Πολιτική

Ο Νίκος Παπανδρέου στηρίζει Γερουλάνο για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Την στήριξη του στον Παύλο Γερουλάνο εκφράζει με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου.

O Νίκος Παπανδρέου τονίζει μεταξύ άλλων στο άρθρο του: «Στην παρούσα ιστορική συγκυρία η παράταξη έχει ανάγκη από έναν αρχηγό που θα συνθέσει πολιτικές, θα απελευθερώσει στελέχη, θα έχει διεθνές δίκτυο και ίδια γνώση της πραγματικής οικονομίας».

Και κλείνει λέγοντας: «Κατά την προσωπική μου άποψη αυτά τα χαρακτηριστικά τα συγκεντρώνει ο Παύλος Γερουλάνος. Αν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος αποφασίσουν να του δώσουν την ιστορική αυτή ευκαιρία, πιστεύω ότι μπορεί να την αξιοποιήσει προς όφελος της παράταξης και της κοινωνίας».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο :

Στην παρούσα ιστορική συγκυρία η παράταξη έχει ανάγκη από έναν αρχηγό που θα συνθέσει πολιτικές, θα απελευθερώσει στελέχη, θα έχει διεθνές δίκτυο και ίδια γνώση της πραγματικής οικονομίας. Κατά την προσωπική μου άποψη αυτά τα χαρακτηριστικά τα συγκεντρώνει ο Παύλος Γερουλάνος.

Στην προσπάθεια για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να διδαχθούμε από την εκλογική στασιμότητα της παράταξης, αλλά και τις εξελίξεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Τα τελευταία χρόνια σοβούσε σοβαρή κρίση ηγεσίας που εν τέλει εκφράστηκε σε διαδοχικές εκλογές ως κρίση πολιτικής εκπροσώπησης. Βέβαια, οι «νέες» αντιλήψεις που φέρνουν διαφόρους να κάνουν ρεσάλτο σε πολιτικούς φορείς, λες και είναι εταιρείες, οδηγούν νομοτελειακά σε πολιτικό αδιέξοδο.

Συνιστούν έκφραση άκρατων προσωπικών φιλοδοξιών χωρίς καμία κοινωνική και πολιτική τεκμηρίωση. Η εκλογή «από τη βάση», την οποία εισήγαγε ο Γιώργος Παπανδρέου ώστε να γεφυρώσει το δημοκρατικό έλλειμμα που προϋπήρχε, τουλάχιστον ως προς την εκλογή του αρχηγού του κόμματος, δεν συνιστά λευκή επιταγή. Η διατήρηση και εδραίωση της ηγεσίας απαιτεί υψηλού επιπέδου πολιτική στάση και συμπεριφορά.

Τα ισχυρά κόμματα απαιτούν αποφασισμένους αρχηγούς, αλλά οι ισχυροί αρχηγοί εκπορεύονται από τα ακμαία κόμματα, όχι το αντίστροφο. Η ανάδειξη ηγεσίας είναι αναγκαία συνθήκη, όχι όμως ικανή. Το πολιτικό σώμα έχει ανάγκη συγκροτημένων πολιτικών θέσεων, αίσθημα σκοπού και αποστολής και πάνω από όλα στελέχη που είναι σε διαρκή επαφή και σύνδεση με την κοινωνία. Σε αυτά δεν χωράει το πρώτο πρόσωπο. Είναι συλλογικές διαδικασίες.

Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πρέπει να μπορεί να συνθέσει θέσεις, απόψεις και γενιές. Με πάθος αλλά χωρίς εμπάθεια. Με ανανέωση αλλά χωρίς αποκλεισμούς. Με συμφωνίες αλλά χωρίς συναλλαγές. Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη να συνθέσει τις ικανότητες των άξιων πολιτικών στελεχών και των μελών του και να λειτουργήσει με δημοκρατικό τρόπο, ώστε να εκφράσει τις ανάγκες της κοινωνίας που είναι επιτακτικές. Να εκφράσει την ανάγκη για ισχυρή οικονομία με ισότητα και δικαιοσύνη, γιατί έτσι μόνο μπορούμε να έχουμε ισχυρή Ελλάδα.

Στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ πέτυχε διότι συνδύασε τις ανάγκες της κοινωνίας και τις διαχρονικές του αξίες με την τεχνοκρατική επάρκεια. Το κόμμα ακόμη διατηρεί υψηλό φρόνημα διακυβέρνησης. Αντιστοίχως, ο επικεφαλής του κόμματος πρέπει να έχει ίδια άποψη για την οικονομική παραγωγή καθώς και σχετική εμπειρία. Αυτό αφορά τα πολιτικά κόμματα οριζοντίως και δίχως εξαιρέσεις. Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει πραγματική άποψη για το πώς λειτουργεί η πραγματική οικονομία.

Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα πατριωτικό. Οι σημαντικότερες διεθνείς επιτυχίες της χώρας μας τα τελευταία 40 χρόνια είναι συνυφασμένες με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει στιβαρή και νηφάλια άποψη για τα εξωτερικά θέματα, αντίστοιχη εμπειρία και επαφές στο διεθνές στερέωμα.

Πολλοί από τους συμπολίτες μας θεωρούν το ΠΑΣΟΚ ένα σημαντικό κεφάλαιο του πολιτικού μας συστήματος. Θεωρώ ότι θα δικαιωθούν μέσα σε σύντομο ιστορικό χρόνο. Στην παρούσα ιστορική συγκυρία η παράταξη έχει ανάγκη από έναν αρχηγό που θα συνθέσει πολιτικές, θα απελευθερώσει στελέχη, θα έχει διεθνές δίκτυο και ίδια γνώση της πραγματικής οικονομίας. Κατά την προσωπική μου άποψη αυτά τα χαρακτηριστικά τα συγκεντρώνει ο Παύλος Γερουλάνος. Αν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος αποφασίσουν να του δώσουν την ιστορική αυτή ευκαιρία, πιστεύω ότι μπορεί να την αξιοποιήσει προς όφελος της παράταξης και της κοινωνίας.

449807227 1481507065846023 3370932900439884517 n

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button