Κόσμος

Νέες απειλές από τον Αλί Χαμενεΐ: «Κανείς δεν μπορεί να ξεριζώσει την Ισλαμική Δημοκρατία»

Την πιο απειλητική του προειδοποίηση μέχρι σήμερα εξαπέλυσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εν μέσω αιματηρών διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τη χώρα και πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Ο Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σήμερα (14.10.2022) ότι κανείς δεν πρέπει να τολμήσει να σκεφτεί ότι μπορεί να ξεριζώσει την Ισλαμική Δημοκρατία στο Ιράν, παρά το γεγονός ότι στις διαδηλώσεις συμμετέχουν πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Οι διαδηλώσεις αυτές έχουν εξελιχθεί σε εκτεταμένες εκκλήσεις για πτώση του Χαμενεΐ, με συνθήματα όπως «Θάνατος στην Ισλαμική Δημοκρατία».

Η Μαχσά Αμινί πέθανε τρεις ημέρες μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη επειδή, σύμφωνα με τις αρχές, παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες, που τους επιβάλλει κυρίως να φορούν την μαντίλα.

Οι διαδηλώσεις σηματοδοτούν μια από τις πιο τολμηρές προκλήσεις στη θεοκρατική εξουσία από την επανάσταση του 1979, ακόμα κι αν οι αναταραχές δεν φαίνονται να βρίσκονται κοντά στην ανατροπή του συστήματος.

Ο Χαμενεΐ συνέκρινε την Ισλαμική Δημοκρατία με ένα άκαμπτο δέντρο. «Αυτό το δενδρύλλιο είναι ένα πανίσχυρο δέντρο τώρα και κανείς δεν πρέπει να τολμήσει να σκεφτεί ότι μπορεί να το ξεριζώσει», είπε σε δηλώσεις που προβλήθηκαν στην κρατική τηλεόραση.

Μέχρι και νεκρά παιδιά από τις ταραχές
Ορισμένες από τις πιο πολύνεκρες ταραχές έχουν σημειωθεί σε περιοχές όπου ζουν εθνοτικές μειονότητες με μακροχρόνιες δυσαρέσκειες κατά του κράτους, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων στα βορειοδυτικά και των Μπαλούτσι στα νοτιοανατολικά.

Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην καταστολή, συμπεριλαμβανομένων εφήβων κοριτσιών ενώ η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι τουλάχιστον 23 παιδιά έχουν πεθάνει.

Η ιρανική ηγεσία έχει κατηγορήσει για τη βία εχθρούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων ένοπλων αυτονομιστών και δυτικών δυνάμεων, κατηγορώντας τους για συνωμοσία κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button