Οικονομία

Lamda: To σχέδιο για φθηνές κατοικίες στο Ελληνικό

Το Ελληνικό γίνεται προσιτό σε όλους. Αυτό ανέφερε χτες ο Δρ. Σπύρος Ι. Λάτσης κατά την διάρκεια της χθεσινής τελετής εγκαινίων του project, του μεγαλύτερου έργου ανάπλασης στην Ευρώπη.

«Το Ελληνικό είναι ένα έργο που αφορά και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρα μας. Τα οφέλη από την ανάπτυξη του αφορούν και τις ασθενέστερες οικονομικές τάξεις», τόνισε ο Δρ Σπύρος Λάτσης σε ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ένα τμήμα του οικιστικού προγράμματος θα είναι με πολυκατοικίες, που οι αγοραστές άλλοι θα πληρώνουν με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς και άλλοι με πριμοδότηση από την Lamda Development και με μακροχρόνιες συμβάσεις με το τραπεζικό σύστημα.

«Σκοπός μας είναι όλοι να απολαμβάνουν τα οφέλη του Ελληνικού», ανέφερε ο Σπύρος Λάτσης.

Για το νέο project, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δοθούν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τη διοίκηση της Lamda Development, οι κατοικίες σε δύο από τις οικιστικές περιοχές του Ελληνικού, στα σύνορα με τον Άλιμο και στη γειτονιά της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας, θα τιμολογούνται όσο οι κατοικίες των νοτίων προαστίων, περί τα 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η Lamda σχεδιάζει πολυκατοικίες 15 ορόφων ή 50 μέτρων στην περιοχή υπογειοποίησης της λεωφόρου Ποσειδώνος, και σε δεύτερη φάση έναν πύργο 50 μέτρων και παραθαλάσσιες κατοικίες πλησίον της λεωφόρου Αλίμου, που θα είναι διαθέσιμες προς πώληση το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Στο ερώτημα πώς φτάσαμε ως εδώ ο κ. Λάτσης ήταν παραπάνω από αναλυτικός:

«Παρότι υπάρχει σημαντικός αριθμός των συμπολιτών μας που επιθυμούν να δουν το έργο και αναμένουν την ολοκλήρωσή του, υπάρχει όμως και ένας μη αμελητέος αριθμός, οι οποίοι τίθενται ενάντια στο έργο. Από αυτούς μερικοί έχουν σοβαρούς λόγους και -κατά την κρίση μου- μερικοί λιγότερους. Στους τελευταίους δεν έχω να πω τίποτα παρά να τους ευχηθώ …υγεία και ψυχική ηρεμία. Σε όσους όμως έχουν σοβαρούς λόγους και είναι πολλοί, θέλω να πω ότι το κατανοώ.

Όταν το 1996 ήρθε το έργο στην προσοχή μου, πίστευα ότι θα υπάρχει κρατικός σχεδιασμός με νησίδες ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ε.Ε. κι αυτού του τύπου τα έργα ορισμένου μεγέθους και κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας παίρνουν πολύ χρόνο και μελετώνται από το κράτος μέχρι να πραγματοποιηθούν- μπορεί και να χρειαστούν 50 χρόνια.

Δεν είναι δυνατόν να αποδειχθεί ότι αυτός ο τρόπος είναι λανθασμένος ή ότι η ιδιωτική ανάπτυξη είναι χειρότερη. Εξαρτάται από την εκάστοτε περίοδο, τις συνθήκες που επικρατούν, την πάροδο του χρόνου και από απρόβλεπτους παράγοντες, πάνω από τη θέλησή μας.

Από τα πρώτα χρόνια που έγινε η πρώτη συζήτηση για μετεγκατάσταση του αεροδρομίου στα Σπάτα, το 1977 και από το 1997, επί κυβέρνησης Σημίτη, όταν έγιναν σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις έχουν παρέλθει 45 και 25 χρόνια αντίστοιχα. Κατά τη μακρά αυτή περίοδο, το κράτος εκτέλεσε αρκετές μελέτες, δεκάδες θα έλεγα, από ελληνικά και ξένα γραφεία, που όμως παρέμειναν στα συρτάρια».

Ο κ. Λάτσης έκανε αναφορά σε εκθέσεις του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για την κατάσταση του Ελληνικού όπως αυτή ήταν επί δεκαετίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι «η παράκτια ζώνη του Αγίου Κοσμά είναι απελπιστική και έχει καταστεί κατά ένα τμήμα αυθαιρετούπολη νυχτερινών κέντρων και άλλων χώρων μαζικής εμπορικής αναψυχής, σε παράβαση της νομοθεσίας.

Σε μεγάλα τμήματα του παρακτίου μετώπου συμβάσεις δεκάδων εκατομμυρίων δεσμεύουν χώρους για προβληματικές χρήσεις για τις οποίες δεν εισπράττονται χρήματα ή και όσα εισπράττονται χάνονται σε μαύρες τρύπες.

Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου υπήρξε μία προοπτική συνεργασίας με το Κατάρ που δυστυχώς δεν ευοδώθηκε.

Τελικά με την πάροδο του χρόνου οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας -και λόγω της παγκόσμιας χρήσης του 2008- βρήκαν τη χώρα μας ευάλωτη και αβοήθητη, οδηγώντας στη μνημονιακή εποχή. Αυτή η εποχή μετέτρεψε το έργο από κρατικό με ιδιωτικές νησίδες δραστηριότητος σε ιδιωτικό με κρατικές νησίδες κρατικής και κοινωνικής λειτουργίας.

