Κυβέρνηση: Με παροχές και εξεταστική επιχειρεί να… δραπετεύσει από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Εν μέσω υψηλών τόνων και ακραίας πολιτικής αντιπαράθεσης ο Ιούλιος θα κλείσει πολιτικά για την κυβέρνηση με την συζήτηση στη Βουλή των προτάσεων για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και εξεταστικής που έχει καταθέσει το ίδιο το κυβερνών κόμμα.
Έτσι, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο τα πράγματα θα μπουν σε μία σειρά και η κυβέρνηση από το Σεπτέμβριο θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο την συγκρότηση και λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής που αναμένεται να λειτουργήσει για αρκετούς μήνες και να επιχειρηθεί από την πλευρά των γαλάζιων βουλευτών η ανάδειξη των κακοδαιμονίων όχι μόνο του σήμερα αλλά και των κυβερνήσεων του χθες προκειμένου να υπάρξει μια ισορροπία στις εντυπώσεις του κοινωνικού σώματος για το ποιος έχει τη μεγαλύτερη ή την μικρότερη ευθύνη για την διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων για τους αγρότες.
Από ένα πρώτο «ταμείο» που έχει κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά το κόστος της υπόθεσης σε δημοσκοπικό επίπεδο, έχει εκτιμηθεί ότι τα πράγματα δεν είναι σε ακραίο βαθμό άσχημα ούτε μη αναστρέψιμα. Γι’ αυτό κιόλας ο σχεδιασμός από τον Αύγουστο και μετά θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια αλλαγής του κλίματος αλλά και αλλαγής της κυβερνητικής εικόνας τόσο με τις «επιστροφές χρημάτων από τους κλέφτες» όπως είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, όσο και με τα μέτρα που θα παρουσιάσει ο ίδιος στην ΔΕΘ και που πολλοί ελπίζουν ότι θα είναι καθοριστικός παράγοντας για να ξαναβρεθεί η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις τους επόμενους μήνες πάνω από το 30%.
Ήδη, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, το καλάθι της ΔΕΘ θα περιλαμβάνει μέτρα που θα ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ και θα στοχεύουν κυρίως στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης μέσα από την μείωση της φορολογίας για όσους έχουν εισοδήματα έως 50.000 ευρώ. Παρεμβάσεις αναμένεται να γίνουν ακόμα στην μείωση των συντελεστών φορολογίας ενοικίων, στην μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στον ΕΝΦΙΑ αλλά και στα τεκμήρια διαβίωσης. Ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός και για την αντιμετώπιση του στεγαστικού και για άλλα θέματα που θα έχουν να κάνουν με στοχευμένες κοινωνικές ομάδες.
Στον προγραμματισμό είναι να αντιμετωπιστεί ενδεχομένως με κάποιες ανακοινώσεις και η αρνητική εικόνα που υπάρχει στους αγρότες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς γύρω από το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι αδικήθηκαν σε σχέση με τους ευνοημένους συναδέλφους τους κρητικούς, ενώ υπάρχει και ο φόβος για συνολική μείωση των επιδοτήσεων τα επόμενα χρόνια λόγω του προστίμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα ενώ στην κυβέρνηση αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να υπάρξουν και μέτρα-έκπληξη για στήριξη ευάλωτων οικονομικά ομάδων. Άλλωστε τα στοιχεία του προϋπολογισμού δίνουν αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο για να προσφέρει στον πρωθυπουργό ένα αρκετά ευρύχωρο φθινοπωρινό καλάθι στην ΔΕΘ καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα για το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι πάνω από 4 δισ. έναντι στόχου 2 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα δώσουν σε χιλιάδες νοικοκυριά μια μεγάλη οικονομική ανάσα και κυρίως την δυνατότητα να εξοικονομούν χρήματα στο πορτοφόλι τους σε μηνιαία βάση. Από τις ίδιες παρεμβάσεις η κυβέρνηση αναμένει να λάβει μια μεγάλη ανάσα και όσον αφορά τη δική της κατάταξη στο πολιτικό σκηνικό, εκτιμώντας ότι θα ξανακερδίσει την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά και την κυριαρχία της ανάμεσα στις άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Οι αστάθμητοι παράγοντες του φθινοπώρου σε αυτό το σχεδιασμό θα είναι χωρίς αμφιβολία οι πιθανές νέες δικογραφίες που μπορεί να φτάσουν στο κοινοβούλιο για άλλα θέματα πέραν του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και η δημιουργία νέων κομμάτων από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα που όπως είναι φυσικό θα ανακατέψουν την τράπουλα τόσο στο χώρο της δεξιάς όσο και στο χώρο της κεντροαριστεράς.
Αν και η κυβέρνηση αναμένει με αγωνία το πρώτο, δηλαδή την πιθανότητα έλευσης νέων δικογραφιών, αισθάνεται πιο σίγουρη για το δεύτερο, δηλαδή την δημιουργία νέων κομμάτων καθώς θεωρεί ότι ελάχιστα θα κινδυνεύσει από ένα κόμμα Σαμαρά, ενώ αντιθέτως μπορεί να ευνοηθεί από την δημιουργία ενός κόμματος Τσίπρα, καθώς θα μπορέσει να συσπειρώσει εκ νέου ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων που εμφανίζεται κάθετα αντίθετο στην επανεμφάνιση στην κεντρική σκηνή του πρώην πρωθυπουργού και που στις δημοσκοπήσεις αυτή η άποψη συγκεντρώνει ποσοστά άνω του 70%.
Διαβάστε επίσης