Ελλάδα

Κ. Πλεύρης: Τι απάντησε η εγγονή του Μεταξά στις αναφορές του για τον ναζιστικό χαιρετισμό στη δική της Χρυσής Αυγής

Η αναφορά του Κωνσταντίνου Πλεύρη στον Ιωάννη Μεταξά κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής προκάλεσε την αντίδραση της εγγονής του δικτάτορα.

Η αρχαιολόγος Ιωάννα Φωκά θέλησε να δώσει τη δική της απάντηση μετά τις αναφορές του συνηγόρου του Λαγού, ο οποίος χαιρέτησε ναζιστικά χθες ενώπιον της έδρας του δικαστηρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: “Έτσι χαιρετούσε και ο Μεταξάς”.

Η Ιωάννα Φωκά, παιδί της μικρότερης κόρης του Ιωάννη Μεταξά, Νανάς, από τον γάμο της με τον γιατρό παθολόγο Ευγένιο Φωκά, ανάρτησε μια σειρά από ιστορικές φωτογραφίες του παππού της, στην προσωπική της σελίδα στο Facebook με την φράση «Καλημέρα Ελλάδα! Έτσι χαιρετούσε ο Μεταξάς».

Την αντίδραση της εγγονής του στρατιωτικού και πολιτικού προκάλεσαν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες που παρουσίασε στο δικαστήριο, ως συνήγορος του Ιωάννη Λαγού, ο Κωνσταντίνος Πλεύρης από την «Εθνική Οργάνωση Νεολαίας» του Μεταξά, όπου άπαντες χαιρετούσαν ναζιστικά, ενώ στην αναφορά του έκανε λόγο για «αυνάνες της Αριστεράς».

Ο ίδιος στην δικαστική αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η δική για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή για τα γεγονότα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 και την δολοφονία του Παύλου Φύσσα ανέφερε:

«Κάποιες εφημερίδες έγραψαν ότι ο Λαγός είναι πρώην Ευρωβουλευτής. Κάποιοι τον αποκαλούν δολοφόνο. Υπάρχει παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας. Υπάρχει απόφαση δικαστική που λέει ότι ο Κωνσταντίνος Πλεύρης έχει σχέση με τον ελληνικό εθνικισμό και όχι με τον ναζισμό και να μην ακούτε τους αυνάνες της Αριστεράς. Εμείς πιστεύουμε στον Μεταξά και χαιρετάμε έτσι».

Εκτός από το φωτογραφικό υλικό ο Κωνσταντίνος Πλεύρης κρατούσε κι ένα από τα βιβλία που έχει συγγράψει για την πολιτική πορεία και το έργο του Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος μέσα από το σπίτι του στην Κηφισιά, όπου μένει σήμερα η εγγονή του είπε το ιστορικό “Όχι” στο ιταλικό τελεσίγραφο της 28ης Οκτωβρίου 1940, που του επιδόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη Εμμανουέλε Γκράτσι.

Σύμφωνα με την Ιωάννα Φωκά, ακόμα κι αν οι άλλοι δίπλα του χαιρετούσαν ναζιστικά με την ανύψωση του δεξιού χεριού, ο Ιωάννης Μεταξάς δεν έχει αποτυπωθεί σε τέτοια στάση.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button