Πολιτική

Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: «Όταν παίζω σκάκι θέλω τα λευκά» – Τρεις κινήσεις στην προσπάθεια ανάκτησης της πρωτοβουλίας

Όσοι άκουσαν προσεκτικά την χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ κατάλαβαν για ακόμη μια φορά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να δώσει με πολύ σκληρό τρόπο την μάχη προκειμένου να καταγραφεί στο πολιτικό του βιογραφικό  μια επιτυχία που ελάχιστοι Έλληνες πολιτικοί έχουν καταφέρει, δηλαδή να κερδίσει για τρεις συνεχόμενες φορές τις εκλογές σχηματίζοντας κυβέρνηση.

Μάλιστα μία φράση του πρωθυπουργού φανέρωσε και όλο το πολιτικό του σκεπτικό όταν ρώτησε την Σία Κοσιώνη αν παίζει σκάκι για να απαντήσει στη συνέχεια «εγώ παίζω σκάκι και μ’αρέσει να έχω τα λευκά πιόνια γιατί θέλω να έχω την πρωτοβουλία των κινήσεων».

Και ο πρωθυπουργός με βάση την συνέντευξη του σκοπεύει να ανακτήσει εκ νέου την πρωτοβουλία των κινήσεων με τρεις κινήσεις που θα ξεδιπλωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

  • Η πρώτη και πολυαναμενόμενη από τους γαλάζιους βουλευτές έχει να κάνει με το καλάθι της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που προετοιμάζεται με μεγάλη επιμέλεια από τον Κυριάκο  Πιερρακάκη σε συνεργασία με το επιτελείο του Μαξίμου και το οποίο θα στοχεύει να αφαιρέσει σημαντικά βάρη από την μεσαία τάξη. Άλλωστε και χθες ήταν όσο αποκαλυπτικός μπορεί να είναι αυτή την ώρα, λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στην μεσαία τάξη και πρωτίστως στους μισθωτούς». Μάλιστα πρόσθεσε την φράση για να στείλει ένα μήνυμα ότι η οικονομία πάει καλά, παρά τις αντίθετες προβλέψεις και επικρίσεις της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «σε μια εποχή όπου πολλές ευρωπαϊκές χώρες κοιτάνε από που θα κόψουν γιατί έχουν υπερβολικά ελλείμματα άρα η συζήτηση είναι τι δαπάνες θα κόψω τι φόρους θα αυξήσω, εμείς εδώ είμαστε στην ανάποδη κατάσταση. Αυτό από μόνο του είναι μια θετική εξέλιξη».

Παρά το γεγονός ότι ο κύριος Μητσοτάκης θέλησε συνειδητά να μειώσει τις προσδοκίες λέγοντας ότι αυτά που ακούγονται για το ύψος του καλαθιού είναι υπερβολικά εντούτοις όλες οι πληροφορίες από το οικονομικό περιβάλλον μιλούν για ένα εντυπωσιακό καλάθι, τα μέτρα του οποίου μπορεί να φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ και θα στοχεύουν κοινωνικές ομάδες που τα προηγούμενα χρόνια σήκωσαν το βάρος της κρίσης αλλά και πλήρωσαν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό του προηγούμενου διαστήματος.

  • Η δεύτερη κίνηση του πρωθυπουργού που επίσης θα ξεδιπλωθεί κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι τα μετρήσιμα αποτελέσματα όσον αφορά τις κινήσεις της κυβέρνησης για την επιστροφή χρημάτων που έλαβαν παράνομα αγρότες και μη αγρότες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο στόχος είναι να πάρουμε τα χρήματα από αυτούς που ήταν στο κέντρο της πίστας» δηλαδή από εκείνους που πήραν τα μεγαλύτερα ποσά.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί και σε οικειοθελή επιστροφή των χρημάτων αλλά και σε άμεσες ενέργειες προκειμένου το Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός να ανέβει στην ΔΕΘ με συγκεκριμένα μετρήσιμα στοιχεία των ΑΦΜ που επέστρεψαν τα χρήματα ή τους κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία.

