«Κραυγή αγωνίας» από τα γραφεία τελετών: Τριτοκοσμικές συνθήκες στα νεκροταφεία, έλλειψη ψυγείων και αδιαφορία από το κράτος

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα γραφεία κηδειών στην Αττική και σε όλη τη χώρα, καθώς η έλλειψη ψυκτικών θαλάμων για τη διατήρηση των σορών, η έλλειψη χώρων περιποίησης των νεκρών, ο απαρχαιωμένος νόμος του 1968, αλλά και η γενικότερη απουσία του κράτους, δημιουργούν μια «εκρηκτική» κατάσταση στο επάγγελμα.
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εκεί. Οι επαγγελματίες του χώρου μιλώντας στο topontiki.gr, ανέδειξαν με πλήθος παραδειγμάτων τις ελλείψεις που καταγράφονται στον χώρο τους, ιδιαίτερα από την πανδημία του κορωνοϊού και έπειτα, όπου η κατάσταση επιδεινώθηκε.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κωνσταντίνος Δεληγιαννίδης, πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών γραφείων τελετών Αθηνών και υπολοίπου Ελλάδας (Σ.Ι.Γ.Τ.Α), ανέφερε πως «η λέξη κηδεία ή τελετή σχετίζεται με 2 παράγοντες. Πρώτον, το κράτος όπου εκεί υπάγονται οι δήμοι, οι οποίοι έχουν την ευθύνη των κοιμητηρίων και δεύτερον την Εκκλησία, η οποία μέσα από τις Μητροπόλεις που ανήκει ο καθένας, παρέχει τις υπηρεσίες της για την τέλεση της κηδείας».
Όπως αποκάλυψε ο κ. Δεληγιαννίδης, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ξεκίνησε μετά τον κορωνοϊό όπου καλούνται να εξυπηρετήσουν μεγάλο όγκο περιστατικών σε ελάχιστες ώρες.
Οι Δήμοι έχουν εγκαταλείψει τα νεκροταφεία
«Στην Αττική υπάρχουν γύρω στα 34 νεκροταφεία. Πλέον έχουμε διαθέσιμες μόνο 4 ώρες την ημέρα για να πραγματοποιήσουμε τις κηδείες. Αυτό συνέβη γιατί οι Δήμοι δεν έχουν προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες των νεκροταφείων. Αποτέλεσμα ήταν να μεγαλώσει η αναμονή. Οι Δήμοι σε πολλές περιοχές έχουν εγκαταλείψει τα νεκροταφεία, τα πιο κεντρικά έχουν μια υποτυπώδη 24ωρη εξυπηρέτηση. Τα συνοικιακά όμως που είναι και η πλειοψηφία, έχουν συγκεκριμένο ωράριο, καθώς κλείνουν στις 17:00. Άρα από τις 17:00 έως τις 07:00 το πρωί αν πεθάνει κάποιος, εμείς δεν ξέρουμε τι να τον κάνουμε», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του σωματείου, κ. Ιωάννης Δήμου, τόνισε πως «όταν γεμίσουν τα νεκροταφεία αναγκαζόμαστε να κάνουμε βόλτες σε όλη την Αθήνα μέχρι να βρούμε κάποιο κενό ψυγείο.
Εμείς δεν θέλουμε ούτε ο νεκρός να ταλαιπωρείται, ούτε οι συγγενείς. Αν τον βάλεις σε δικό σου χώρο είσαι παράνομος, ενώ αργίες και Σαββατοκύριακα το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο. Ο φετινός Δεκαπενταύγουστος θα είναι πολύ δύσκολος. Δυστυχώς, όλη η ευθύνη πέφτει πάνω μας, με συνέπεια μόνοι μας να προσπαθούμε να βρούμε τη λύση σε ένα διαρκές πρόβλημα», συμπλήρωσε.
150-160 κηδείες καθημερινά στην Αττική
Ο πρόεδρος και ο γραμματέας του σωματείου θέλοντας να μας δώσουν μια εικόνα για τον όγκο δουλειάς που αντιμετωπίζουν μας ενημέρωσαν πως έχουν να φέρουν εις πέρας 150-160 κηδείες καθημερινά τα κοιμητήρια της Αττικής! Όπως υπογράμμισαν «παλιά οι κηδείες ξεκινούσαν από τις 10 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα από τις 10:00 έως τις 16:00. Τώρα πρέπει σε 4 ώρες να τις χωρέσουμε. Γίνεται κάτι τέτοιο;».
