Πολιτική

Μητσοτάκης με Μέτσολα: Η Ευρώπη πρέπει να ενηλικιωθεί

Το μήνυμα ότι οι διεθνείς συνθήκες απαιτούν από την ΕΕ να… ενηλικιωθεί έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αυτό στο οποίο κατ’ αρχάς συμφωνούμε είναι ότι οι σύνθετες προκλήσεις απαιτούν άμεσες και νέες και δυναμικές απαντήσεις. Πολύ περισσότερο όταν η πολύ ρευστή διεθνής κατάσταση απαιτεί από την Ευρώπη να ενηλικιωθεί και να ωριμάσει γεωπολιτικά. Να κάνει στρατηγικές επιλογές πια οι οποίες θα είναι κρίσιμες όχι μόνο για την ευημερία των λαών της αλλά και για την ασφάλειά τους. Αλλά και να ενδυναμώσει παράλληλα τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «συμφωνούμε επί της αρχής στην ανάγκη να εφαρμοστούν να υλοποιηθούν οι προτάσεις των εκθέσεων Ντράγκι και Λέτα αφετέρου στην απαίτηση για μία πραγματικά ολοκληρωμένη ενιαία αγορά η οποία θα προσφέρει ουσιαστικές δυνατότητες ανάπτυξης σε όλες τις επιχειρήσεις από όλα τα κράτη μέλη», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για ενεργειακή ένωση ώστε να υπάρξουν επιτέλους συγκλίνουσες χαμηλές τιμές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμο να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και να επιμερίζονται δίκαια τα βάρη μεταξύ των κρατών, ενώ επανέλαβε ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών αποτελούν τα θεμέλια για μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, μιλώντας για μετατόπιση της ΕΕ σε θέσεις που διαχρονικά πρέσβευε η Ελλάδα,

Όσον αφορά στις εξελίξεις στην Ουκρανία Μητσοτάκης και Μέτσολα υπογράμμισαν την ανάγκη της παροχής ουσιαστικής στήριξης προς τους αμυνόμενους Ουκρανούς, κατεύθυνση στην οποία κινήθηκαν και πολύ σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες που υπογράφηκαν τις προηγούμενες μέρες με τον πρόεδρο Ζελένσκι. «Ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι πρέπει να είναι και μία ειρήνη συμβατή με τα συμφέροντα ασφαλείας των ευρωπαϊκών κρατών, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη οφείλει να είναι παρούσα όχι με λόγια αλλά με πράξεις».

Διαβάστε επίσης

Bloomberg: Ο Πιερρακάκης ανακοινώνει σήμερα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Eurogroup

Κυριάκος Μητσοτάκης από τα εγκαίνια του Europa Experience: «Είμαστε ισχυρότεροι όταν είμαστε ενωμένοι» (photos)

Με δείπνα και γεύματα εξευμενίζει τους γαλάζιους βουλευτές το Μαξίμου 

Πηγή: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr

Back to top button