Υγεία

Ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων τα τελευταία 7 χρόνια – Σήμα κινδύνου από την πρόεδρο των γιατρών εργασίας στο topontiki.gr

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τα εργατικά ατυχήματα τα τελευταία επτά χρόνια εξαιτίας της εντατικοποίησης, της έλλειψης μέτρων πρόληψης και προστασίας αλλά και των εξοντωτικών ωραρίων εργασίας.

Επιπλέον μεγάλη ανησυχία αλλά και προβληματισμό προκαλεί το φαινόμενο της υπο-καταγραφής καθώς πολλά από τα εργατικά ατυχήματα χαρακτηρίζονται ως τροχαία που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός τους ενδεχομένως να είναι πολύ μεγαλύτερος. Το γεγονός μάλιστα ότι τα εργατικά ατυχήματα δεν έρχονται συχνά στο προσκήνιο της δημοσιότητας, αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει μια τάση αδιαφορίας ενός τόσο μεγάλου κοινωνικού προβλήματος που αγγίζει βαθιά την ελληνική οικογένεια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα το 2018 αποτέλεσαν σημαντικό θέμα απασχόλησης και ασφάλειας στον εργασιακό χώρο. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και άλλες επίσημες πηγές, το 2018 υπήρξαν χιλιάδες εργατικά ατυχήματα, με διαφορετικό βαθμό σοβαρότητας, και αρκετά από αυτά είχαν και θανάσιμες συνέπειες.

Πιο συγκεκριμένα ο αριθμός των εργασιακών ατυχημάτων το 2018 ήταν περίπου 25.000-30.000 περιστατικά, με διάφορες βαθμίδες σοβαρότητας. Από αυτά τα 60 ήταν θανατηφόρα. Τα πιο συχνά αίτια ήταν η μη τήρηση προδιαγραφών ασφαλείας, ανθρώπινο λάθος, και ελλείψεις σε εξοπλισμό.

Το 2019 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ καταγράφηκαν 5.107 εργατικά ατυχήματα και σκοτωθήκαν 51 εργαζόμενοι, σημειώνοντας μια μικρή πτώση. Ωστόσο, υπάρχει αμφιβολία για την πληρότητα των στοιχείων. Φορείς όπως η ΟΣΕΤΕΕ επισημαίνουν ότι αρκετά δυστυχήματα καταχωρούνται ως “τροχαία” ή δεν καταγγέλλονται καθόλου.

Το 2020, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφηκαν 3.963 (41 θανατηφόρα) ενώ το 2021 καταγράφηκαν 4.475 ( αύξηση 12,9%) και σε σύγκρισης με το 2020.

Το 2022, η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων (4.999) ήταν ακόμα πιο έντονη, με 11,7% περισσότερα ατυχήματα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υποδεικνύοντας ότι το πρόβλημα εντείνεται με τα χρόνια.

Για το 2023, καταγράφηκαν 4.847 εργατικά ατυχήματα (51 θάνατοι) ενώ το 2024, η κατάσταση ήταν χειρότερη από ποτέ.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, υπολογίζεται ότι περίπου 146 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους σε 14.000 εργατικά ατυχήματα μέσα στο 2024, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ενώ καθημερινά καταγράφονται κατά μέσο όρο 44 εργατικά ατυχήματα ανά ημέρα μέχρι το πρώτο εξάμηνο.

Ενδεικτικό της περσινής ραγδαίας αύξησης των εργατικών ατυχημάτων είναι ότι το πρώτο τετράμηνο του 2024 οι νεκροί εργαζόμενοι ήταν 39, με ένα τρίτο των θυμάτων να είναι άνω των 60 ετών, γεγονός που δείχνει και τη σοβαρότητα του ζητήματος στους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους.

Πολύνεκρη χρονιά και το 2025

Τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το 2025 είναι μια αιματηρή χρονιά για τους εργαζομένους.

Από την 1η Ιανουαρίου έως την περασμένη εβδομάδα, έχουν καταγραφεί 41 εργαζόμενοι που έχασαν τη ζωή τους, καθώς επίσης 53 σοβαρά τραυματίες εν ώρα εργασίας. Ήδη μόνο τον Ιανουάριο σκοτώθηκαν 15 εργαζόμενοι (είχε μόνο 4 το 2024 και 11 το 2023).

Για το πρώτο τρίμηνο καταγράφεται περίπου ένας θάνατος ανά μια εργάσιμή ημέρα.

