Οικονομία

Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών: Σε απόγνωση ο κατασκευαστικός κλάδος

Επιστολή προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών διατυπώνοντας σειρά κρίσιμων θεμάτων προς επίλυση, που σχετίζονται με τον τομέα παραγωγής δημοσίων τεχνικών έργων στη χώρα.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι τα μέτρα με στόχο τη θωράκιση των εκτελουμένων και δημοπρατημένων έργων που ανακοινώθηκαν αρχές Μαΐου 2022 από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε συνδυασμό με τις συνεχείς καθυστερήσεις ή υπαναχωρήσεις στην εφαρμογή ήδη νομοθετημένων ρυθμίσεων, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε χαριστική βολή για τον εργοληπτικό κλάδο.

«Σήμερα, με τις νέες συνθήκες – πόλεμος και οικονομική αστάθεια στην Ευρώπη – που έχουν οδηγήσει σε υπερβολικές αυξήσεις τιμών, τα προϋπάρχοντα προβλήματα καθώς και τα νέα που έχουν εμφανιστεί ως συνέπεια των ανωτέρω, έχουν οδηγήσει μεγάλο μέρος του κλάδου σε απόγνωση», αναφέρει ο ΣΑΤΕ.

Επίσης, οι κατασκευαστές εκτιμούν ότι «προκειμένου η χώρα να μην απωλέσει τις υψηλές χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιλέχθηκαν να προωθηθούν ταχέως μεγάλου προϋπολογισμού έργα, χωρίς να εντάσσονται σε κάποια ευρύτερη στόχευση για το μέλλον».

Οι πρότυπες προτάσεις

Όσον αφορά τις Πρότυπες Προτάσεις, όπως αναφέρουν: «Δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα υλοποίησης της δυνατότητας υποβολής των προτάσεων καινοτομίας προς αξιοποίηση πολλών χιλιάδων ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του στενού και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, που παραμένουν εντελώς αναξιοποίητα με μηδαμινές αποδόσεις στην ΕΤΑΔ και άλλους φορείς (κληροδοτήματα, ΑΕΙ, κλπ.).

Το ποσό του προϋπολογισμού της Πρότυπης Πρότασης ύψους τουλάχιστον €200 εκ., που έχει οριστεί με τον Ν.4903/2022 ως προϋπόθεση για την αποδοχή της, είναι αδικαιολόγητα υψηλό και οδηγεί σε αδυναμία υποβολής κρίσιμων προτάσεων, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, πλην όμως μικρού προϋπολογισμού. Κανένα έργο με εμβέλεια τα όρια μίας τυπικής Περιφερειακής Ενότητας στην Ελλάδα – με εξαίρεση αυτές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης – δεν έχει προϋπολογισμό που να φθάνει σε αυτό το ποσό, κατά συνέπεια και αυτή η νομοθέτηση είναι εξαιρετικά περιοριστική καθώς στερεί από εκατοντάδες δήμους της χώρας, κληροδοτήματα, Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία κ.α. τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία και να στηρίξουν την τοπική ανάπτυξη», αναφέρει ο σύνδεσμος.

Τι ζητάει ο ΣΑΤΕ

Μεταξύ άλλων, ο ΣΑΤΕ ζητά την πληρωμή όλων των απλήρωτων πιστοποιήσεων, που σύμφωνα με τα μέλη του, διαρκώς αυξάνονται, την ταχεία συγκρότηση του ΔΣ της Εταιρίας Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών, την άμεση και πλήρη εφαρμογή του Π.Δ. όσον αφορά τη λειτουργία των Μητρώων συντελεστών παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών έργων, μελετών κ.α., την ταχεία έκδοση Συντελεστών Αναθεώρησης, την απλή και ρεαλιστική διαδικασία πληρωμής απολογιστικών δαπανών.

Επίσης, ζητάει τη δυνατότητα καταβολής πριμ σε όσους αναδόχους έχουν επιδώσει δεσμευτική οικονομική προσφορά μετά την 1/1/2021 ανεξαρτήτως χρόνου υπογραφής της σχετικής σύμβασης, την μη επιστροφή του νομοθετηθέντος πριμ σε περίπτωση που για λόγους πλήρους υπαιτιότητας του Δημοσίου ή λόγους ανωτέρας βίας απαιτηθεί παράταση στην εκτέλεση του έργου, την απλοποίηση και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας εκτέλεσης των έργων, την καθιέρωση διαφανών διαδικασιών δημοσιότητας για όλα τα έργα που ανατίθενται με τις εξαιρετικές διαδικασίες κ.α.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button