Κόσμος

Ουκρανία: Νέοι βομβαρδισμοί στην περιφέρεια του Κιέβου – Η Βρετανία στέλνει αντιαεροπορικούς πυραύλους

Οικισμός στην περιφέρεια του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, βομβαρδίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, ανακοίνωσε η περιφερειακή διοίκηση μέσω της πλατφόρμας Telegram.

«Σωστικά συνεργεία ήδη εργάζονται επιτόπου», ανέφερε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι βομβαρδίστηκε ή πού ακριβώς.

Αντιαεροπορικούς πυραύλους AMRAAM στέλνει στην Ουκρανία η Βρετανία

Η Βρετανία θα στείλει στην Ουκρανία επιπλέον αντιαεροπορικούς πυραύλους ικανούς να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους Κρουζ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.

Η ανακοίνωση εγγράφεται στη βούληση που επέδειξαν σύμμαχοι της Ουκρανίας που συνεδρίασαν χθες Τετάρτη στις Βρυξέλλες να βοηθήσουν το Κίεβο να ενισχύσει το ταχύτερο την αντιαεροπορική του άμυνα, μετά το κύμα εντατικών ρωσικών βομβαρδισμών σε μεγάλες πόλεις της χώρας τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Πύραυλοι AMRAAM, που θα παραδοθούν «τις επόμενες εβδομάδες» στο Κίεβο και θα μπορούν να βάλλονται από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας NASAMS που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ, θα είναι οι πρώτοι που θα στείλει το Λονδίνο με τη δυνατότητα να καταρρίπτουν πυραύλους Κρουζ, διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι πύραυλοι αυτοί θα βοηθήσουν να προστατευθούν εθνικές υποδομές καίριας σημασίας της Ουκρανίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη, το Λονδίνο διαβεβαίωσε πως θα σταλούν εκατοντάδες επιπλέον πύραυλοι για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και εκατοντάδες UAVs για να υποστηριχθεί η δυνατότητα συλλογής πληροφοριών των ένοπλων δυνάμεων του Κιέβου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει ακόμη 18 κανόνια, τα οποία θα προστεθούν στα 64 που έχουν παραδοθεί ήδη.

«Τα όπλα αυτά θα βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπίζεται τους αιθέρες της από επιθέσεις και θα ενισχύσει την άμυνά της μαζί με τα αμερικανικά NASAMS», διαβεβαίωσε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

Η βρετανική ανακοίνωση καταγράφεται πριν από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του NATO στις Βρυξέλλες σήμερα και ενώ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξιώνει να δημιουργηθεί αντιπυραυλική «ασπίδα» πάνω από την Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, διαβεβαίωσε ότι η προμήθεια συστημάτων ικανών να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους είναι «προτεραιότητα».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button