Υγεία

«Πληγή» για υγεία και οικονομία το Long COVID: Koντά σε ένα τεστ έγκαιρης διάγνωσης οι επιστήμονες

Είκοσι πρωτεΐνες που μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο ενός ασθενούς να εμφανίσει Long COVID εντόπισαν οι επιστήμονες από το UCL του Λονδίνου.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας εξέτασης αίματος ικανής να ανιχνεύει εγκαίρως τη συγκεκριμένη κατάσταση, που πλήττει μεγάλο ποσοστό ασθενών περίπου τρεις μήνες μετά τη νόσηση προκαλώντας μια ευρεία γκάμα συμπτωμάτων που δεν μπορούν να εξηγηθούν από κάποια άλλη παθολογική οντότητα.

Η μέτρηση των πρωτεϊνών θα μπορούσε να προβλέψει τον κίνδυνο περίπου έξι εβδομάδες μετά τη νόσηση και να συμβάλει σε έγκαιρες παρεμβάσεις για την πρόληψη και τη βέλτιστη διαχείριση του συνδρόμου, που συνοδεύεται από αναπηρία και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών, καθώς προκαλεί βαριά κόπωση που φτάνει μέχρι την εξάντληση και νοητικά προβλήματα, σε βαθμό που οι πάσχοντες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Πολλοί ασθενείς με long COVID αισθάνονται να εξάντληση μετά από καταπόνηση, σωματική ή διανοητική. Επίσης κάποιοι δυσκολεύονται να έχουν ξεκούραστο ύπνο. Όσοι δεν σκέφτονται καθαρά ή έχουν προβλήματα με τη μνήμη, την επεξεργασία πληροφοριών και την προσοχή κινδυνεύουν να κάνουν λάθη. Ο πόνος είναι ένα ακόμη εξουθενωτικό σύμπτωμα που μπορεί να διαταράξει την καθημερινή ζωή και την ικανότητα ενός ατόμου να εργάζεται.

Πρόσφατοι υπολογισμοί αναφέρουν ότι οι επιπτώσεις από το σύνδρομο θα κοστίσουν μόνο στην αμερικανική οικονομία τρισεκατομμύρια δολάρια, επηρεάζοντας κάθε παραγωγικό κλάδο. Τα στοιχεία έδειξαν ότι περίπου 4.000.000 Αμερικανοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εργασία τους λόγω του Long COVID.

Οι πρωτεΐνες

Αναλύοντας δεδομένα από 156 υγειονομικούς που είχαν νοσήσει ελαφρά, οι ερευνητές του UCL εντόπισαν είκοσι πρωτεΐνες, πολλές από τις οποίες συνδέονται με τη θρόμβωση και τη φλεγμονή, με την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και με την αύξηση των επιπέδων σιδήρου στο αίμα, οι οποίες επηρεάζονται κατά την ήπια νόσηση και οποίες εκτιμάται πως, αν μετρηθούν, μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο για Long COVID. Άλλωστε οι περισσότερες θεωρίες υποστηρίζουν ότι το Long COVID και όλα τα συμπτώματα που προκαλεί έχουν να κάνουν με την επιμονή φλεγμονή ή με μικρούς θρόμβους.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button