Ο «αφελληνισμός» του Χρηματιστηρίου επισπεύδεται, η εγχώρια επιχειρηματική ελίτ συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου «Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε» επιθυμεί να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό ότι, στο πλαίσιο της αξιολόγησης της αυτόκλητης πρότασης εξαγοράς με ανταλλαγή μετοχών από την Euronext… Το ΔΣ συνεχίζει να αξιολογεί την πρόταση σε πλήρη συμμόρφωση προς τις θεσμικές του υποχρεώσεις έναντι όλων των μετόχων και των λοιπών ενδιαφερόμενων μερών, και υποστηρίζεται από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο Morgan Stanley και εξειδικευμένους νομικούς συμβούλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί καμία συμφωνία. Σε περίπτωση που υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις, η Εταιρεία θα προβεί σε έγκαιρη και κατάλληλη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού».
Με αυτή την τυπική ανακοίνωση η διοίκηση του Χρηματιστηρίου επιχείρησε σήμερα (24/7) να διαψεύσει διακριτικά τις πληροφορίες ότι η απόφαση για αποδοχή της εξαγοράς από το Euronext έχει ήδη ληφθεί και ότι η δημοσιοποίησή της είναι θέμα 24ώρων. Ωστόσο, οι πληροφορίες από εγκυρότατες πηγές επιμένουν ότι η σχετική ανακοίνωση θα γίνει το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα.
Η βούληση για πώληση του 100% της ΕΧΑΕ στην διεθνή Euronext που ελέγχει ήδη άλλα επτά χρηματιστήρια υπάρχει και σε εταιρικό επίπεδο, αλλά πολύ περισσότερο σε πολιτικό. Η κυβέρνηση και η νυν ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί ότι η ένταξη σε έναν ευρωπαϊκό όμιλο δίπλα σε μεγάλα χρηματιστήρια όπως του Παρισιού ή του Μιλάνου είναι μια αλλαγή πίστας για το «περιφερειακό» ελληνικό χρηματιστήριο, που έπειτα από την απαξίωσή του στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων και την υποβάθμισή του στις αναδυόμενες αγορές, θεωρείται έτοιμο να αναβαθμιστεί στη βαθμίδα των αναπτυγμένων. Αλλωστε, τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και οι αναλυτές τους που επηρεάζουν τους κυνηγούς του γρήγορου πλούτου έχουν ανακηρύξει το ΧΑ παγκόσμιο πρωταθλητή των αποδόσεων για το 2024.
Η άλλη όψη της εξαγοράς
Αλλά ακριβώς αυτές οι επιδόσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η εκτόξευση των συναλλαγών πάνω στις μετοχές 150 και πλέον εταιρειών σε ποσά άνω των 250 εκατ. ευρώ τη μέρα – που μάλιστα δεν προέρχονται από την «τσουρουφλισμένη» από τη φούσκα του 1999 «μαρίδα» αλλά από γερά επενδυτικά χαρτοφυλάκια και αρκετά ξένα – τροφοδοτούν και τον ακριβώς αντίστροφο προβληματισμό: μήπως δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να περάσει το ελληνικό χρηματιστήριο σε ξένα χέρια και να μεταφερθεί ο έλεγχός του στο Παρίσι και το Αμστερνταμ, που είναι τα κέντρα λήψης αποφάσεων του Euronext;
Προς το παρόν σε αυτόν τον προβληματισμό έχει προσχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνοντας ότι η πώληση «θα είναι μια άνευ προϋποθέσεων παράδοση μιας κρίσιμης εθνικής υποδομής χωρίς διαπραγμάτευση και χωρίς ρητές εγγυήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο θέσεις εργασίας, τεχνογνωσία και εθνική κυριαρχία και δημιουργώντας πιθανώς εμπόδια στην πρόσβαση των ΜμΕ σε άντληση κεφαλαίων». Σχετική ερώτηση, κατά πληροφορίες, αναμένεται να καταθέσει και το ΠΑΣΟΚ.
Τι λένε οι εργαζόμενοι στο ΧΑ
Πολύ πιο ουσιαστική είναι η δημόσια παρέμβαση των 256 έμπειρων εργαζόμενων του Χρηματιστηρίου, που μέσω του Σωματείου τους έχουν εκφράσει την ανησυχία τους όχι μόνο για τις θέσεις εργασίας τους, αλλά και για τον κίνδυνο να χαθεί ο στρατηγικός ρόλος του ΧΑ ως αυτόνομος πυλώνας της εθνικής οικονομίας και ως πηγή χρηματοδότησης των εγχώριων επιχειρήσεων.
Στα επιχειρήματα τους περιλαμβάνουν τη μελέτη της πορείας των άλλων εθνικών χρηματιστηρίων που εξαγοράστηκαν από το Euronext, όπως της Λισαβόνας, του Δουβλίνου, του Μιλάνου και του Όσλο. Και η εξέλιξη αυτών των χρηματιστηρίων δεν ήταν καθόλου θετική (αν και αντίθετα, το γαλλικό και το ολλανδικό χρηματιστήριο έγιναν βασικοί υποδοχείς των επενδυτικών κεφαλαίων που έφευγαν από τα υπόλοιπα).
