοντας στο Ινδοκρατούμενο Κασμίρ.
Χιλιάδες σκοτώνονται πριν επιτευχθεί εκεχειρία τον Σεπτέμβριο με τη μεσολάβηση της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ.
1971: Το Μπανγκλαντές
Το Πακιστάν αναπτύσσει στρατεύματα για να καταστείλει το κίνημα ανεξαρτησίας στο ανατολικό τμήμα του (σημερινό Μπανγκλαντές), το οποίο κυβερνούσε από το 1947 ως Ανατολικό Πακιστάν.
Περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώνονται στον εννιάμηνο πόλεμο και εκατομμύρια προσφεύγουν στην Ινδία.
Η Ινδία εισβάλλει, οδηγώντας στη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους του Μπανγκλαντές.
1989-1990: Η εξέγερση στο Κασμίρ
Το 1989 ξεσπά εξέγερση στο Κασμίρ καθώς η δυσαρέσκεια για την ινδική κυριαρχία κορυφώνεται. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, αντάρτες και πολίτες σκοτώνονται στις επόμενες δεκαετίες.
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι χρηματοδοτεί τους αντάρτες και τους παρέχει εκπαίδευση στα όπλα.
1999: Το Κάρτζιλ
Πακιστανοί αντάρτες καταλαμβάνουν ινδικά στρατιωτικά φυλάκια στα παγωμένα υψώματα των βουνών του Κάρτζιλ.
Το Πακιστάν υποχωρεί μετά από έντονη πίεση από τις ΗΠΑ, οι οποίες ανησυχούν λόγω πληροφοριών ότι το Ισλαμαμπάντ είχε μετακινήσει μέρος του πυρηνικού του οπλοστασίου κοντά στην περιοχή σύγκρουσης. Τουλάχιστον 1.000 άτομα σκοτώνονται μέσα σε 10 εβδομάδες.
2019: Επίθεση αυτοκτονίας και αεροπορικές επιδρομές
Μια επίθεση αυτοκτονίας σε φάλαγγα ινδικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώνει 40 άτομα στην Πουλουάμα.
Η Ινδία, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές σε πακιστανικό έδαφος, στοχεύοντας φερόμενο στρατόπεδο εκπαίδευσης ανταρτών.
Ένα ινδικό μαχητικό καταρρίπτεται πάνω από το πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ, με τον πιλότο να επιστρέφει με ασφάλεια λίγες ημέρες αργότερα.
Πηγή: AFP
Πηγή: thecaller.gr