Πολιτική

Οικονόμου: Είναι ώρα ενσυναίσθησης, σεβασμού και συμπαράστασης στον πόνο των συγγενών

«Θα ήθελα και από το βήμα αυτό να εκφράσω τη βαθύτατη οδύνη μας για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που μας έχει συγκλονίσει όλους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μας, η μέριμνά μας σταθερά βρίσκονται στους οικείους των θυμάτων και των αγνοουμένων και στους τραυματίες. Όλοι είμαστε συντετριμμένοι από το τραγικό συμβάν στα Τέμπη. Δεκάδες ανθρώπινα δράματα, πόνος, αβάσταχτος πόνος, εικόνες που συνθλίβουν την καρδιά και την ψυχή όλων μας. Τα λόγια είναι ανεπαρκή, είναι φτωχά, είναι λίγα για να εκφράσουν αυτό που συνέβη και κυρίως αυτό που προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα σε όσους βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας».

Υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στους συγγενείς και τους οικείους των θυμάτων και ταυτόχρονα θέλουν να αποδώσουν τα εύσημα στους διασώστες, σε όλους τους ανθρώπους που σε μια τόσο δύσκολη και ψυχικά επώδυνη αποστολή έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους. Για άλλη μια φορά επιτέλεσαν και επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους, τόνισε.

Αναφέρθηκε στην κήρυξη τριήμερου πένθους και επανέλαβε ότι η κηδεία των θυμάτων θα γίνει δημοσία δαπάνη. Επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή του τραγικού συμβάντος ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν συνεχώς για την τραγωδία και μετέβη χθες στο σημείο όπου είδε από κοντά την πορεία των ερευνών για τον εντοπισμό των αγνοουμένων ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Λάρισας, όπου συνομίλησε με τους συγγενείς των θυμάτων, με το ιατρικό προσωπικό και ενημερώθηκε για την πορεία ταυτοποίησης των θυμάτων και αντιμετώπισης των περιστατικών.

Πρόσθεσε ότι άμεση υπήρξε από την πρώτη στιγμή η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, οι αρμόδιοι υπουργοί βρέθηκαν από το βράδυ της Τρίτης στο συντονιστικό κέντρο του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Υγείας και η υφυπουργός στη Λάρισα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στη Θεσσαλονίκη και στην Κατερίνη ενώ στα Τέμπη μετέβη και ο υφυπουργός Μεταφορών.

«Δόθηκε έμφαση από την πρώτη στιγμή στην περίθαλψη των τραυματιών, στην ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων και στην ψυχολογική υποστήριξη των συγγενών», είπε και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα διευκολύνσεων.

Ενημέρωσε επίσης ότι έχουν ήδη ταυτοποιηθεί 9 σοροί από το δείγμα DNA που έδωσαν χθες συγγενείς και που ελήφθη από τα θύματα και η διαδικασία θα συνεχιστεί με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς κάτι που αποτελεί προτεραιότητα να βγει σε πέρας η διαδικασία.

Αναγνώρισε ότι οι απώλειες και οι πληγές που αυτές δημιούργησαν, τα ψυχικά και σωματικά τραύματα όσων επέζησαν, το ψυχικό άλγος όλων μας των κατοίκων αυτής της χώρας και όχι μόνο είναι τεράστια και είναι δύσκολα διαχειρίσιμα κυρίως αυτή τη στιγμή.

Υπογράμμισε ότι το μέγεθος της τραγωδίας είναι τέτοιο που επιβάλλεται η αντίδρασή μας και σε άλλα επίπεδα. Ξεκίνησε ήδη η έρευνα για τη διαπίστωση των αιτίων του δυστυχήματος, παράλληλα για την επίσπευση και την πληρότητα των ερευνών έχει αναλάβει ο εισαγγελέας Λαρίσης με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου ενώ έχει συλληφθεί ο σταθμάρχης Λάρισας.

Επεσήμανε ότι πέρα από τη διαλεύκανση των αιτιών και την απόδοση ευθυνών είναι αναγκαίο η τραγική αυτή εμπειρία να αναλυθεί σε βάθος ώστε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην επαναληφθεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Αναφέρθηκε στη σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού, στην παραίτηση του αρμόδιου υπουργού κ. Καραμανλή που ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη με μια πράξη πολιτικής γενναιότητας ενώ το ίδιο έπραξαν και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.

Επεσήμανε επίσης ότι ο μεταβατικός υπουργός κ. Γεραπετρίτης θα προχωρήσει αμέσως στη σύσταση ανεξάρτητης υπερκομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος αλλά και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.

Υπογράμμισε ότι ενώ πολλές παθογένειες αντιμετωπίστηκαν σε μεγάλο εύρος και στον τομέα των σιδηροδρόμων είναι αλήθεια ότι «δεν καταφέραμε να τις εξαλείψουμε γι αυτό άλλωστε και αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Χωρίς υποκρισία και χωρίς να κρυβόμαστε», είπε.

Μίλησε για ώρα πένθους και περισυλλογής απέναντι στην απώλεια δεκάδων ανθρώπων.

«Είναι η ώρα ενσυναίσθησης, σεβασμού, συμπαράστασης και σιωπής στον πόνο των συγγενών που ξαφνικά από τη μια στιγμή στην άλλη, αναπάντεχα, έχασαν σχεδόν τα πάντα».

Μίλησε για την απώλεια ενός ανθρώπου που είναι μια βαριά πληγή που ποτέ και με τίποτα δεν μπορεί να αντικατασταθεί και για το χρέος να φροντίσουμε ως Πολιτεία τους τραυματίες, τους ανθρώπους που βίωσαν τα τραγικά συμβάντα και να σταθούμε πλάι για όσο χρειαστεί στους συγγενείς των θυμάτων. Έχουμε χρέος να αποδώσουμε ευθύνες αλλά και να κάνουμε τα πάντα κυρίως για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές, είπε κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Back to top button