«Το Χρηματιστήριο Αθηνών κινδυνεύει να μετατραπεί σε απλό περιφερειακό υποκατάστημα», είναι το βασικό συμπέρασμα του Σωματείου των εργαζομένων στο ΧΑ. Το οποία πήρε μάλιστα την πρωτοβουλία να στείλει επιστολή προς τον CEO και πρόεδρο του Ομίλου Euronext, Stéphane Boujnah, με την οποία ζητάνε δεσμεύσεις ότι δεν θα γίνουν υποχρεωτικές απολύσεις, ότι θα γίνουν σεβαστές οι συμβάσεις εργασίας τους, ότι αν ο διεθνής όμιλος θελήσει μείωση προσωπικού να προτείνει ένα δίκαιο και γενναιόδωρο σχέδιο εθελουσίας εξόδου, καθώς και ότι στρατηγικές λειτουργίες του ΧΑ θα μείνουν στην Αθήνα.
Το τίμημα και η σιωπή των επιχειρηματικών ενώσεων
Κανονικά, αυτά που προβάλλουν οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να τα διαπραγματεύεται η κυβέρνηση και η υψηλά αμειβόμενη διοίκηση και πολυάνθρωπη διευθυντική ηγεσία του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος, η Morgan Stanley, δεν πρόκειται να ασχοληθεί με κάτι παραπάνω από το τίμημα της εξαγοράς. Το Euronext είχε προτείνει 6,90 ευρώ ανά μετοχή (περίπου 400 εκατ ευρώ), η μετοχή του ΧΑ κινείται ήδη προς τα 7,5 ευρώ ανά μετοχή (ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 450 εκατ.), επομένως μια αξιοπρεπής τιμή δεν μπορεί να κινηθεί κάτω από τα 500 εκατ. (8,3 ευρώ ανά μετοχή).
Αλλά το τίμημα της εξαγοράς είναι εντελώς δευτερεύον, ίσως και τριτεύον σε σχέση με το ουσιαστικό θέμα της αξιοποίησης και του ελέγχου μιας πηγής χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων των εισηγμένων επιχειρήσεων, και δη σε μια περίοδο ζωηρών και πυκνών αναδιαρθρώσεων και συμμαχιών στην ενέργεια, στην ψηφιακή μετάβαση, στις τηλεπικοινωνίες, στα τρόφιμα. Και από αυτή την άποψη είναι εξαιρετικά παράδοξο το γεγονός ότι καμιά από τις εγχώριες επιχειρηματικές ενώσεις, ειδικά αυτές στις οποίες συμμετέχουν οι εισηγμένες εταιρείες, οι θυγατρικές τους ή άλλες συνδεδεμένες με αυτές, δεν έχει πει το παραμικρό για την εξέλιξη.
Τους είναι αδιάφορο; Τη στιγμή που έπειτα από πολλά χρόνια κάτι κινείται στο ΧΑ, πέρα από τον αδηφάγο τραπεζικό τομέα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον κερδοσκοπικών κυρίως κεφαλαίων, καταγράφονται δειλά νέες εισαγωγές, αυξήσεις κεφαλαίου, ομολογιακά δάνεια, που τραβούν φρέσκο χρήμα (έστω και με στεγνά κερδοσκοπικά κίνητρα), είναι άνευ σημασίας για τον ΣΕΒ, τους εξαγωγείς, τον κατασκευαστικό τομέα, τους ενεργειακούς ομίλους, τους βιομηχανικούς κλάδους το ενδεχόμενο να φύγει εκτός Ελλάδας ο έλεγχος του ΧΑ; Και μαζί να φύγει προς άλλες αγορές το χρήμα που σήμερα πέφτει σε εγχώρια επιχειρηματικά σχέδια.
Μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε, λοιπόν, ότι ένα σημαντικό μέρος της εγχώριας επιχειρηματικής ελίτ προτιμά το «σιγουράκι» του κρατικού χρήματος, μέσω δημοσίων συμβάσεων, ΕΣΠΑ, Ταμείου Ανάκαμψης και λοιπών ευρωπαϊκών ταμείων, αντί των ρίσκων μιας εκ φύσεως κερδοσκοπικής αγοράς. Ποιος θυμάται πια τους όρκους πίστης στον «λαϊκό καπιταλισμό» και στη «δημοκρατία των μετόχων»;
Διαβάστε επίσης
Ξεκινά η καταβολή αναδρομικών σε 80.000 συνταξιούχους τέλη Ιουλίου
Μηδενικές χρεώσεις στα ΑΤΜ: Αναλήψεις χωρίς προμήθεια από τις 11 Αυγούστου – Κατατέθηκε η τροπολογία
Πηγή: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | topontiki.gr