Υγεία

ΠOY: Αναθεωρεί τις οδηγίες για μάσκες και καραντίνα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναθεώρησε τις οδηγίες του για τις μάσκες.

Μέχρι σήμερα είχε περιορίσει τη χρήση του σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως μετά την πρόσφατη έκθεση σε κρούσμα κορονοϊού, όταν κάποιος έχει ή υποψιάζεται ότι έχει κορονοϊό, όταν κάποιος βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και για όλους όσους βρίσκονται σε μέρη με πολύ κόσμο και κακό εξαερισμό.

Ο ΠΟΥ στη σχετική του ανακοίνωση τονίζει ότι οι μάσκες εξακολουθούν να είναι ένα εργαλείο – κλειδί κατά του COVID-19 και με δεδομένη την ταχεία εξάπλωσή του επεκτείνει την χρήση τους, σύμφωνα με τις τοπικές επιδημιολογικές τάσεις: Όπου δηλαδή υπάρχουν υψηλά ποσοστά νοσηλειών και χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης ή ανοσίας του πληθυσμού.

Λιγότερες μέρες καραντίνα για τους ασυμπτωματικούς

Η καραντίνα των ατόμων που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό μπορεί να ανασταλεί μόλις το άτομο έχει στα χέρια του ένα αρνητικό τεστ.

Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα για testing, οι οδηγίες προτείνουν για τα άτομα με συμπτώματα, 10 μέρες απομόνωση από την έναρξη των συμπτωμάτων, ενώ οι προηγούμενες οδηγίες προέβλεπαν καραντίνα για 10 μέρες, συν τουλάχιστον 3 μέρες μετά την παύση των συμπτωμάτων.

Για τους ασυμπτωματικούς θετικούς στον κορονοϊό, ο ΠΟΥ συστήνει 5 μέρες απομόνωσης και επιστροφή χωρίς τεστ, έναντι 10 ημερών που ήταν μέχρι σήμερα.

Ο λόγος είναι επειδή τα άτομα χωρίς συμπτώματα έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό, σε σχέση με τους συμπτωματικούς.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα άτομα με συμπτώματα, για τα οποία καραντίνα έληγε στις 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, μπορούν να μολύνουν τρεις φορές περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με τους συμπτωματικούς, που η καραντίνα τους λήγει στις 10 μέρες.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button