Κόσμος

Νόμπελ Ειρήνης 2022: Απονέμεται στον Λευκορώσο ακτιβιστή δικηγόρο Άλες Μπιαλιάτσκι και δύο οργανισμούς

Ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άλες Μπιαλιάτσκι και δύο οργανισμοί τιμήθηκαν φέτος με το Νόμπελ Ειρήνης.

Η σημαντικότερη διάκριση του 20ου και 21ου αιώνα απονέμεται – με βάση τη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ – «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών».

Μαζί με τον Μπιαλιάτσκι που κατάγεται από τη Λευκορωσία, από την Ακαδημία τιμήθηκαν και δύο οργανισμοί: ο ρωσικός οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial και ο ουκρανικός οργανισμός Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες.

δεν είναι τυχαίο ότι το Νόμπελ απονεμήθηκε σε οργανισμούς από τις συγκεκριμένες χώρες, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους υποψήφιους για το Νόμπελ Ειρήνης ήταν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

BREAKING NEWS:
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2022 #NobelPeacePrize to human rights advocate Ales Bialiatski from Belarus, the Russian human rights organisation Memorial and the Ukrainian human rights organisation Center for Civil Liberties. #NobelPrize pic.twitter.com/9YBdkJpDLU

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 7, 2022

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button