Κόσμος

Κρίσιμο τετ α τετ φον ντερ Λάιεν – Τραμπ την Κυριακή στη Σκωτία – Στο επίκεντρο οι δασμοί

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί την Κυριακή στη Σκωτία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις και τους δασμούς να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.

«Έπειτα από μια καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον @POTUS, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε στη Σκωτία την Κυριακή, για να συζητήσουμε τις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις και πώς μπορούμε να τις διατηρήσουμε ισχυρές», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο X.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι πιθανότητες ώστε οι ΗΠΑ να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 50-50, ή ενδεχομένως μικρότερες. Ο αμερικανός πρόεδρος επισήμανε πως οι Βρυξέλλες θέλουν «πραγματικά να συνάψουν μια συμφωνία» και ενώ πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 1ης Αυγούστου και η απειλή επιβολής αμερικανικών δασμών 30% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές.

«Εργαζόμαστε πολύ επιμελώς με την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους, κατά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο για να ταξιδέψει για τη Σκωτία, για μια ολιγοήμερη διαμονή για γκολφ και διμερείς συναντήσεις. «Θα έλεγα πως έχουμε πιθανότητες 50-50, πιθανόν λιγότερες από αυτό, όμως πιθανότητες 50-50 του να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την ΕΕ».

Ερωτηθείς δεύτερη φορά σχετικά με την προοπτική μιας συμφωνίας, εκείνος απάντησε: «Αυτό είναι το σημαντικό αυτήν τη στιγμή… Νομίζω πως η ΕΕ έχει αρκετές πιθανότητες να κάνει μια συμφωνία τώρα».

Χθες, είχε διαβεβαιώσει: «Προχωράμε προκειμένου να συνάψουμε πιθανόν μια πολύ καλή συμφωνία με εκείνους».

«Θέλουν πραγματικά να καταλήξουν σε μια συμφωνία», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είχε αιφνιδιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση τη 12η Ιουλίου απειλώντας με την επιβολή δασμών 30% σε όλες τις εισαγωγές από την ΕΕ από την 1η Αυγούστου. Η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με αμερικανικούς δασμούς σε πάνω από το 70% των εξαγωγών της – 50% στον χάλυβα και το αλουμίνιο, 25% στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και 10% στα περισσότερα άλλα προϊόντα της ΕΕ.

Έκτοτε, διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα, με πολλές διακυμάνσεις, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επιβολής αυτών των μέτρων που θα οδηγούσαν αυτούς τους δύο παγκόσμιους οικονομικούς κολοσσούς σε μια εμπορική διαμάχη με σοβαρό αντίκτυπο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ έχει προετοιμάσει αντίμετρα που θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ στις 7 Αυγούστου σε περίπτωση που οι συνομιλίες καταρρεύσουν. Πρόκειται για επιβολή αντιμέτρων ύψους 93 δισ. ευρώ ($109 δισ.) σε αμερικανικά προϊόντα.

Πιθανή μια εμπορική συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο

Σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για το εμπόριο, ακόμα και εντός του Σαββατοκύριακου, θα μπορούσαν να καταλήξουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, δήλωσαν νωρίτερα αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ, τους οποίους επικαλείται το Reuters.

Η συμφωνία πιθανότατα θα περιλαμβάνει βασικούς δασμούς 15% σε όλα τα προϊόντα της ΕΕ που εισέρχονται στις ΗΠΑ και πιθανώς δασμούς 50% στον ευρωπαϊκό χάλυβα και αλουμίνιο, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες.

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι μια συμφωνία το Σαββατοκύριακο φαίνεται πιθανή, καθώς “η συμφωνία βρίσκεται ουσιαστικά στα χέρια του Τραμπ τώρα”.

Διαβάστε επίσης:

Νετανιάχου και Τραμπ εγκαταλείπουν τις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα

Γάζα: Η κίνηση Μακρόν για αναγνώριση της Παλαιστίνης που ανατρέπει τις ισορροπίες, η οργή του Ισραήλ, το «όχι» των ΗΠΑ και η διχασμένη Ευρώπη

Ο Ζελένσκι ζητάει τώρα από την Ευρώπη να πληρώσει και τους στρατιώτες της Ουκρανίας – «Μόνο όπλα μας δίνουν»

Πηγή: ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr

Back to top button