Ο Ζελένσκι ζητάει τώρα από την Ευρώπη να πληρώσει και τους στρατιώτες της Ουκρανίας – «Μόνο όπλα μας δίνουν»

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να ζητήσει από τους Ευρωπαίους συμμάχους να χρηματοδοτήσουν τις αυξήσεις των μισθών για τα ουκρανικά στρατεύματα που πολεμούν με τις ρωσικές δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη έλλειψη νεοσυλλέκτων.
Την ώρα που ολοένα και περισσότεροι Ουκρανοί χάνουν την πίστη τους στον Ζελένσκι κι ενώ η χώρα «βυθίζεται» σε σκάνδαλα διαφθοράς, με την κυβέρνηση να κάνει ότι μπορεί για να καταστείλλει τους θεσμούς που την… καταπολεμούν, οι διαδηλώσεις κατά του Ουκρανού προέδρου φουντώνουν. Το πρόσφατο κύμα συλλήψεων και ερευνών εναντίον πιστών του Ζελένσκι υποδηλώνει σοβαρές πολιτικές εσωτερικές διαμάχες στην καρδιά της κυβέρνησης του Κιέβου – και επίσης μια απερίσκεπτη ετοιμότητα να εξοντώσει τους επικριτές του καθεστώτος του.
«Εκμεταλλευόμενος τον πόλεμο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάνει τα πρώτα αλλά σίγουρα βήματα προς τον διεφθαρμένο αυταρχισμό», λένε οι επικριτές του, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις αυταρχικές μεθόδους προσαγωγής νεαρών Ουκρανών προκειμένου να τους στείλουν στην πρώτη γραμμη του μετώπου.
«Στο παρελθόν, οι Ευρωπαίοι αρνήθηκαν να χρηματοδοτήσουν τους μισθούς των στρατιωτικών μας, μόνο όπλα μας έδιναν. Ο στρατός μας μπορεί να είναι το όπλο που θα προστατεύσει όλους», δήλωσε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους στο Κίεβο την Πέμπτη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση θέλει να παρακινήσει περισσότερους εθελοντές προσφέροντας σημαντικές αμοιβές σε όσους υπογράφουν στρατιωτικές συμβάσεις. Ωστόσο, η αύξηση των αμοιβών των στρατιωτών θα αυξήσει το βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό της Ουκρανίας, του οποίου το έλλειμμα πέρυσι ξεπέρασε το 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος εν μέσω τεράστιων στρατιωτικών δαπανών. Η Ουκρανία βασίζεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια από τους ξένους συμμάχους της, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν απορρίψει την ιδέα της άμεσης κάλυψης των στρατιωτικών αναγκών.
Ταυτόχρονα, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο παρέχει πρόγραμμα δανείων αξίας περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προτρέπει το Κίεβο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Σβιρίντενκο σε συνέντευξή της στο Bloomberg News. Σύμφωνα με την ίδια, οι χρηματοδότες έχουν διαθέσει μόνο το ήμισυ των περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για τον προϋπολογισμό των επόμενων δύο ετών.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ουκρανία χρειάζεται 25 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την παραγωγή drones, εξοπλισμού και πυραύλων για την άμυνα κατά της Ρωσίας, γεγονός που θα οδηγήσει σε έλλειμμα προϋπολογισμού 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος.
Είπε ότι έχει αρχίσει να συζητά το θέμα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούττε, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κίρ Σταρμερ, καθώς και με αξιωματούχους των ΗΠΑ.
«Πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο θέμα», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.
Οργή για τις απαγωγές
Εν τω μεταξύ, η δυσαρέσκεια, η αντίσταση και ο θυμός αυξάνονται για τα επιθετικά μέτρα που λαμβάνουν οι αρχές για την βίαια ένταξη νέων ανδρών στο στρατό – μια διαδικασία γνωστή ως «λεωφοριοποίηση» (Busification).
Σε αντίθεση με τον ρωσικό στρατό, ο οποίος αποτελείται από συμβασιούχους στρατιώτες, η Ουκρανία έχει θεσπίσει την πλήρη κινητοποίηση των ανδρών άνω των 26 ετών που δεν απασχολούνται σε ζωτικής σημασίας εργασία.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ουκρανίας γεμίζουν καθημερινά με βίντεο με άνδρες που μπαίνουν σε βανάκια από αξιωματικούς στρατολόγησης, μερικές φορές υπό την απειλή όπλου. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς που στρατολογούνται με τη βία φαίνεται να μην έχουν ιδιαίτερη επιθυμία να πολεμήσουν.
Τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, η Εισαγγελία της Ουκρανίας ανέφερε ότι άνοιξε 107.672 νέες ποινικές υποθέσεις για λιποταξία. Από το 2022 έχουν κινηθεί περίπου 230.804 τέτοιες ποινικές υποθέσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι περισσότεροι στρατιώτες έχουν λιποτακτήσει από τον ουκρανικό στρατό από όσους υπάρχουν στον σημερινό βρετανικό, γαλλικό και γερμανικό στρατό μαζί.
Όσοι παραμένουν στο μέτωπο είναι εξαντλημένοι. Οι Ουκρανοί στρατιώτες υπηρετούν μέχρι να έρθει το τέλος των εχθροπραξιών, το οποίο σημαίνει ότι ορισμένοι πολεμούν συνεχώς επί 3μιση χρόνια.
Ένα σχέδιο νόμου για την αποδέσμευση του στρατιωτικού προσωπικού από την υπηρεσία μετά από 36 μήνες το «έπνιξε» η κυβέρνηση πέρυσι, υπό τον φόβο ότι το προσωπικό που αποχωρεί δεν θα μπορούσε να αντικατασταθεί. Κανένας άνδρας ηλικίας 18 έως 60 ετών δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει τη χώρα από τον Φεβρουάριο του 2022 χωρίς ειδική άδεια.