Συνολικά, τα εργατικά δυστυχήματα στην Ελλάδα παρουσιάζουν δραματική αύξηση τα τελευταία χρόνια, με πάνω από 115 καταγεγραμμένα δυστυχήματα το 2024. Σημειώνεται ότι το πραγματικό μέγεθος πιθανότατα είναι μεγαλύτερο, καθώς μόνο το 30%-40% των εργατικών ατυχημάτων καταγράφονται επίσημα σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Υπάρχουν επίσης πολλές καταγγελίες για άθλιες συνθήκες εργασίας, υποβάθμιση μέτρων ασφαλείας, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων και υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Κατάσταση alert 

Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν μια ανησυχητική και αυξανόμενη τάση στα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα, με σημαντικές επιπτώσεις για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στη χώρα. Η ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα πρόληψης και προστασίας είναι επιτακτική.
«Πρώτα σε συχνότητα είναι τα ατυχήματα  στις κατασκευαστικές και αγροτικές εργασίες ενώ το καλοκαίρι παρατηρούμε μια αύξηση σε εργαζόμενους στα τουριστικά επαγγέλματα.» είπε στο topontiki.gr η Ευγενία Π. Πανταζή, MD Ειδική Ιατρός Εργασίας MSc Δημόσιας Υγείας  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Εργασίας και Περιβάλλοντος (ΕΕΙΕΠ).

«Νομίζω ότι είναι κατάσταση alert για τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και ταυτόχρονα της έναρξης διαλόγου για να βρεθούν τρόποι μόνιμης αντιμετώπισης των εργατικών ατυχημάτων καθώς και καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών που είναι ελάχιστες στη χώρα μας.» λέει στο topontiki.gr.

Οι αιτίες που προκαλούν τα εργατικά ατυχήματα

Ένα εργατικό ατύχημα είναι πολυπαραγοντικό και πολλές φορές να οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων. Το φάσμα ενός τέτοιου ατυχήματος μπορεί να εκτείνεται από την  υπερεργασία, από την έλλειψη μέτρων κ.λ.π. και να φτάνει μέχρι το κοινό νόσημα μη σχετιζόμενο με την εργασία, όπως εξηγεί η πρόεδρος.

«Γι΄αυτό χρειάζεται πλήρης διερεύνηση του κάθε εργατικού ατυχήματος ξεχωριστά, ούτως ώστε να βρεθεί η αιτία και εκεί να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Αλλά οι παρεμβάσεις οφείλουν να είναι συνολικές, με στόχο την πρόληψη και αποτροπή μελλοντικών εργατικών ατυχημάτων.» λέει η κυρία Πανταζή.

Στην Εθνική Στρατηγική για Υγείας και Ασφάλεια στην Εργασία (που ανακοινώνεται ανά 5 έτη) τα τελευταία 15 έτη ανακοινώνεται η δημιουργία του Φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου (ο οποίος υπάρχει σε κάθε χώρα της ΕΕ).  Η ασφαλιστική κάλυψη επαγγελματικού κινδύνου αποτελεί ένα ιδιαίτερο υποσύνολο των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.

«Ο Φορέας αυτός όταν υφίσταται, αναλαμβάνει την κάλυψη των εργαζομένων για εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες. Δυστυχώς στην χώρα μας δεν καταγράφονται, αλλά αντιμετωπίζονται ως κοινά νοσήματα επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία. τα συνταξιοδοτικά ή τις αποζημιώσεις που πρέπει να λάβουν οι εργαζόμενοι σε περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων ή επαγγελματικής ασθένειας κλπ.».

Η κυρία Πανταζή επισημαίνει ότι η Πολιτεία, οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες, οι Ειδικοί Ιατροί Εργασίας, οι Τεχνικοί Ασφαλείας πρέπει άμεσα να ανοίξουν ένα ουσιαστικό – συνολικό διάλογο προς την κατεύθυνση εύρεσης ουσιαστικών λύσεων για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Άμεσα πριν είναι πολύ αργά.

Διαβάστε επίσης:

Ωνάσειο Νοσοκομείο: Αποστολή στη Μαδαγασκάρη – Στήριξη με ανθρωπιστικό αποτύπωμα (photos)

Το παιδικό τραύμα δεν «ξεθωριάζει» – Τι μπορεί να προκαλέσει στην υγεία μετά τα 30

Θεανώ Καρποδίνη: «Παραδίδουμε κατ΄ οίκον άνω των 6.000 συνταγών ΦΥΚ την εβδομάδα»

Πηγή: ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr

Back to top button