Πολιτική

Στην Προσύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών στην Πράγα ο Αλέξης Τσίπρας με δέσμη προτάσεων

Με πακέτο προτάσεων θα προσέλθει στην Προσύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών στην Πράγα ο Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με την ενεργειακή κρίση και την αντιμετώπισή της σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάρει μέρος για μία ακόμη φορά ως παρατηρητής στις εργασίες της Προπαρασκευαστικής Συνόδου του PES και μάλιστα θα θέσει υπόψη των ευρωσοσιαλιστών τρεις βασικούς άξονες.

Πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν πως ο πρώτος άξονας σχετίζεται με την στήριξη της πρωτοβουλίας Τζεντιλόνι-Μπρετόν για χρηματοδοτικό εργαλείο σε ό, τι αφορά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προτείνει την έκδοση κοινού ευρωομολόγου που θα στοχεύει στη μείωση του ενεργειακού κόστους και την χρηματοδότηση στοχευμένων εθνικών παρεμβάσεων.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένεται να τονίσει πως η συνέχιση της κούρσας εθνικών επιδοτήσεων αποτελεί τον μόνο σίγουρο τρόπο να βρεθούμε και πάλι μπροστά σε μία κρίση χρέους στην Ευρώπη.

«Επιτέλους πρέπει να αποφασίσουμε εάν το μέλλον μας είναι η αλληλεγγύη ή ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει, όπως φαίνεται να επιλέγει η Γερμανία. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη των αξιών μας», αναμένεται να πει στους ευρωσοσιαλιστές.

Ο δεύτερος άξονας που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας αφορά στην αναγκαιότητα η ΕΕ να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας.

Επ’ αυτού αναμένεται να θυμίσει την πρωτοβουλία Ντράγκι και να θέσει το ερώτημα:

«Θα παλέψουμε για την ειρήνη; Θα ασχοληθούμε με το συμφέρον της Ευρώπης ή θα πορευόμαστε σαν τους υπνοβάτες προς τον γκρεμό αφήνοντας να καθορίζουν τις εξελίξεις αποκλειστικά ο Πούτιν με τα επιθετικά του σχέδια και οι ΗΠΑ με τα οικονομικά τους συμφέροντα;».

Εκ παραλλήλου θα αναφερθεί στην τουρκική επιθετικότητα και στην πρόσφατη παράνομη τουρκολυβική Συμφωνία ζητώντας από την ΕΕ να αποφασίσει άμεσα πακέτο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, το οποίο και θα ενεργοποιηθεί εφόσον η τελευταία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδα με έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού.

Όπως μάλιστα θα πει ο Αλέξης Τσίπρας η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει για κυρώσεις και η Ελλάδα την επέκταση των χωρικών της υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button