Ελλάδα

Σε πύρινο κλοιό η χώρα – Στις αυλές σπιτιών οι φλόγες από τη φωτιά στη Ζάκυνθο – Η εικόνα σε όλα τα μέτωπα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε πολλαπλά μέτωπα σε όλη τη χώρα, με εχθρό τους θυελλώδεις ανέμους.

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στη Ζάκυνθο ενώ φωτιές καίνε και σε Κεφαλονιά, Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα, Άρτα και Πρέβεζα. 

Στη Ζάκυνθο οι πολύ ισχυροί άνεμοι αλλά και η αλλαγή της κατεύθυνσής τους έχουν οδηγήσει την πυρκαγιά στις αυλές των πρώτων σπιτιών στον Αγαλά.

Στο σημείο επιχειρούν το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού, με τη συνδρομή εθελοντών και την Πολιτική Προστασία του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας, ενώ γίνονται ρίψεις από εναέρια μέσα. Ειδικότερα επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 13 οχήματα και 8 εναέρια μέσα (5 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα). Εστάλησαν απανωτά 112 για απομάκρυνση από την περιοχή Αγαλά προς Κερί, Κοιλιωμένο και Μαχαιράδο και πλέον έχουν γίνει εκκενώσεις στον Αγαλά και το Κερί.

Επίσης μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Κυλλήνη 14 πυροσβέστες με μια (1) ομάδα πεζοπόρου της 6ης ΕΜΟΔΕ και τέσσερα (4) οχήματα, καθώς επίσης έχει προγραμματιστεί να μεταβούν 35 πυροσβέστες με τρείς (3) ομάδες πεζοπόρων και 10 οχήματα, ενώ υπάρχει συνδρομή και από την Πάτρα.

Με εντολή των τοπικών αρχών εκκενώθηκαν επιχειρήσεις και ξενοδοχεία (στην περιοχή Απελάτι), καθώς ο Αγαλάς και το Κερί συνεχίζουν να απειλούνται. Η ιδιομορφία του εδάφους είναι τέτοια που δημιουργεί στροβιλισμούς, οπότε δυσκολεύει πάρα πολύ το έργο της κατάσβεσης. Παράλληλα, τα εναέρια δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν λόγω των ισχυρών ανέμων και τώρα θα αρχίσουν πάλι τις ρίψεις. Έχει δοθεί εντολή στους κατοίκους να απομακρυνθούν προς την πόλη της Ζακύνθου, για να μην υπάρξει πρόβλημα.

Οι φλόγες έχουν περικυκλώσει τον Αγαλά, ενώ έχουν γίνει και απεγκλωβισμοί στην περιοχή. Ακόμα, ένα σπίτι κάηκε, ωστόσο ήταν έρημο. Κινδύνεψαν πάρα πολλές αγροικίες και σπίτια, τα οποία βρίσκονται μέσα στην αγροτοδασική έκταση.

«H φωτιά είναι δίπλα σε σπίτια αυτή τη στιγμή, ολόκληρο το χωριό Αγαλάς απειλείται καθώς καίγεται το δάσος δίπλα του και οι φλόγες κατευθύνονται και προς το χωριό Κερί. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις εδώ. Η Πολιτική Προστασία, μηχανήματα έργων, τα πάντα, αλλά παρόλα αυτά έχει ισχυρούς ανέμους και είναι ανεξέλεγκτη η φωτιά, είπε νωρίτερα στο ΕΡΤΝews, ο δήμαρχος Ζακύνθου, Γιώργος Στασινόπουλος. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κι άλλα εναέρια μέσα για να κόψουν τη φωτιά, να μην κατευθυνθεί προς το χωριό, είπε ο δήμαρχος.

Πυρκαγιές σε Άρτα και Πρέβεζα

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται 3 δασικές πυρκαγιές, οι οποίες ξέσπασαν ταυτόχρονα σε κοινότητες στους Νόμους Άρτας και Πρέβεζας, ενώ έχει σταλεί μήνυμα από το 112 στους κατοίκους για απομάκρυνση από τους οικισμούς.

Ειδικότερα, τα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται κοντά στις κοινότητες Δαφνωτής Παλαιοχωρίου στα Τζουμέρκα και Αμμότοπου στην Άρτα, καθώς και Γυμνότοπου στον Δήμο Ζητού στην Πρέβεζα. Η κατάσταση είναι δύσκολη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Στο έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν οι Δήμοι Αρταίων και Ζηρού με μηχανήματα και υδροφόρες.

Στον Γυμνότοπο η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς οι φλόγες μπήκαν στον οικισμό και απειλούνται σπίτια, ενώ λόγω των ανέμων η φωτιά κινείται με ταχύτητα και έφτασε στην Ιόνια Οδό. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται, ενώ επιχειρούν και εναέρια μέσα.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Αμμότοπο επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου της 5ης ΕΜΟΔΕ, καθώς και 6 οχήματα.

Σύμφωνα με το 112 οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Αμμότοπου, καλούνται άμεσα να απομακρυνθούν προς την περιοχή Καμπή, τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών για την ασφάλειά τους.

Προληπτική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Ιόνια Οδό

Λόγω της πυρκαγιάς η αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, διέκοψε προληπτικά την κυκλοφορία στην Ιόνια Οδό, από τον κόμβο Φιλιππιάδας μέχρι τον κόμβο Γοργόμυλου στο ρεύμα προς Ιωάννινα.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Λόγω πυρκαγιάς σε εξέλιξη σε δασική περιοχή στον Γυμνότοπο του Δήμου Ζηρού Πρέβεζας, ισχύει προληπτική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Ιόνια Οδό από τον κόμβο Φιλιππιάδας μέχρι τον κόμβο Γοργόμυλου στο ρεύμα προς Ιωάννινα.

Η κίνηση των οχημάτων στα σημεία που έχει διακοπεί προσωρινά, διεξάγεται από την παλαιά Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Άρτας».

Διασπάρτες εστίες στη Βόνιτσα

Στη δασική περιοχή Παλιάμπελα στη Βόνιτσα ξέσπασε νωρίτερα σήμερα πυρκαγιά, η οποία παραμένει σε εξέλιξη.

Η φωτιά μαίνεται στις τοποθεσίες Σωτήρας και Άι Λιας. Αν και προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης και η φωτιά είναι αρκετά κοντά στην πόλη.

Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, όπου έχουν ριχτεί πεζοπόρα τμήματα για να τις αντιμετωπίσουν, ενώ από αέρος πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από πυροσβεστικά μέσα.

Διαβάστε επίσης:

Κεφαλογιάννης: 3.100 φωτιές από την 1η Μαΐου, 7 στις 10 οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα

Hellenic Train: Απέλυσε 5 εργαζόμενους χωρίς προειδοποίηση – Σε εκδίκηση αποδίδει τις απολύσεις το σωματείο τους

Εκτροπή φορτηγού στην Αθηνών-Κορίνθου – Τραυματίστηκε ελαφρά ο οδηγός – Διακοπή της κυκλοφορίας

Πηγή: ΕΛΛΑΔΑ | topontiki.gr

Back to top button