Οικονομία

Καθυστερούν τις πληρωμές προς τους προμηθευτές τους οι ελληνικές επιχειρήσεις

Σημαντική καθυστέρηση στις πληρωμές προς τους προμηθευτές τους παρατηρείται από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με έρευνα της Intrum oι επιχειρήσεις στην Ευρώπη κάνουν αγώνα δρόμο για να “κυνηγήσουν” καθυστερημένες πληρωμές από τους πελάτες τους.

Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Ευρωπαϊκών Πληρωμών της Intrum – η οποία βασίζεται σε έρευνα 10.556 στελεχών σε 29 χώρες- οι εταιρείες καλούνται να αποδεχτούν ολοένα και μεγαλύτερους όρους πληρωμής από τους πελάτες τους, ενώ με τη σειρά τους, καταλήγουν να πληρώνουν τους δικούς τους προμηθευτές αργότερα.

Με βάση τα στοιχεία, οι επιχειρήσεις που ξοδεύουν τις περισσότερες μέρες κάθε χρόνο κυνηγώντας καθυστερημένες πληρωμές από πελάτες και αυτές που δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να πληρώσουν εγκαίρως τους προμηθευτές τους είναι οι επιχειρήσεις από τη Φινλανδία όπου κάθε χρόνο ξοδεύουν 83 ημέρες για να «μαζέψουν» τις καθυστερημένες πληρωμές.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση, επί συνόλου 29 κρατών, με 78 ημέρες, δηλαδή πάνω από το μέσο όρο.

Ωστόσο μόλις το 44% των στελεχών των Ελληνικών επιχειρήσεων δήλωσε πως σε ολόκληρη τη σταδιοδρομία του, η διαχείριση μετρητών και χρηματοοικονομικού χρέους δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη προτεραιότητα στην αίθουσα συνεδριάσεων από ό,τι σήμερα.

Επίσης 6 στις 10 Ελληνικές επιχειρήσεις (ποσοστό 59%) δηλώνουν πως ο πληθωρισμός τις δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο να πληρώσουν εγκαίρως τους προμηθευτές τους.

Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 56%.

Μόλις πριν από δύο χρόνια, το 29% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι πλήρωνε τους προμηθευτές αργότερα από ό,τι θα δεχόταν από τους δικούς τους πελάτες.

Το 2023, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 37%.

Όσον αφορά τις προοπτικές βελτίωσης της κατάστασης μάλλον απογοητευτικές θεωρούνται, καθώς πάνω από τα δύο τρίτα (68%) αναμένουν υψηλά επίπεδα πληθωρισμού που θα διαρκέσουν τουλάχιστον για ένα ακόμη έτος.

Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο, μόλις 41% και το χαμηλότερο μεταξύ των κρατών που εξετάζονται στην έρευνα.

Τέλος σχεδόν 9 στους 10 (85%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι υπάλληλοί τους τους πιέζουν για μεγαλύτερες από το συνηθισμένο αυξήσεις μισθών ή είναι πιθανό να το κάνουν τους επόμενους μήνες.

Σε πιο εύπορες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Φινλανδίας, το ποσοστό υπερβαίνει το 90%. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φθάνει το 81%.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button