Κόσμος

Σερβία-Κόσοβο: Δημοψήφισμα στο βόρειο Κόσοβο χωρίς την συμμετοχή των Σέρβων

Στο βόρειο Κόσοβο διεξάγεται δημοψήφισμα για την αποπομπή των δημάρχων σε τέσσερεις δήμους όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειονότητα στον πληθυσμό.

Σε αποχή κάλεσε τους ψηφοφόρους η «Σερβική λίστα» το μεγαλύτερο κόμμα των Σέρβων που ελέγχεται από το Βελιγράδι. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων στο Κόσοβο ισχυρίζονται ότι δεν πληρούνται οι δημοκρατικές συνθήκες για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Οι δήμαρχοι στους αποκαλούμενους σερβικούς δήμους, Βόρεια Μιτρόβιτσα, Λεποσάβιτς, Ζούμπιν Πότοκ και Ζβέτσαν εξελέγησαν τον Απρίλιο του 2023 στις εκλογές τις οποίες μποϋκόταραν οι Σέρβοι και έτσι η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 3%. Και οι τέσσερεις δήμαρχοι είναι Αλβανοί.

Οι Σέρβοι αλλά και ο διεθνής παράγοντας αμφισβήτησαν την εγκυρότητα των εκλογών εξαιτίας της μικρής συμμετοχής των ψηφοφόρων και ζητούσαν την επανάληψη τους. Τα σερβικά κόμματα οργάνωσαν την συγκέντρωση υπογραφών μια αίτημα την αποπομπή των δημάρχων. Η κυβέρνηση του Κοσόβου αναγκάστηκε να υποχωρήσει και προκήρυξε δημοψήφισμα. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων ωστόσο αποφάσισαν την τελευταία στιγμή να απέχουν καταγγέλλοντας ότι έγιναν παράνομες εγγραφές ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.

Οι Σέρβοι ψηφοφόροι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος. Η συμμετοχή, όπως αναφέρουν σερβικά ΜΜΕ, είναι σχεδόν ανύπαρκτη στα περισσότερα εκλογικά τμήματα.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button