Παράλληλα, μας ενημέρωσαν ότι το επάγγελμά τους δεν έχει αναβαθμιστεί εδώ και 50 χρόνια, μιας και πολλά από τα προβλήματά τους προκύπτουν από έναν απαρχαιωμένο νόμο του 1968. Όπως είπε ο πρόεδρος του σωματείου «όλα τα επαγγέλματα έχουν εκσυγχρονιστεί, το δικό μας όχι. Από το προεδρικό διάταγμα του 1975 δεν υπάρχει ούτε ένας νόμος που να προφυλάσσει το επάγγελμα. Ανήκουμε παντού και πουθενά, μιας και κανένα υπουργείο δεν αναλαμβάνει να μας βοηθήσει».
Δίνοντάς μας ένα παράδειγμα του «μπάχαλου» που επικρατεί γύρω από το επάγγελμα, σημείωσε πως «αν πας στο νοσοκομείο ανήκεις στο υπουργείο Υγείας. Αν πας στο νεκροτομείο στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αν πας σε μια κηδεία στο υπουργείο Εσωτερικών. Ένα από τα βασικά μας αιτήματα είναι επιτέλους να δούμε σε ποιο υπουργείο ανήκουμε. Θέλουμε έναν εκσυγχρονισμένο νόμο που να καλύπτει τις ανάγκες του 2025».
Δεν υπάρχουν ψυγεία για τις σορούς
Με τη σειρά του, ο κ. Δήμου, ανέδειξε το πρόβλημα με την έλλειψη ψυκτικών θαλάμων στη χώρα μας λέγοντας πως σε κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας δεν υπάρχουν ψυγεία για τις σορούς, τη στιγμή που ακριβώς το ίδιο συμβαίνει σε νεκροταφεία μεγάλων περιοχών του λεκανοπεδίου.
Μιλώντας για τα μέτρα που χρειάζεται να πάρει άμεσα η πολιτεία, τόνισαν και οι δύο, ότι θέλουν οριοθέτηση των θεμάτων μετακίνησης. «Για παράδειγμα η σορός μεταφέρεται με νεκροφόρα, με τα οστά όμως τι γίνεται; Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος!», ήταν τα λόγια τους.
Επιπλέον, αναφέρθηκαν στα πιο αυστηρά κριτήρια που θα έπρεπε να υπάρχουν όσον αφορά τα γραφεία τελετών, μιας και όπως αποκάλυψαν «δεν γίνεται με ένα κλικ να ανοίγεις γραφείο. Υπάρχει κενό σε αυτό το κομμάτι. Χρειάζεται νομοθετικό πλαίσιο, ειδίκευση, έλεγχος και αξιολόγηση. Μιλάμε για διαχείριση νεκρών ανθρώπων. Κάνουμε λειτούργημα, όχι επάγγελμα».
Το κράτος αδιαφορεί
Αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, επισήμαναν ότι ο μοναδικός χώρος περιποίησης νεκρού στην Αττική βρίσκεται στο νεκροταφείο Σχιστού, τη στιγμή που το κράτος δεν τους δίνει το δικαίωμα να το κάνουν στον χώρο τους. «Από τη μία βλέπεις ένα κράτος που αδιαφορεί και δεν βοηθάει, και από την άλλη δεν υπάρχουν οι εγκαταστάσεις για να διευκολυνθούμε και εμείς. Εδώ το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών (2ο μεγαλύτερο στη χώρα) δεν διαθέτει συγκεκριμένο χώρο περιποίησης νεκρού», σχολίασαν.
Σε ερώτησή μας για το πως αντιδρά ο κόσμος, μας απάντησαν πως «κάνει παράπονα, καθώς τα νεκροταφεία δεν έχουν χώρους, δεν γίνονται εκταφές για να αδειάσει χώρος, ενώ και τα χωνευτήρια των κοιμητηρίων έχουν γεμίσει. Εμείς είμαστε η πρώτη γραμμή. Στο τέλος της ημέρας σε εμάς θα ρίξουν την ευθύνη».
Τέλος, μίλησαν και για περιστατικά όπου όταν ένας άνθρωπος πεθαίνει μόνος και δεν έχει κάποιον συγγενή να αναλάβει την κηδεία, εκείνοι βγαίνουν μπροστά. «Δεν μπορούμε να αρνηθούμε να πάμε σε έναν άνθρωπο, όταν αυτός είναι μόνος του στη ζωή. Όλα τα λεφτά για την τελετή τα βάζουμε εμείς και δεν παίρνουμε τίποτα πίσω», κατέληξαν.
Διαβάστε επίσης:
Κιλκίς: Πυρκαγιά σε κτηνοτροφική μονάδα στους Κάτω Αποστόλους
Όπου φύγει… φύγει: Μαζική έξοδος αδειούχων πριν τον καύσωνα, «άγγιξε» το 100% η πληρότητα στα πλοία