Κόσμος

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022: Απονέμεται στην Γαλλίδα συγγραφέα Ανί Ερνό

Η Γαλλίδα συγγραφέας Ανί Ερνό κέρδισε φέτος το Νόμπελ Λογοτεχνίας, τη σημαντικότερη διάκριση του 20ου και 21ου αιώνα, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία.

«Στο βιβλίο της L’ occupation, η Ερνό ανατέμνει την κοινωνική μυθολογία του ρομαντικού έρωτα. Με βάση σημειώσεις σε ένα ημερολόγιο που καταγράφει την εγκατάλειψή της από έναν εραστή, εξομολογείται και επιτίθεται σε μια εικόνα του εαυτού της που βασίζεται σε στερεότυπα. Η γραφή γίνεται ένα αιχμηρό όπλο που αναλύει την αλήθεια» αναφέρει η Σουηδική Ακαδημία.

BREAKING NEWS:
The 2022 #NobelPrize in Literature is awarded to the French author Annie Ernaux “for the courage and clinical acuity with which she uncovers the roots, estrangements and collective restraints of personal memory.” pic.twitter.com/D9yAvki1LL

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 6, 2022

«Η Ανί Ερνό πιστεύει στην απελευθερωτική δύναμη της γραφής. Το έργο της είναι ασυμβίβαστο και γραμμένο σε απλή γλώσσα, καθαρό» συμπληρώνει η ανακοίνωση.

The 2022 #NobelPrize laureate in literature Annie Ernaux believes in the liberating force of writing. Her work is uncompromising and written in plain language, scraped clean. pic.twitter.com/la80uMiSa8

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 6, 2022

Αύριο, Παρασκευή, θα απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης ενώ την επόμενη Δευτέρα τα βραβεία Οικονομικών Επιστημών θα κλείσουν και τον φετινό γύρο απονομής των βραβείων.

Για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης φέτος υπάρχουν 343 υποψήφιοι και μεταξύ των φετινών φαβορί με βάση τα γραφεία στοιχημάτων είναι η εφημερίδα Kyiv Independent, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR).

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button