Έχοντας αυτή την γρήγορη κινητοποίηση με μετρήσιμο αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός θέλει μετά την ΔΕΘ να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής προκειμένου να αναδειχθούν οι παθογένειες του κομματικού συστήματος διαχρονικά που χρησιμοποιούσε τα κοινοτικά κονδύλια του ΟΠΕΚΕΠΕ για να δημιουργήσει εκλογική πελατεία.

Από όσα είπε γύρω από το θέμα λειτουργίας της εξεταστικής χθες στην συνέντευξή του, γίνεται κατανοητό ότι από την αίθουσα της Βουλής όπου θα συνεδριάζει η εξεταστική θα περάσουν πολλά και διάφορα στελέχη από τις καταθέσεις των οποίων όχι μόνο θα αποκαλυφθεί ο τρόπος που λειτουργούσε διαχρονικά ο οργανισμός και οι  ευφάνταστες λύσεις που δόθηκαν κατά καιρούς προκειμένου διάφοροι επιτήδειοι να παίρνουν κοινοτικές επιδοτήσεις, αλλά και το πολιτικό εύρος της υπόθεσης που θα βάλει στο κάδρο και τον ΣΥΡΙΖΑ  και το ΠΑΣΟΚ με πρόσωπα και στοιχεία αφαιρώντας τους έτσι το πλεονέκτημα να κατηγορούν αφ’ υψηλού τη Νέα Δημοκρατία.

  • Έχοντας στο μυαλό του αυτόν τον σχεδιασμό για ανάκτηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων από το φθινόπωρο ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά όπως το κάνει συχνά πυκνά στους στενούς του συνεργάτες το τελευταίο διάστημα ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027 και με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

Η φράση αυτή του πρωθυπουργού δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει για ακόμη μια φορά την τετραετία εκτιμώντας ότι αυτό το ρίσκο θα του βγει θετικά και όχι αρνητικά και από την άλλη ότι θα προσέλθει στις επόμενες εκλογές με την γνώση, από τη στιγμή που δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, ότι η πρώτη Κυριακή δεν θα δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και άρα θα χρειαστεί και δεύτερη και ίσως και τρίτη εκλογική αναμέτρηση με σκληρά διλήμματα για την ανάγκη διακυβέρνησης της χώρας λίγο πριν η Ελλάδα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο του 2027.

Άλλωστε δεν είναι άσχετα από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης τα όσα είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης στην προχθεσινή του συνέντευξη στο Αction24. Ο Πρόεδρος της Βουλής προέβλεψε ότι οι πρώτες εκλογές θα είναι εκλογές μηνύματος προς τη Νέα Δημοκρατία ενώ οι δεύτερες εκλογές θα είναι εκείνες που θα δώσουν την αυτοδυναμία στην παράταξη του, καθώς το ζητούμενο θα είναι η διακυβέρνηση της χώρας και σε αυτό το δίλημμα όπως είπε ένα σημαντικό κομμάτι κόσμο που προέρχεται από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας θα λειτουργήσει και συναισθηματικά 

«Ξέρω πολύ καλά την παράταξή μου γιατί είμαι μέσα σε αυτή από το 1960 σας λέω ότι χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε τίποτα ένα μεγάλο κομμάτι που θα έχει φύγει δεξιότερα την πρώτη Κυριακή χωρίς να πούμε τίποτα θα γυρίσει πίσω στις δεύτερες εκλογές. Είναι συναισθηματικός ο λόγος θα είναι η επιστροφή στην πολιτική μήτρα ανθρώπων  που προερχόμαστε από αυτή την παράταξη και πολλοί  είναι και στη δική μου ηλικία. Στην δεύτερες εκλογές οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να κυβερνηθεί η Ελλάδα. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο μόνος μου αντίπαλος είναι ο κακός μας εαυτός», είπε.

Διαβάστε επίσης

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα τρία μηνύματα της κυβέρνησης ενόψει της διπλής σύγκρουσης στη Βουλή

ΣΥΡΙΖΑ: Γλίτωσε τα χειρότερα, αισιοδοξεί για το φθινόπωρο – Μικρή δημοσκοπική ανάσα για το καλοκαίρι και στο βάθος… Τσίπρας

ΠΑΣΟΚ: Στο στόχαστρο ο «Πρωθυπουργός της παρακμής»  για τους συμψηφισμούς  – «Όμηρος των σκανδάλων»

Πηγή: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr

Back to top button