Ελλάδα

Προειδοποίηση Ευθύμιου Λέκκα για το σεισμό στη Φωκίδα: Πιθανός ένας ίδιος ή μεγαλύτερος σεισμός

Σχετικά με τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στον Κορινθιακό Κόλπο και συγκεκριμένα στη Δεσφίνα της Φωκίδας, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Πρωινές διαδρομές στο Πρώτο» για τον σεισμό στη Φωκίδα, τονίζοντας πως η περιοχή έχει τεθεί υπό αυστηρά επιτήρηση από τους σεισμολόγους.

«Υπάρχει μία επιφύλαξη που ουσιαστικά στηρίζεται στο γεγονός ότι μετά τον σεισμό των 5,1R που έγινε στη μία το πρωί της Κυριακής δεν έχουμε μέχρι τώρα επαρκή σεισμική ή μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε μόνο μερικούς σεισμούς της τάξεως του 1,5 – 2 R και θα περιμέναμε κάτι περισσότερο, δηλαδή, τουλάχιστον έναν σεισμό πάνω από 4 R και πολλούς εκεί γύρω στα 3 με 4 R», ανέφερε ο κ. Λέκκας και τόνισε πως είναι «ανοιχτές οι πιθανότητες» να ακολουθήσει ένας μεγαλύτερος σεισμός ή του ίδιου μεγέθους με αυτόν της Κυριακής.

Έσπευσε να σημειώσει πως το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, η ευρύτερη περιοχή όμως, έχει δώσει μεγάλους σεισμούς όπως τα 6,5 R το 1995 στο Αίγιο.

«Έχουμε ουσιαστικά τον Κορινθιακό κόλπο και τον Πατραϊκό κόλπο, μία τεκτονική τάφρος, ένα βύθισμα, το οποίο έχει ουσιαστικά δημιουργήσει τον Κορινθιακό Κόλπο με πολυάριθμα ρήγματα, ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων που υπάρχουν στον υποθαλάσσιο χώρο και τα οποία δεν είναι άμεσα ορατά και αυτά δημιουργούν την υψηλή σεισμικότητα. Είναι μία ενεργή περιοχή αυτή του Κορινθιακού» σημείωσε.

Παράλληλα, εκτίμησε πως ένας σεισμός σαν αυτόν της τάξης των 5R, είναι δύσκολο να ενεργοποιήσει τα ρήγματα αυτά. «Χρειαζόμαστε ένα πολύ πιο μεγάλο σεισμό για να πούμε ότι υπάρχει μία διέγερση γειτονικών ρηγμάτων ή μια γενική διέγερση. Είναι μία συνήθης διαδικασία που συνήθως δεν δρομολογεί άλλες διαδικασίες», σημείωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με τα “πρόδρομα φαινόμενα” και το “τράβηγμα” των νερών που έχει παρατηρηθεί στον Κορινθιακό, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι μπορεί να έχει σχέση με το σεισμό «αλλά τη σχέση αυτή θα την καταλάβουμε μόλις ολοκληρωθεί το φαινόμενο. Υπάρχουν περίπου 33 πρόδρομα φαινόμενα τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν. Αλλά, δυστυχώς, τα φαινόμενα αυτά τα καταλαβαίνουμε ότι είναι προσεισμικά φαινόμενα, μετά το σεισμό, όχι πριν τον σεισμό».

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button