Πολιτική

Πρόταση μομφής: Τι σημαίνει και ποια διαδικασία ακολουθείται στη Βουλή

Στα ύψη η πολιτική κόντρα με το πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να καταθέτει σήμερα στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης – εκρποσωπώντας την κυβέρνηση – την αποδέχτηκε και η συζήτηση θα αρχίσει στις 18:00 το απόγευμα.

Η πρόταση μομφής ή δυσπιστίας θα εξελιχθεί σε μία τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Μετά τη χθεσινή επίσκεψη Τσίπρα στην ΑΔΑΕ και τον φάκελο που έλαβε από τον Χρήστο Ράμμο για τις παρακολουθήσεις, θεωρούνταν δεδομένο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προχωρούσε στην υποβολή της συγκεκριμένης πρότασης. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής το περιεχόμενο του φακέλου, αναφέροντας τα ονόματα τα οποία παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ανεξάρτητης αρχής.

Ποια είναι η διαδικασία

Η συζήτηση για την πρόταση μομφής ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας για να περάσει απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι, αντιθέτως απορρίπτεται.

Στην τριήμερη συζήτηση θα πάρουν μέρος οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί της Κυβέρνησης καθώς και η πλειοψηφία των βουλευτών από τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης θα υπάρξουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με την ανάστροφη κοινοβουλευτική δύναμη που διαθέτουν στην Βουλή και η διαδικασία κλείνει με την ομιλία του πρωθυπουργού.

Τι είναι η πρόταση μομφής

Υπό τον όρο «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» αναφέρεται η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής στον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος.

Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Back to top button