Ελλάδα

Κορονοϊός – Kαπραβέλος: Eίμαστε σε φάση υποχώρησης της πανδημίας αλλά χρειάζεται προσοχή

Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΕΣΥ, στη Β μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» μίλησε στην ΕΡΤ για την ανάγκη επιστροφής στην κανονικότητα, την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα αλλά και το θάνατο του βρέφους των 2,5 ετών στον Άγιο Στυλιανό.

«Δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση. Έχουμε όλα τα μέσα να αποτρέψουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις. Η κοινωνία πρέπει να ελευθερωθεί, να έρθει σιγά – σιγά σε μια κανονικότητα. Οι μεγάλης ηλικίας με τα υποκείμενα νοσήματα πρέπει ακόμα να προσέχουν. Οι μάσκες να χρησιμοποιούνται όπου υπάρχει συνωστισμός και ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς» δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τα καρναβάλια εξέφρασε την άποψη ότι «δεν πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα» καθώς όπως υποστήριξε αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν πλέον και οι γιατροί στο πρώτο μέτωπο αντιμετώπισης της πανδημίας, τις εντατικές.

«Eίμαστε σε φάση υποχώρησης αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί ακόμα δεν έχει τελειώσει η πανδημία» είπε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ 1 ο Νίκος Καπραβέλος λέγοντας ότι η επιδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε ύφεση στη χώρα μας. Δεν παρέλειψε ωστόσο, να αναφερθεί στους 100 νεκρούς που θρηνούμε κάθε εβδομάδα.

«Μας προβληματίζουν τα συμπτώματα μετά τον Covid. Έχουμε περίπου 7 εκατομμύρια νεκρούς σε όλο τον κόσμο, αλλά υπάρχουν αυτή τη στιγμή κάπου 6 εκατ. που τους παρακολουθούμε. Δεν είναι μια εύκολη μόλυνση που κάνει κύκλο και περνάει. Και εμείς είμαστε επιφυλακτικοί. Οι τραγικές συνέπειες είναι στις μεγάλες ηλικίες» δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος.

Μιλώντας για τα θύματα της πανδημίας στη χώρα μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες τόνισε ότι οι 100 νεκροί εβδομαδιαίως που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ είναι μεν με υποκείμενα νοσήματα και μεγάλης ηλικίας, δεν έχουν εμβολιαστεί με την επικαιροποιημένη δόση και δεν παίρνουν μέτρα προφύλαξης.

«Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Είμαστε στην τελική στροφή, όμως κανείς μας δεν έχει κηρύξει το τέλος της πανδημίας. Ένα λοιμώδες νόσημα τον 21ο αιώνα μας έφερε μια τέτοια αναστάτωση και στην κοινωνία και στην πολιτική μας και και στην και στην ψυχολογία μας» σημείωσε ο δ/ντης της εντατικής στο «Παπανικολάου».

Ο Νίκος Καπραβέλος αναφέρθηκε ακόμη στο θάνατο του κοριτσιού από τη Νιγηρία στο βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» και στα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων που δεν έδειξαν τα αίτια του αιφνίδιου θανάτου λέγοντας ότι το παιδάκι δεν είχε κανένα υποκείμενο, σοβαρό, νόσημα.

Μιλώντας για τα λοιμώδη νοσήματα, εξήγησε ότι δημιουργούν ανεπάρκεια οργάνων και η ταχύτητα στην εξέλιξή του εξαρτάται από την άμυνα του οργανισμού. «Δε θα βρεθεί κάτι οργανικό, όμως ένα λοιμώδες νόσημα -ιός ή μικρόβιο – μπορεί να μας κάνει μία τέτοια ζημιά εάν δεν επέμβουμε γρήγορα και ταχύτατα», συμπλήρωσε ο Νίκος Καπραβέλος.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button