Οι συνθήκες που επέφεραν την αλλαγή ελπίζω να μην επιστρέψουν ποτέ στη χώρα μας και τα αναπτυξιακά έργα, που είναι πολλά και πέραν του Ελληνικού, να βοηθήσουν ώστε να έχουμε μία πιο εύρωστη οικονομία», ανέφερε ο Δρ. Σπύρος Λάτσης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το έργο απευθύνεται σε όλους τους συμπολίτες και επισκέπτες της χώρας, ενώ απηύθυνε θερμές ευχαριστίες σε όλους και στις τρείς κυβερνήσεις της περασμένης δεκαετίας:

Του Αντώνη Σαμαρά που εκτέλεσε το διαγωνισμό και θέσπισε τις νομοθετικές βάσεις της σύμβασης για το έργο, του Αλέξη Τσίπρα που διαπραγματεύτηκε τη σύμβαση με αύξηση των χώρων πρασίνου, των χώρων κρατικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, ενώ πέρασε από τη Βουλή το Προεδρικό Διάταγμα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, «ο οποίος ήταν υποστηρικτής του έργου πριν γίνει κυβέρνηση και ανέλαβε με το επιτελείο του το δαιδαλώδες και δύσκολο έργο των αδειοδοτήσεων και το πολεοδομικού πλαισίου.

Αυτές οι ενέργειες οδήγησαν στην πληρωμή του τιμήματος και τη μεταβίβαση της γης. Θέλω να ευχαριστήσω τους υπουργούς και τα στελέχη Χρήστο Σταϊκούρα, Αδωνι Γεωργιάδη, Λίνα Μενδώνη, Ακη Σκέρτσο, Νίκο Παπαθανάση, Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιώργο Γεραπετρίτη και Αλέκο Φλαμπουράρη».

Χωριστές ήταν οι ευχαριστίες στην οικογένεια:

«Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τη μητέρα μας που υπήρξε ο συνδετικός κρίκος από τότε που έφυγε ο πατέρας μου για την οικογένειά μας, την αδερφή μου Μαριάννα που βοήθησε τη Lamda στα πρώτα της βήματα κι αποτελεσματικά με τα εμπορικά κέντρα, την αδερφή μου Μαργαρίτα που στάθηκε στο πλευρό μου σε όλη την περίοδο των δυσκολιών και βεβαίως την υποστήριξή της στην αύξηση κεφαλαίου της Lamda.

Eπίσης θέλω να ευχαριστήσω την προσωπική μου οικογένεια, τη σύζυγο και τα παιδιά μου που όταν δίσταζα να αναλάβω ένα έργο τέτοιου μεγέθους και τόσων ετών στην ηλικία που είμαι, με παρότρυναν να συνεχίσω.

Θέλω να ευχαριστήσω τις διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, τον Στέργιο Πιτσιόρλα και τον Ανδρέα Ταπραντζή, τη συντονίστρια Ελληνικού κ. Πέπη Πέρκα, την τοπική Αυτοδιοίκηση, τους μετόχους της Lamda και το επενδυτικό κοινό για την υποστήριξή του. Τον πρόεδρο της Lamda κ. Τάσο Γιαννίτση και το Δ.Σ., για την πολύτιμη συμβολή τους, τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Οδυσσέα Αθανασίου και όλη την ομάδα που δούλεψαν με αφοσίωση και θυσίες για πολλά χρόνια, που αψήφησαν διακοπές και χρόνο που ανήκε στις οικογένειές τους και συνεχίζουν να δουλεύουν.

Επίσης να ευχαριστήσω τους χιλιάδες κρατικούς λειτουργούς από όλους τους τομείς του κράτους. Χωρίς αυτούς δε θα είμαστε εδώ τώρα».

Τα εγκαίνια

Σε μια άρτια διοργανωμένη εκδήλωση, που διεξήχθη στο χώρο του πρώην Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η οικογένεια του Δρ. Σπύρου Ι. Λάτση και ο CEO της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, υποδέχθηκαν τον Πρωθυπουργό, εκπροσώπους της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τελέστηκε αγιασμός από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας Βούλας, Βάρης Βουλιαγμένης, Ελληνικού, π. Αντώνιο, ενώ μέσα από ένα ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Ελληνικού.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας:

«Σήμερα, ουσιαστικά γράφεται ο πρόλογος της νέας εποχής του παραλιακού μετώπου και της Αττικής συνολικά, καθώς ξεκινά και τυπικά το κύριο μέρος της ανάπλασης του Ελληνικού. Μία από τις μεγαλύτερες -αν όχι η μεγαλύτερη- πολεοδομική παρέμβαση στην Ευρώπη, σίγουρα ένα έργο χωρίς προηγούμενο για την πατρίδα μας».

Ο CEO της Lamda Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου, στην ομιλία του, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ήταν και θα είναι πολλές οι δυσκολίες σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, αλλά αυτό το έργο μας γεμίζει με πάθος γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να ακουστεί με τον προσήκοντα τρόπο σε όλο τον κόσμο. Συνειδητοποιούμε πλήρως την ευθύνη που μας αναλογεί και δεσμευόμαστε ότι θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες για να δημιουργήσουμε την καλύτερη και ομορφότερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη. Γιατί αυτό είναι το ελληνικό! Ένα έργο όλων μας!»

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button