Κόσμος

Στόλτενμπεργκ: Ουκρανικός ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία – Kαμία ένδειξη ότι ήταν εσκεμμένη ενέργεια

Το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει «καμία ένδειξη» που να επιτρέπει την απόδοση της θανατηφόρας έκρηξης στην Πολωνία «σε εσκεμμένη επίθεση» κατά της χώρας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Σύμφωνα με την προκαταρκτική μας ανάλυση, το περιστατικό προκλήθηκε πιθανότατα από πύραυλο του ουκρανικού αντιαεροπορικού συστήματος ο οποίος εβλήθη για την υπεράσπιση του ουκρανικού εδάφους απέναντι στους ρωσικού πυραύλους Cruise», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα παραδέχθηκε ότι ο πύραυλος που έπεσε στο έδαφος της χώρας του, πιθανότατα ανήκε στην ουκρανική αεράμυνα.

Όπως ανέφερε, «οι ανώτατοι διοικητές μας ενημέρωσαν για τις έρευνες. Η χθεσινή έκρηξη, έλαβε χώρα καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε νέο κύμα επίθεσης στην Ουκρανία.

Η έρευνα συνεχίζεται και πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία θα επιτεθεί σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Από τις προκαταρκτικές έρευνες προκύπτει ότι ήταν πιθανώς αντιαεροπορικός πύραυλος της Ουκρανίας για να αναχαιτίσει ρωσικό.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν είναι λάθος της Ουκρανίας. Η Ρωσία φέρει την ευθύνη καθώς συνεχίζει τον παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία.

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο.

Μίλησα με τον πρόεδρο Ντούντα (Πολωνία) και τον πρόεδρο Μπάιντεν (ΗΠΑ) και συμφωνήσαμε να παραμείνουμε ήρεμοι και να παρακολουθούμε τις έρευνες».

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που αυξάνουν τις πιθανότητες ο πύραυλος, ο οποίος έπεσε στα εδάφη μας, να χρησίμευε ως αντιπυραυλική άμυνα και να χρησιμοποιήθηκε από τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις. Το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για ρωσικής κατασκευής πύραυλο S-300», δήλωσε ο Ντούντα.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button