Συμβουλές για να αποφύγετε παγίδες στις χρυσές λίρες

Συμβουλές για να αποφύγετε παγίδες στις χρυσές λίρες

Εν μέσω τέτοιων ρευστών συνθηκών διεθνώς οι περισσότεροι άνθρωποι αποζητούν μια ασφαλή τοποθέτηση των αποταμιεύσεών τους: Τη χρυσή λίρα. Πριν αποφασίσει κάποιος, που δεν είναι πολύ σχετικός με τον χώρο, να προχωρήσει σε μια τέτοια επένδυση, θα πρέπει να είναι άρτια κατατοπισμένος, ώστε να αποφύγει παγίδες, που ελλοχεύουν στην αγορά.

Η χρυσή λίρα είναι η δημοφιλέστερη επιλογή για μικροεπενδυτές που στοχεύουν να αγοράσουν χρυσό, καθώς είναι 22 καρατίων, ζυγίζει 7,998 γραμμάρια και η περιεκτικότητά της σε καθαρό χρυσό είναι 91.6%, δηλαδή 7.332 γραμμάρια. Αυτές ακριβώς οι ιδιότητες την καθιστούν περιουσιακό στοιχείο, του οποίου το αβαντάζ είναι η άμεση ρευστοποίηση σε συνθήκες ανάγκης.

Τι επηρεάζει την τιμή της χρυσής λίρας

Κάθε νόμισμα αξιολογείται παραπάνω από την αξία που περιέχει σε χρυσό με παράγοντες, όπως το ποιος πουλάει ή την ανάγκη κάποιου για πώληση/ αγορά, να διαμορφώνουν την τελική τιμή χρυσής λίρας.

Για παράδειγμα η Τράπεζα της Ελλάδας προσφέρει σε πιο ακριβή τιμή τις χρυσές λίρες, όμως ο αγοραστής έχει την ασφάλεια της εγκυρότητας. Από την άλλη πλευρά το Royal Mint, το νομισματοκοπείο της Αγγλίας με την αγορά της πρώτης λίρας διαθέτει ένα κομψό ξύλινο κουτί ως δώρο με θέσεις για άλλες 9 λίρες, ώστε να ολοκληρώσει κάποιος τη συλλογή του, ενώ προσφέρει και τη δυνατότητα sell back για όποιον το επιθυμεί.

Φυσικά αυτό το πακέτο έρχεται στη διπλάσια τιμή από την κοινή τιμή χρυσής λίρας, πράγμα λογικό αν σκεφθεί κανείς, ότι όλοι ζητούν να προμηθευτούν λίρες Αγγλίας λόγω της σταθερής τους αξίας.

Για την ιστορία να αναφέρουμε, ότι το Μουσείο του νομισματοκοπείου της Αγγλίας διαθέτει μια εξαιρετική συλλογή από λίρες, μέταλλα, έργα τέχνης και εξοπλισμό κοπής νομισμάτων.

Η δε λίρα Αγγλίας έχει διάμετρο 22,05 χιλιοστά, πάχος 1,53 χιλιοστά και βάρος 7,988052 γραμμάρια. Από τη μια μεριά έχει το πορτρέτο κάποιου Βασιλιά ή Βασίλισσας και από την πίσω όψη -συνήθως- έχει την εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Ξεχωρίστε τις πραγματικές από τις κάλπικες σε ένα ενεχυροδανειστήριο

Για να είναι βέβαιος κάποιος ότι η λίρα, που διαθέτει είναι γνήσια δεν έχει παρά να απευθυνθεί σε ένα έγκριτο ενεχυροδανειστήριο, αδειοδοτημένο από το κράτος. Εκεί διαθέτουν όλα τα απαραίτητα όργανα αλλά και εκτιμητές, που με την μακροχρόνια εμπειρία τους μπορούν να συμβουλεύσουν για τη γνησιότητα της χρυσής σας λίρας ή για το αν είναι κάλπικη.

Ας τα βάλουμε κάτω να δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό, που λέει ο λαός κάλπικη λίρα; Στη φύση υπάρχει ένα μέταλλο, το βολφράμιο, με ειδικό βάρος 19,25, πολύ κοντά δηλαδή στο ειδικό βάρος του χρυσού, που είναι 19,30. Αν φτιάξει κάποιος λίρα από βολφράμιο θα ζυγίζει 7,977 γραμμάρια αντί 7.998 όπως η αυθεντική.

Η διαφορά των 0,021 γραμμαρίων καλύπτεται με αύξηση του πάχους του νομίσματος, η οποία επειδή είναι ανεπαίσθητη δεν εντοπίζεται από το παχύμετρο. Αν λοιπόν το παχύμετρο μηχανολογίας δεν μπορεί να εντοπίσει τη διαφορά, επόμενος τρόπος ελέγχου της γνησιότητας είναι να την ρίξετε σε μια επιφάνεια, όπως μάρμαρο και να παρατηρήσετε τον ήχο, που θα κάνει. Ρίξτε ακολούθως και μια γνήσια και πάλι ακούστε τον ήχο.

Αν δεν μοιάζουν οι ήχοι, τότε γνωρίζετε ποια λίρα είναι η κίβδηλη.

Επειδή το άνωθεν κριτήριο είναι λίγο επίφοβο, τα νέα είναι καθησυχαστικά: Το βολφράμιο είναι σκουρόχρωμο και για να κυκλοφορήσει μια ψεύτικη λίρα από αυτό το μέταλλο, θα πρέπει πρώτα να γίνει επιμετάλλωση. Το πλεονέκτημα της επιμετάλλωσης είναι, ότι αν ξύσει κάποιος το αντικείμενο, αποκαλύπτεται εύκολα το χρώμα από κάτω.

Για τους παραπάνω λόγους αν βρεθήκατε με μια λίρα στα χέρια και θέλετε να είστε σίγουροι για το αν είναι αυθεντική, δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε σε ένα ενεχυροδανειστήριο. Οι ειδικοί ξέρουν.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button