Κόσμος

Ράφα: Θέμα χρόνου η χερσαία επιχείρηση στη Ράφα – Φόβοι για ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή

Με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα, ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι ανακάλυψε νέο τούνελ της Χαμάς, το οποίο περνά κάτω από την έδρα της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην πόλη της Γάζας, ενισχύοντας και του ισχυρισμούς του Ισραήλ για εμπλοκή μελών της στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Η ηλεκτρική υποδομή της σήραγγας ήταν συνδεδεμένη με τα γραφεία της Υπηρεσίας, με την είσοδό της να βρίσκεται κοντά σε σχολείο.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Νιν Ντινάρ δήλωσε: «Είναι κάτω από σχολείο! Ο στόχος είναι να προστατεύονται οι επικεφαλής της Χαμάς κάτω από το σχολείο χρησιμοποιώντας τους μαθητές ως ανθρώπινες ασπίδες».

Η Υπηρεσία Αρωγής για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες ζητά ανεξάρτητη έρευνα και τονίζει ότι εγκατέλειψε τα γραφεία πέντε ημέρες μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της Φιλίπ Λαζαρινί: «Έχουμε απολύσει το προσωπικό πριν ξεκινήσει η έρευνα. Εμείς, ως οργανισμός, το κάναμε πολύ γρήγορα και γρήγορα».

Εν τω μεταξύ, εντείνεται η ανησυχία για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα στο νότο, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, την οποία για την ώρα το Ισραήλ πλήττει με αεροπορικές επιδρομές.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι καταρτίζει λεπτομερές σχέδιο για την επιχείρηση και για την ασφαλή έξοδο του 1,5 εκατομμυρίου εκτοπισμένων Παλαιστινίων που βρίσκονται στην περιοχή:

«Θα το κάνουμε! Θα πιάσουμε τα εναπομείναντα τάγματα τρομοκρατών της Χαμάς στη Ράφα, που είναι το τελευταίο προπύργιο. Θα τα καταφέρουμε παρέχοντας παράλληλα ένα ασφαλές πέρασμα για τον άμαχο πληθυσμό, για να μπορέσει να φύγει.

Οι Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι βρίσκονται σε απόγνωση με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να προειδοποιούν για άλλη μια φορά ότι μια πιθανή ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα οδηγήσει σε ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε: «Επαναλαμβάνω την προειδοποίηση πολλών κρατών μελών της Ε.Ε. ότι ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα οδηγούσε σε ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή και σε σοβαρή ένταση με την Αίγυπτο».

Από την πλευρά της η Αναλένα Μπέρμποκ, Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, τονίζει: «Οι άνθρωποι στη Γάζα δεν μπορούν να εξαφανιστούν στον αέρα».

πηγή: ΕΡΤ

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button