Στρατηγική επιλογή του Μαξίμου οι αιχμές Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή, λένε γαλάζια στελέχη

Πολλά ερωτηματικά έχει δημιουργήσει στους βουλευτές της ΝΔ το γεγονός ότι στην συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός επέλεξε να αφήσει αιχμές εναντίον της κυβέρνησης Καραμανλή επικρίνοντας τον τρόπο με τον οποίον ασκούσαν την εξωτερική πολιτική.
Όπως σημειώνουν, μάλιστα, γαλάζια στελέχη, ο τρόπος που επέλεξε να μιλήσει για την εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ από το 2004 έως το 2009, φανερώνει ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε στην συνέντευξη για την κριτική που δέχεται ακόμα και από στελέχη της παράταξης, όπως ο Γιάννης Βαληνάκης – ο πρωθυπουργός ζήτησε από τη δημοσιογράφο να του θυμίσει ποια σημαντική πρωτοβουλία είχε πάρει η τότε κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά μεταξύ του 2004 και του 2009, γιατί όπως είπε, ο ίδιος δεν θυμάται κάποια. «Όπως θυμάμαι, η τότε κυβέρνηση προσπάθησε να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και δεν τα κατάφερε», είπε, προσθέτοντας πως «είναι εύκολη η διπλωματία του Twitter, αλλά ειδικά αυτοί που έχουν ασκήσει εξωτερική πολιτική και δεν έχουν να δείξουν κάτι συγκεκριμένο ως αποτέλεσμα, θα συνιστούσα να είναι πιο προσεκτικοί και να μη μεταμορφώνονται, όταν αφήνουν τα οφίτσια και τη δυσκολία της άσκησης της πολιτικής, σε επικριτές από την ασφάλεια και την απόσταση του πληκτρολογίου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φωτογραφίζοντας τον Γιάννη Βαληνάκη.
Όλα δείχνουν ότι οι δημοσκοπήσεις – που δείχνουν σε μεγάλο ποσοστό να αμφισβητούν την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση – καθώς μιλούν για υποχώρηση σε πολλά θέματα από τις πάγιες θέσεις που ακολουθούσε η χώρα, αλλά και οι πρώην κυβερνήσεις της ΝΔ, έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του.
Έτσι, το επιτελείο του πρωθυπουργού αποφάσισε να βάλει στο στόχαστρο όχι μόνο τον διαγραφέντα Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον Κώστα Καραμανλή, βάζοντας υπό αμφισβήτηση την πολιτική που ακολουθούσε τα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας.
Στελέχη σημείωναν της ΚΟ της ΝΔ, σημείωναν μάλιστα ότι το θέμα αυτό θα έχει συνέπειες από την στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός εξακολουθεί να χαίρει εκτίμησης στα στελέχη του κόμματος, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει απομακρυνθεί από την ενεργό πολιτική. Μάλιστα, υπενθυμίζουν ο Κώστας Καραμανλής ποτέ δεν πλήγωσε με τη στάση του την παράταξη, παρά το γεγονός ότι με τον τρόπο του κατέθετε πάντα τις δικές του απόψεις στα εθνικά θέματα.
«Θα τη βρούμε μπροστά μας την αποδόμηση της εξωτερικής πολιτικής των δικών μας κυβερνήσεων από τον πρωθυπουργό», ανέφεραν χαρακτηριστικά βουλευτής της ΝΔ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα αυτό θα το εκμεταλλευθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης .
Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές που διατηρούν στενότερες σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό εμφανίζονται εξοργισμένοι. Σχολιάζοντας μάλιστα με τον τρόπο τους στο Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι στην πραγματικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδωσε απαντήσεις ούτε για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Λιβύης, ούτε για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, ούτε για τη στάση της Αιγύπτου όλο το τελευταίο διάστημα. «Την περίοδο στην οποία αναφέρεται, ο πρωθυπουργός ήταν βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας και άρα στήριζε με τη στάση του την εξωτερική πολιτική που ασκούσαν οι κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή» σημειώνουν και υπενθυμίσουν ότι μεταξύ 2006 και 2009, υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη.
Διαβάστε επίσης: