Πολιτική

Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ: Να σταματήσουν οι απειλές της Τουρκίας – Συμφωνία να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε σήμερα 40λεπτη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση που έγινε χωρίς την παρουσία μεταφραστών υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών δίαυλων επικοινωνίας και συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, και η ανάγκη δημιουργίας κλίματος σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.

Από την ελληνική πλευρά διαμηνύθηκε ότι η ένταση δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί όσο η Τουρκία εξακολουθεί να διατυπώνει επιθετική ρητορική και απειλές που φθάνουν μέχρι την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Συμφωνήθηκε να μείνει ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των δύο υπουργών προκειμένου να αποκατασταθεί ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας όπως άλλωστε αρμόζει σε χώρες που είναι σύμμαχες στο ΝΑΤΟ.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos’un NATO Karargâhında gerçekleştirdikleri görüşmeden görüntüler…https://t.co/Drt3jaTZPp#MSB #HulusiAkar pic.twitter.com/mIAKDYwggh

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) October 13, 2022

Φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο στη σημερινή εξέλιξη έπαιξε το γεγονός ότι χθες, στη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, παραδέχτηκε ότι είναι αδιανόητο να διατυπώνονται αμφισβητήσεις κυριαρχίας από ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ σε άλλο κράτος μέλος της Συμμαχίας.

Δείτε βίντεο από τη συνάντηση:

(VIDEO) Türkiye’s National Defense Minister Hulusi Akar met with his Greek counterpart Nikolaos Panagiotopoulos as part of NATO defense ministerial meeting in Brussels pic.twitter.com/ufujzGV7P7

— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) October 13, 2022

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Όστιν

Tη «συνεχιζόμενη αμυντική συνεργασία και τη σημασία της περιφερειακής σταθερότητας» συζήτησαν εν τω μεταξύ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, σύμφωνα με tweet του δεύτερου.

Ειδικότερα, ο κ. Λόιντ σημείωσε: «Συναντήθηκα σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για να συζητήσουμε τη συνεχιζόμενη αμυντική συνεργασία και τη σημασία της περιφερειακής σταθερότητας».

I met today with Greek Minister of Defense Nikos Panagiotopoulos to discuss ongoing defense cooperation and the importance of regional stability. pic.twitter.com/0JNSd4dSSm

— Secretary of Defense Lloyd J. Austin III (@SecDef) October 13, 2022

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button